Yandal programına başvuran öğrencilerin not ortalaması kaç olmalıdır? Yandal programına başvuran öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar Anadal lisans programında genel akademik not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekir.
Öğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması gerekir. Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.
Başvurduğu yarıyıla kadar Anadal lisans programında aldığı tüm derslerden başarılı olması ve genel akademik not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekmektedir. Öğrencinin kayıtlı olduğu Anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst % 20 sinde yer alması gerekir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tarafından belirlenen programlarda öğrenciler, üniversitelerinden talepte bulunarak 'not ortalaması' kısıtlaması olmadan çift ana dal ve yan dal eğitimi alabilecek.
Yandal programına, başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir . Öğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki genel npt ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Yan Dal Programının Avantajları
Bu programın en büyük avantajı, öğrencilere farklı bir alanda bilgi sahibi olma imkânı sağlamasıdır. Bu sayede öğrenciler, farklı bir alanda uzmanlaşarak iş hayatında daha çok tercih edilebilir hâle gelirler.
ÇAP yaparsam okulum uzar mı? Normal şartlarda ÇAP yapılan bölüme dönem itibariyle geç başlandığı için eğitim 2 yıl kadar uzamakta ve anadal bölümünden daha geç mezun olunabilmektedir. Ancak ÇAP yapan öğrenci her dönem daha fazla ders alırsa uzatmayı bir yıl veya altına indirebilir.
Çift Anadal Yapmanın Genel Koşulları Nelerdir? - Öğrencinin alttan dersi olmamalıdır. - Esas programda (ana dal) not ortalaması en az 3,00/4,00 olmalıdır. - Esas programda ilk % 20'lik grup içinde olunmalıdır.
d) Genel Not Ortalaması en az 3,00/4,00 olan, ancak anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunamayan öğrenciler ÇAP yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olmak kaydıyla ÇAP başvurabilirler.
Yandal, kayıtlı bulundukları anadal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda sınırlı sayıda ders almalarını sağlayan bir programdır.
Çift Anadal Yapmak Ücretli mi? Devlet üniversitelerinde ÇAP ücretsizdir. Vakıf (özel) üniversitelerinde ise okuldan okula değişmekle birlikte bazı okullar ücretsiz, bazı okullar öğrencinin burs ücreti kadar ücret verebilir, bazı okullar ise tam veya sabit ücret alabilir.
Aynı anda birden fazla çift anadal programına veya aynı lisans programında hem ikinci anadala hem yan dala kayıt yapılması mümkün değildir. Ancak, aynı anda farklı lisans programlarında ikinci anadala ve yan dala kayıt yapılabilir.
Öğrenci, yandal programına, anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılında başvuru yapabilir.
Yandal kapsamında sınırlı sayıda ders alındığı için yandal bitiren öğrenciler bu bölümden mezun olmuş sayılmazlar. Ancak kendilerine verilen sertifika ile ilgili dersleri başarı ile bitirdiklerini resmiyete dökerler. Mezuniyet ana bölüme yönelik sağlanmakta, yandal olarak ise öğrencilere sertifika verilmektedir.
Yan dal programında, ana dal programı ile ortak olan dersler hariç olmak üzere toplam 12 krediden az olmamak kaydı ile en az 4 ders alınması zorunludur. (6) Yan dal programına başvuru koşulu olarak belirlenen dersler yan dal programının seçmeli derslerine sayılamaz.
Bir de başvurduğunuz yıla kadar tüm derslerde başarılı olmalısınız. Ama ilk yüzde 20'de olmayanlar başka bir yöntemi kullanabilirler. Bu da ÇAP yapmak istediğiniz programın o yılki taban puanınından az olmayan bir puana sahip olmak.
Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılının başında başvurabilir.
-Anadal Programından mezun olan ve Yandal Programını da en az 2.00 genel akademik not ortalaması ile tamamlayan öğrenciye Yandal Sertifikası verilir. Bu sertifika ile önlisans/lisans diploması için verilen hak ve yetkilerden yararlanılamaz. -Öğrenci Yandal Programını kendi isteği ile bırakabilir.
Çift Anadal ve Yandal yapmak isteyen öğrenci, ikinci olarak seçtiği anadal diploma programına, esas bölümünün en erken üçüncü yarıyılının başında, en geç dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, üniversitelerin ilan ettiği tarihte istenilen belgeler ile birlikte başvurabilir.
Yani çift anadal ve yandal alınan ders miktarı açısından farklı; çift anadal yapan öğrenciler aynı anda iki bölüm okuyor ve iki bölümün tüm derslerini alıyor. Fakat, yandal yapan öğrenciler yandal yaptıkları bölümün programındaki sadece belirli derslerini alıyorlar. Bir diğer fark ise diploma ve sertifika.
– Uluslararası öğrenci kabul kontenjanları kapsamında kayıt olan öğrenciler ile yurt dışından yatay geçiş ile gelen YKS başarı sırasını sağlayamayan öğrenciler başarı sırası aranan programlar arasında (Hukuk, Mühendislik ve Mimarlık programları) Çift Anadal eğitimi alamazlar.
2023 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-YDUS 1. Dönem) 4 Haziran 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular 18-25 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
-Yan dal programı aynı veya farklı yükseköğretim kurumunda yürütülen aynı düzeydeki programlar arasında yürütülebileceği gibi önlisans programları ile lisans programları arasında da yürütülebilir.
YDUS; İç Hastalıkları, Genel Cerrahi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Plastik, Nöroloji, Radyoloji, Halk Sağlığı, Tıbbi Patoloji, İç Hastalıkları, Genel Cerrahi, Çocuk Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Tıbbi Mikrobiyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi, Ortopedi ve Travmatoloji, Ruh Sağlığı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri