Ana malzemesi un ve tereyağı olan roux yani dilimizdeki ismiyle meyane, aslında sosları koyulaştırmak için un ve yağın birlikte pişirilmesidir. Roux kelimesi Fransızcadan gelir ve dilimizde “ru” diye okunur. Meyanenin ana malzemesi, yağ ve un da olsa bazı reçetelerde içerisine süt de ilave edilebilir.
Klasik bir meyane yapmak için öncelikle eşit miktarda un ve tereyağı kullanalım. Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağını alın ve kısık ateşte eritin. Daha sonra 1 yemek kaşığı unu ilave edin ve tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak renk değiştirinceye kadar 2-3 dakika kavurun. İşte roux (meyane) hazır!
Beyaz meyane genelde açık renkli çorbalarda, tavuk ve balık yemeklerinde kullanılır.
Çorbalara ve yemeklere lezzet ve kıvam kazandırmak için un ve tereyağı ile hazırlanan bir çeşit sos. Meyane hazırlanırken kıvam oluştuğunda ilk elde edilen ürüne beyaz meyane, bu ürünün daha uzun süre pişirilmesi ile elde edilen koyu renkli ürüne kahverengi meyane adı verilir.
Dilimizde 'ru' olarak telaffuz edilen meyanenin ana malzemeleri un ve tereyağıdır. Özelleşmiş versiyonlarında su ve süt de eklenebilir. İtalyan mutfağında balsamella olarak adlandırılan meyane, yemeklerde bağlayıcı olarak kullanılır. Hazırlanan yemek ve tatlılar, roux ile yoğunlaştırılır.
İlgili 43 soru bulundu
TERBİYE VE MEYANE ARASINDAKİ FARK NEDİR? Genellikle çorbalar için kullanılan terbiye yumurta sarısı ile hazırlanıyor. Meyane ise eşit miktarda un ve tereyağının, unun kokusu çıkana kadar kavrulmasıyla elde ediliyor.
Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Çorba vb. yiyeceklere lezzet kazandırmak için un ve yağla yapılan sos.
Kaynayan suyun içerisine yıkanan bulgurlar ilave edilerek pişirilir, bulgurlar yumuşayınca - kıvamı ne çorba gibi sulu ne de pilav gibi katıdır, ikisinin arasıdır - ateşten alınarak sıcak servis yapılır.
Ana malzemesi un ve tereyağı olan roux yani dilimizdeki ismiyle meyane, aslında sosları koyulaştırmak için un ve yağın birlikte pişirilmesidir.
Meyane hazırlamak için tereyağı ya da başka bir katı yağı saplı bir tencerede eritip içine yavaş yavaş, aynı miktarda un ekleyin. Un, yağı eşit şekilde emene ve düzgün dokulu bir macun elde edene kadar hiç ara vermeden nazikçe karıştırın. Meyaneyi ne kadar uzun pişirirseniz o oranda un kokusu azalır ve rengi koyulaşır.
Bunlardan dördü 18. Yüzyılda Antonin Carême'in bulduğu sos olan: Beşamel sos(béchamel sauce), beyaz sos(sauce velouté), kahverengi sos(espagnole sauce) ve kırmızı sos(tomato sauce). Ancak bu 4 sosa 19. Yüzyılda Auguste Escoffier bu gruba sarı sosu (Hollandaise sauce) da eklenince günümüze 5 tane olarak geldi.
Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.
Çorba Terbiyesi Nedir? Çorbalar çeşitli taneli malzemelerin ya da pürelerin suda kaynatılmasıyla yapılır. Eğer çorbanın suyunun ve tanelerinin ayrı ayrı olması istenmiyorsa çorbanın bağlanması gerekir. Çorba bağlanarak malzemeleri ile suyun bütünleşerek daha koyu kıvamlı bir hale gelir.
Ru (Roux) Tıpkı mizanplas gibi aslı Fransızca "roux" olan bu sözcük dilimize fonetik olarak çevrilecek "ru" şeklinde anılıyor. Un ve tereyağının kavrulmasıyla oluşturulan ve birçok sosun temeli olarak görülen kıvamlı bir karışım elde edilmesi anlamına geliyor.
Türk mutfağının en klasik ve en sevilen çorbasına ufak bir dokunuş aslında zerdeçal... Zerdeçalın mercimek çorbasına bu kadar yakıştığını siz de deneyince anlayacaksınız Şimdiden afiyet olsun!
Soğan ve sarımsak hafif kavrulunca unu ilave edin ve 2-3 dakika unu kavurun. Çırpma teliyle unu çırpıyorken tavuk suyunu ilave edin. Mercimekleri de ilave edin ve kalan sıcak suyu da ilave edip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca tuzu ilave edin ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Meyane kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Meyane, Farsça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Meyhane Nedir? Alkollü içki içilen ve satılan işyerlerinin genel adıdır. Meyhane sözcüğü Farsça mey (şarap) ve hane (ev) sözcüklerinden oluşur.
Roux çorbalara ve soslara kıvam ve lezzet vermek amacıyla 3 farklı türde hazırlanır. White Roux (Beyaz Ru): Eşit miktardaki yağ ve un beyaz rengini kaybetmeden kavrulur Beyaz renkli çorbalarda ve soslarda kullanılır. Blond Roux (Sarı Ru): Eşit miktardaki yağ ve un altın sarısı rengi alıncaya kadar kavrulur.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, güzelce çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri