Denge safhasında ısı yeterli, oksijen yeterli, duman az ve hemen hemen tam yanma oluyor. Yükselen sıcak hava konveksiyonla odada dolaşarak bütün yanıcı maddeleri tutuşma sıcaklığına yükseltiyor.
Yangının hangi evrede olduğunu tespit etmek kısmen hangi taktiklerle müdahale edileceğini belirler. 1-BAŞLANGIÇ EVRESİ: Başlangıç evresinde yangın ortamındaki Oksijen yeterli fakat ısı yetersiz olduğu için eksik yanma meydana gelir. Bu yüzden yarım yanmış gazlar sıcaklıklarından dolayı tavana yükselir.
bir anda tüm maddeler tutuşuyor
Korlaşma Safhası da denilen bu safhada Isı yüksek, İlerleyen yangın oksijeni azalttığından oksijen yetersiz, yarım yanma yani sıcak tütme devam ediyor.
51 Bar basınç ve – 119 º C de sıvılaşır. Atmosferde % 21 oranında bulunmaktadır. Bu oran yanmanın başlaması için yeterlidir. Yanmanın devam edebilmesi için ortamda, gaz yangınlarında %12, katı ve sıvı yangınlarında ise % 16 oranında oksijen olması gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Yararlanmak amacı ile ateş dışında oluşan ve kontrolden çıkmış yanma olayına “YANGIN” denir. Bir cismin yanabilmesi için, en az ortamda % 14- 18 oranında OKSİJEN bulunması gereklidir. (Normal şartlar altında, havada bulunan OKSİJEN oranı % 21'dir.)
Ortamdaki Oksijen miktarının % 16 civarında olması yanma olayı için gerekli ortalama değerdir. Yanıcı Madde : Gazlar : Doğal gaz, Propan, Bütan, Hidrojen, Asetilen, Karbonmonoksit,vb.
9) Yangının oluşum safhaları ; KOKU – DUMAN – ALEV'dir.
Yanan maddeye bağlı olarak dörde ayrılan yangınlar, A sınıfı yangınlar, B sınıfı yangınlar, C sınıfı yangınlar ve D sınıfı yangınlar olarak başlıklar altında toplanabilmektedir. Bu sınıflara ilaveten ayrıca Elektrik yangınları gösterilmektedir.
Çözünmüş oksijen, suda çözünmüş olarak bulunan oksijen miktarına verilen isimdir. Birimi mg/L veya % olarak verilir. Tatlı suda 1 atm basınç ve 0oC'de en fazla 14,6 mg/L çözünmüş oksijen bulunur. Suda durgunluk, derinlik, sıcaklık, mineral ve kirletici varlığı arttıkça çözünmüş oksijen miktarı düşer.
2.1 Yavaş Yanma (Oksidasyon)
2.Yeterli ısının olmaması halinde; 3.Yeterli oksijenin olmaması halinde; yavaş yanma meydana gelmektedir.
Oksijen oranı yükseldikçe cisimlerin yanıcılığı artar. Oksijen oranının azalması yanıcılığı da azaltır. Cisimlerin sıcaklığının artmasına neden olan fiziksel bir etkidir.
En yüksek sıcaklıklar saat 14 ile 16 arasında oluşur. Hava sıcaklığının yüksek olması durumunda, yanıcı maddenin sıcaklığı da buna paralel olarak artacaktır. Sıcaklığı yüksek olan yakıtlar düşük olanlara göre hem daha kolay tutuşurlar hem de yangın bu yakıtlar üzerinde daha hızlı yayılır.
Yangın ve patlama : Oksijen yanıcı değil yakıcı bir maddedir ve yanmayı hızlandırır.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
C Sınıfı Yangınlar Yanabilen gazların oluĢturduğu yangınlar bu gruba girer. Bütan, eter, aseton, sıvılaĢtırılmıĢ petrol gazı (LPG veya SPG ) hava gazı, doğal gaz vb. gaz yanıcılar bu sınıfa giren yanıcı maddelerdir. C sınıfı yangınlarda yanma gazın sızdığı yüzeydedir.
Yanma: Yanıcı maddenin ısı yardımı ile oksijenle birleşmesi sonucu ortaya çıkan kimyasal olaydır. Yangın: Yanma olayının kontrolsüz bir şekilde gerçekleşmesidir. reaksiyondur, yanmanın devamı için gerekli ısıda buradan açığa çıkar.
Yanma olayının oluşabilmesi için madde, ısı ve oksijenin (hava) bir arada olması gerekir.
Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için; yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada bulunması gerekir.
Oksijen havada %21 oranında bulunur. Yükseklikle birlikte oksijenin bu yüzdesi değişmez, fakat hava “inceldiği” için basıncı düşer, böylece belli bir hacimdeki oksijen molekül sayısı azalır ve böylece yükseklikle orantılı olarak solunan havadaki oksijen azalır.
Yanma olayının gerçekleşmesi için yanıcı madde, yakıcı madde (Oksijen gazı) ve tutuşma sıcaklığı gereklidir.
A.2-b )Boğma: Oluşan yangının oksijenle ilgisini önlemek veya yanma için gerekli oksijen oranını azaltmak amacıyla yapılan işlemdir. Bu tür söndürmeler özellikle kapalı yerlerdeki yangınlarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri