Psikolojide yansıtma (projeksiyon), bireylerin kendi kabul edilemez düşüncelerini, duygularını veya eğilimlerini başkalarına atfetme sürecidir. Kavramın temelleri, Sigmund Freud'un psikanalitik teorisinde atılmıştır ve psikolojide yansıtma kuramı olarak geliştirilmiştir.
Yansıtma: Bireyin kendi kabul edilmeyecek düşünce ve davranışları diğer insanlara yüklemesidir. Örnek: Yenilen futbolcunun yenilginin sebebini hakeme bağlamasıdır. Önemli: Bahane bulmada gerekçe var, yansıtma da suçlama vardır. Kişi suçu yansıtmada kişilere, neden bulmada ise çevresel faktörlere bağlar.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Yansıtma (Projection):
Bu savunma mekanizması kişinin başına gelen durumları başkasının üzerine atfetmesi olarak açıklanabilmektedir. Birey yaşadığı duygu, düşünce ve tutumları kendisine değil bir başkasına ait olarak görür.
5) Duyguların Yansıtılması: Duyguların yansıtılması, danışanın duygularının açığa kavuşturulmasına ilişkindir. Bu beceri danışanın duygularını belirginleştirmeye, psikolojik danışmanın duygularını doğru algılayıp algılamadığını denetlemeye yarar.
İlgili 25 soru bulundu
Örneğin bir kişi kendi içinde öfke veya kıskançlık duyguları taşıyorsa bu duyguları başkalarında varmış gibi algılayabilir ve onları öfkeli veya kıskanç olarak nitelendirebilir. Yansıtma yapan kişi, kendi duygularını başkalarına yüklemesiyle kendisini bu duygulardan arınmış hisseder.
❑Duygu yansıtması yaparken: ❑Kısa ve doğru tahmin edilmiş yansıtmalar etkilidir. Bir duygu ifadesi, içeriğin de yansıtılması ile birleştirilebilir. Yansıtmalar belirli bir zamana yönelik olarak yapılabilir. Zamanlama önemlidir.
Psikolojide yansıtma (projeksiyon) insanların taşınması zor duygularla baş edebilmek için bilinçaltında kullandıkları bir tür savunma mekanizmasıdır. İstenmeyen duyguları ve arzuları kabullenmek veya bunlarla uğraşmak yerine başkasına yansıtmak olarak tanımlanabilir.
Psikolojik yansıtma, (İng: "psychological projection"), kişinin genellikle kendisiyle ilgili olumsuz ve kabul edilemez duygularını, dürtülerini veya özelliklerini başka bir kişiye, canlıya, nesneye veya gruba aktarmasını içeren bir savunma mekanizmasıdır.
Yansıtıcı Düşünme
Dewey, yansıtmayı bir konuya çözüm bulmak amacıyla her bir düşüncenin kendi- sinden önceki düşünceye bağlanarak, düşüncelerin düzenlendiği bir çeşit özel prob- lem çözme yöntemi olarak değerlendirmiştir (Hatton ve Smith, 1995).
Mantığa Bürüme (Rationalization)
Mantığa bürüme savunma mekanizmaları içerisinde en sık kullanılanıdır. Ancak gerçeğin çarpıtılmış hali olduğu için fazla kullanımı yine sağlıksızdır. Kişinin kendi duygu, düşünce, davranış ve dürtülerine yabancılaşmasına neden olur.
Yön değiştirme: Kişinin isteklerini ve kızgınlıklarını gerçek kızılan kişiye değil de daha az zarar gelecek bir kişiye yöneltmesi veya o tepki yerine başka bir tepkinin gösterilmesidir.
Bastırma (represyon ve supresyon): Tehlike arz eden dürtüleri durdurup, onları bilinçdışına bastırmak en temel savunma düzeneğidir. Bilince gelen dürtünün geri gönderilmesi, dürtünün bilinçdışında tutulması ve reel olarak yaşanan travmanın bilinçdışına gömülmesi bastırma mekanizması ile yapılır.
İlkel savunmalardan biri olarak kabul edilen inkar, baş edemeyeceği kadar kaygı uyandıran durumları kabul etmemek olarak özetlenebilir.
İmmatür Savunma Mekanizmaları
İmmatürün kelime anlamı olgunlaşmamış demektir. İmmatür savunmalar ise en ilkel savunma türleri olup erken çocukluk döneminde kullanılmaktadır.
Saydamlık: Danışanlarla ilgili konu ve sorunlar içtenlikle ele alınır, ilgili konu üzerinde duygu ve düşüncelerin gerçekçi ve dürüst bir biçimde dile getirilmesine önem verilir.
Terapötik ilişki kuramsal dayanaklar doğrultusunda yapılandırılmış, profesyonel bir ilişkidir. Bu ilişki aynı zamanda, iki insan arasında gelişen ve her iki tarafın kişiliklerinin ve tutumlarının kaçınılmaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kapsamlı, karmaşık ve özgün bir ilişkidir.
Yüzleştirme danışanın korku ya da sıkıntı veren uyaranla karşı karşıya kalması, kaçınmasının ortadan kaldırılmasıyla gerçekleştirilir. Beraberinde danışanın kendisini rahatlatmak için yaptığı güvenlik sağlayıcı davranışlar ya da ritüellerin engellenmesi yani tepki önleme yapılır.
Yansıtma, öğretmen adaylarının bir konuyu açıklarken kendi düşüncelerini, tutumlarını ve yeteneklerini ortaya koymasıdır (Gagnon and Collay, 2001, 29-50, Akt. Semerci, 2007).
Açıcı yankı ( yansıtma) sorular: Bir soru sormaktan çok, mesajı alan kişinin gönderen kişiye söz konusu mesajı, kendi diliyle anladığı şekilde geri göndermesidir.
SOĞUK EMPATİ: kişinin duygularını anlar ancak duygusal durumunu paylaşmaz. SICAK EMPATİ: duygularını anlar, destek olma hissini hisseder.
Temel psikolojik danışma becerileri; odaklanma/ dikkati verme, asgari düzeyde teşvik, etkili soru sorma, gözlem, özetleme, içerik ve duygu yansıtmadır.
Terapi kişinin kendi içsel süreçlerini keşfetmesi, kendine ve diğerlerine yönelik farkındalığını artırması, duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirme becerisini geliştirmesi yolunda, alanında uzman psikologlar eşliğinde gerçekleştirilen bir sağaltım yolculuğudur.
Amacın Kişiselleştirilmesi: Danışanın duygusunun ve bu duruma neden olan olumsuz durumun ve danışanın amacının ifade edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri