1- Yankı kelimesi soy isim olarak da kullanılmaktadır. Örneğin: Semiha Yankı. 3- İsmin fiil hali ''yankılanmak'' şeklinde yazılır.
yankı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yankı veya yaŋku “eko, aksi sada” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yan- “geri gelmek” fiilinden Eski Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir.
Yankı için batı dillerinden kullanılan eko isminin kaynağı Yunan mitolojisinde yer alan, adını Yunanca ses (ἦχος - ēchos) kelimesinden alan Ekho karakteridir.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili)
yalnız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yalıŋuz veya yalŋus “yalnız, tek başına” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen yalıŋ sözcüğünden türetilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
İsim kökleri tek başlarına kelime olarak kullanılabilirler. Fiil kökleri ise kullanılma sahasına tek başlarına çıkamazlar; mutlaka bir nesneye, şahsa, zamana, şekle bağlanarak kullanılırlar. Bu bağlanış fiil köklerine bir takım ekler getirilerek sağlanır. Yani fiil kökleri kelime köküdür, fakat kelime değildir.
İsim kökleri “-mak / – mek” mastar ekini almazlar. “kalemlik” sözcüğünün anlamlı en küçük parçası yani kökü “kalem” sözcüğüdür. “kalem” sözcüğüne “-mek” veya “-mak” eklerinden birini getiremeyiz. Bu nedenle “kalem” sözcüğü ad köküdür.
isimden fiil yapıın ekiyle türemiş bir fiildir. "Boya" isim olarak "boya~/boyab" ( <boy+a-k) kelimesinden kelime sonu "~" sesinin düşmesi sonucu Eski Anadolu Türkçesinden sonraki dönemlerde oluşmuştur.
savaş- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) savaş- “tartışmak, mücadele ve muharebe etmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *sava- “söz çarpmak?” biçiminden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir.
Rüya ismi Arapça kökenli bir isimdir.
Ses dalgalarının 17 metreden daha uzak bir yüzeye çarpıp yansıyarak tekrar duyulmasına yankı denir. Sesin yansıma özelliğinden yararlanılarak uzaklıklar ölçülebilir.
Sesin Yansıması (Yankı)
Ses dalgalarının bir engelle yaşadığı çarpışma sonucu, çıktığı ortama geri dönmesine ses yansıması denmektedir. Bu yansıma, sert ve pürüzsüz ortamlarda daha da şiddetlidir. Ses dalgalarının bir engelle çarpışıp, bu kez kaynağına geri dönmesi de yankı unsurunu ortaya çıkarmaktadır.
Ses kaynağından gelecek olan ses dalgalarının bir yüzeye çarparak tekrar geri dönmesine yankı denir. Yankının oluşması için sesin kaynağından dolayı gideceği hedefe doğru ilerleyerek yüzeye çarpması gerekmektedir. Ses kaynağı ile yüzey arasındaki mesafe çok büyük olmaması gerekmektedir.
kurak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kurġak “kuru toprak, kuru yer” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kurı- “kurumak” fiilinden Eski Türkçe +(g)Ak ekiyle türetilmiştir.
Arapça ntc kökünden gelen natīca(t) نتيجة “sonuç, ürün, çıkan şey” sözcüğünden alıntıdır.
1.İSİM KÖK :Varlıkların, kavramların ve duyguların adları olan köklere isim kök denir. akıl-lı kalem-lik çanta-yı bardak-lar defter-den saat-te okul-a böcek-ler İsim kökler “-mak / -mek” eki almazlar.
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
İsim fiil, fiillere getirilen '' - ma, - me, - mak, - mek, - iş, - ış, - uş, - üş,'' ekleri kullanılarak türetilen kelimeler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri kolay hatırlamak için şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - ma , - ış, - mak.
Canlıların isimleri
Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Sesli Sözlük - (fiil) bağlamak.
İsim köküne pek çok örnek verilebilir. "ağaç, ev, şirin, güzel, akıllı, tahta, kalem, kelebek, ayı, köpek, kedi, vazo, çiçek, saksı, kış, mavi, şehir, rüzgar, kar, gerçek, çile, yürek, yasak" kelimelerinin tamamı isim köküdür.
Ayrıca, say- fiilinden türetilen saygı (< say-gı) adı, dilimizde Dil Devrimi'nden önce de kullanılagelen sözlerdendir.
Nişanyan Sözlük'te ek bir açıklamasıyla buradaki “baş” sözcüğünün “son” anlamına geldiğini bildirmiştir. başarı sözcüğünün ise başar- fiiline /-I(g)+/ fiilden isim yapan ekin getirilmesiyle oluştuğunu söylemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri