Besinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak, besinlerin bozulmasına sebep olan küçük canlıların (mikroorganizmalar), faaliyet gösteremeyecekleri bir duruma getirilmesi ile sağlanır ve bu özellik uzun süre depolama imkanı sağlar.
Besinlerin kurutularak muhafaza edilmesi suyun uzaklaştırılması esasına dayanır. Böylelikle bozulmaya neden olan mikroorganizmaların çoğalması ve faaliyetleri inhibe edilir. Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdikleri yüzde 80–95 oranındaki suyun yüzde 10–20'lere düşürülmesi ile elde edilir.
Enzimler su miktarının %15in altında olduğunda çalışamazlar.Bu yüzden kurutulmuş gıdalar bozulmaz. Ayrıca enzimler sıcaklığın 25 30 derece civarlarında da maksimum aktivite gösterirler.Açıkta kalan besinlerin bozulma nedenlerinden biri budur.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir. İlk olarak kuru meyveleri saklayabileceğimiz kuru ve serin bir yer bulmaktır. Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Kurutulmuş sebzelerin oda sıcaklığında saklanması güvenlidir. Ancak buzdolabına veya dondurucuya koymak onları daha uzun süre gevrek ve taze tutacaktır. Bu, özellikle yüksek nemli yerlerde yaşayan insanlar için önemlidir. Kuru yiyecekleri dondurucuya koymadan önce vakumlu poşetlere koyun.
Soru : Kurutarak Saklanan Besinler Uzun Süre Bozulmadan Nasıl Kalabilir? Cevap : Kurutarak saklanan besinler uzun süre, kuruyunca kaybettikleri suyun içinde ölen besinleri çürüten organizamaların yok olması ile bozulmadan kalabilir.
Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
Birçok meyve dört gün ile bir hafta arasında dayanabilir. Elma, muz, nektar ve kavunlar başka ürünlerin yanına koyulmamalıdır çünkü başka meyvelerle sebzelerin çok hızlı çürümeye neden olabilen gazlar salıverirler.
Kurutulmuş meyve ve sebzelerde mineral kaybı yaşanmaz ancak özelikle C vitamini kayıpları söz konusu olabilir. Güneşte kurutma yönteminde ışınların besinlerle teması sonucunda bazı vitaminler kayboluyor. Güneşte kurutulan sebze ve meyvelerde en önemli kayıp C vitamininde yaşanıyor.
Meyveler, etil gaz üretmesi nedeniyle yanındaki sebzelerin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabı, çoğu meyve ve sebze için uygun saklama ortamına sahiptir. Ancak soğan, sarımsak, patates ve domates buzdolabına konmadan oda ısısında tutulmalıdır. Güneş ışığını doğrudan almayan ve hava alabilen kaplarda saklanabilir.
Su Miktarı: Enzimler belirli miktarda suyun bulunduğu ortamlarda aktiftir. Su miktarının değişmesi enzimin aktivitesini de etkiler. Hücrelerdeki su miktarı %15'in altına düşerse enzimler çalışmaz. Bu nedenle bal, reçel, kurutulmuş sebze ve meyveler bozulmadan uzun süre saklanabilir.
Taze veya kurutulmuş olsun, meyve besleyicidir. Her ikisi de vitamin, mineral ve lif ile doludur. Bununla birlikte, meyvenin kurutulması, kalorinin yanı sıra birçok besini de yoğunlaştırır. Kurutma işlemi ayrıca meyvenin C vitamini gibi daha uçucu besinlerinin bir kısmını kaybetmesine neden olabilir.
Patates, soğan, sarımsak, elma, armut ve turunçgiller gibi sebze ve meyveler ise daha dayanıklı sebze ve meyvelerdir, dışarıda uygun ısıda saklandıklarında uzun süre dayanabilirler. Patates ve soğan gibi sebzelerin saklandığı ortam 15-20°C sıcaklık aralığında olmalı ve 20°C'yi geçmemelidir.
MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ
Bakterilerden ancak laktik ve asetik asit bakterileri etkili olabilir. Küf ve mayaların pH sınırları çok geniş olduğundan ve bu organizmalar çok düşük pH'larda çoğalabildiklerinden meyvelerde küfler temel bozulma etmenidir.
Makarna, kuru baklagiller gibi gıdalar, kapalı ambalajları içerisinde kuru, doğrudan güneş ışığı görmeyen, serin, temiz bir yerde muhafaza edilebilir. Aynı şekilde konserve gıdalar, uzun ömürlü süt gibi ürünlerin de buzdolabına konulmasına gerek yok.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Sebzelerin ve meyvelerin nefes aldığını unutmamak gerekir. Bu nedenle ağzı kapalı saklama kapları ya da poşetler kullanmak doğru bir yöntem değildir. Sebze ve meyvelerin hava almasını sağlayan delikli poşetler, fileler ve özel bölmeli saklama kapları size bu konuda yardım edecektir.
Geleneksel yöntemler konserve ve kurutma olmakla birlikte, buzluk ve derin dondurucuların icadından sonra dondurarak saklama da kullanılmaktadır. Bu yöntemler içinde en çok dondurma yöntemini öneriyorum çünkü besinlerin bozulma riski azdır ve vitamin kaybı en az bu yöntemde olmaktadır.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Uygun depolama, kuru patlıcanlarınızı buzdolabına koymadan veya dondurmadan bile tam bir yıl boyunca saklamanıza izin verecektir. Kurutulmuş patlıcanları hava almayacak şekilde, ağzı kapalı kaplara veya cam kavanozlara koyun.
Elma Armut kurusunun yapılış ve saklanma yöntemleri aynıdır. Kurutma işleminden sonra armut kurusu mutlaka serin bir yerde saklanmalıdır. Bu bir kiler, yada buzdolabınız olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri