Yüzeysel yanıklar nedeniyle oluşan su toplamaları kısa sürede ve kendiliğinden iyileşirken derin yanıklarda mutlaka doktor başvurulmalı ve tavsiye edeceği ilaçlar kullanılmalıdır.
Su toplayan derinin iyileşmesi 3 haftayı bulabilir. Yanıklar iyileşme sürecinde kaşınabilir. Ancak bölgeye müdahale etmekten kaçınmalısınız. Eğer yaranız iyileşmiyor ve enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa bir doktora görünmelisiniz.
Su toplaması olan yerler başta olmak üzere tüm yanık bölümü antiseptik yara bakım ürünleriyle temizlenir, pansuman yapılır. Eğer deri kaybı ve cilt altı dokularının açıkta kalması söz konusuysa lokal antibiyotikli ilaçlar kullanılması gerekebilir. Genellikle 2 – 3 hafta içerisinde yara iyileşmesi tamamlanır.
Uzun süre ayakta kalmak, uzun yürüyüşler, havanın sıcak olması gibi etkenler de tahrişi artırabilir. Su toplayan bölgelerde erken aşamada bir tedbir alınmazsa, sorunun ayak tabanına yayılması gibi bir risk de bulunur. Ayakta oluşan su kabarcıkları genellikle kendi kendine geçer.
Alkol içermeyen nemlendirici ve yatıştırıcı bir krem bölgeye uygulanabilir. Evde varsa direkt olarak yanık kremi tercih edilmelidir. Yanık su toplamış ise kesinlikle kabarcık patlatılmamalıdır. Böylece enfeksiyon riski azaltılmış olur.
İlgili 21 soru bulundu
Bu sorunu yaşayanların cevabını en çok merak ettiği soru su toplaması kaç günde geçer sorusudur. Temiz tutulup havalandırılırsa 2-3 gün içerisinde geçmesi beklenen deride su toplaması yukarıda adını verdiğimiz bitkiler ve bitkisel ürünler sayesinde daha da hızlı bir iyileşme gösterebilir.
Su toplaması nasıl geçer el için neler yapılır diyorsanız evde mutlaka vazelin bulundurun. Vazelin su toplayan dokunun hızla onarılmasına yardım eder. Ayaklarda oluşan su toplaması için de vazelin kullanmanız önerilir. Vazelin sürdüğünüz doku yumuşar ve yüzeylere temas ederken acı hissi oluşmaz.
Su Toplaması Delinirse, Hidrokolloid Yara Örtüsü Uygulamadan Önce Temizleyin ve Dezenfekte Edin. Su toplaması zaten patladıysa: alanı sabun ve su ile temizleyin, antiseptik ile dezenfekte edin ve bir hidrokolloid pansuman veya yara bandı uygulayın.
Yanığa bağlı oluşan su kabarcıkları asla patlatılmaz. Yanık oluşan bölgeye merhem, ilaç veya herhangi bir karışım sürülmez. Derece Yanık tespit edilen durumlarda bölge temiz bir bez ile örtülür. Hastanın şoka görmemesi için gereken önlemler alınır.
Silverdin: Yanık tedavisinde en çok bilinen reçetesiz kremlerdendir. Bakterilerin cilt üzerinde çoğalmalarını ve büyümelerini engeller. Eczanelerden kolaylıkla alabileceğiniz krem, yanıklar üzerinde iltihaplanmanın önlenmesinde inanılmaz bir başarı gösterir.
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır. Zaman içerisinde bu kabarcıklar dökülür ve derinin kendini yenilemesiyle yanık iyileşir.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Doğru ve düzenli tedavi sonucu genellikle bir ve ikinci derece yanıklarda 2-3 hafta içerisinde iyileşme görülür.
Ödem oluşabilir ve genellikle deride bül dediğimiz su toplanması söz konusu olmaz. Yara kırmızı, kuru ve acı vericidir ve 3 ila 6 gün içerisinde iz bırakmadan iyileşir.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Kaynar su yanığına iyi gelen şeylerin başında soğuk kompres uygulamaları yer alır. Yanık derecesine bağlı olarak antibiyotikli kremler ve ağrı kesiciler kullanılarak iyileşme süresinin hızlandırılması mümkündür. Birinci ve ikinci derece sıcak su yanıkları, ortalama 3 hafta içinde kendiliğinden iyileşir.
Yanık sonrası oluşan su kabarcıklarını patlatmayın
Yanan bölgede oluşan içi su dolu kabarcıklar o bölgede derinin sorunsuz bir şekilde iyileşmesinde büyük öneme sahiptir. Bu kabarcıkların kesinlikle patlatılmaması gerekir. Çünkü o kabarcıkların altında proteinden zengin bir sıvı birikmektedir.
İyileşme süresi yüzyel yanıklarda 1 hafta ile 10 gün arasındadır. Derin 2. derece yanıklar ise 2-3 haftada iyileşir. Derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır.
Kaynayan su ya da içeceklerin vücuda dökülmesi sonucu oluşan yanık türüdür. Bu tür yanıklarda, yanan bölge musluktan akan suyun altında 15 dakika kadar bekletilir. Kaynayan suyun sıcaklığı, deriyle temas süresi ve alanına göre üçüncü derece yanığa neden olabilir.
Şiddeti ağrı ve su toplayan baloncuklar görülür. Bu baloncuklar hekim tarafından patlatılır ama üzerindeki deri pansuman olarak korunur. Bu tipte genellikle kapalı pansuman yapılır ve 2-3 günde bir değiştirilir. İyileşmeyi hızlandırmak için hidrojeller, kolloidler gibi pansuman malzemeleri kullanılabilir.
Su Toplayan Yer Patlatılır Mı? Doktorunuzun önerceği ıslak pansumanlar uygulanarak su toplamalarının düzelmesi hızlanabilir. İçi su dolu şişlik çok büyük olursa doktorunuz içini boşaltabilir. Kendiniz içi su dolu şişlikleri patlatmayınız.
Plörezi, zarlar arasında dolaşan sıvının salınım miktarının artması ya da emilimin normal düzeyde olmamasına bağlı olarak plevra boşluğunda oluşan sıvı artışı sonucu gerçekleşir. Halk arasında akciğerin su toplaması olarak da nitelendirilen bu hastalığın tıptaki bir diğer karşılığı ise plevral efüzyondur.
Hazır soslar, yapay tatlandırıcılar, bazı baharatlar, alkollü içecekler, bol kafeinli içecekler vücutta ödem oluşumunu artırır. Birçok ağrı kesici ilaç ve romatizma ilacı da vücutta su ve tuz tutarak ödeme yol açar. Birçok hormon ilacı, özellikle de kortizonlu ilaçlar vücutta aşırı su ve tuz tutulumuna neden olur.
Bası ve sürtünmeye bağlı büller: Ayaklarımızda bası ve sürtünmeye bağlı sıvı dolu kabarcıklar görülebilmektedir. Halk arasında su toplaması olacakta bilinmektedir. Bunlar; özellikle sıkı ya da sert ayakkabıların kullanımında, fazla yürüme gibi durumlarda oluşmaktadır.
Ayak çıbanı, stafilokok bakterilerinin kıl köklerinde enfeksiyona sebep olmasıyla oluşmaktadır. Çıban beyaz-sarı iltihaplı, kırmızı tümsek görünümündedir. Ağrılı olan bu tümsekler özellikle ayakları terleyen ve yeterli hijyenin sağlanmadığı ayaklarda görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri