Su toplayan yerler patlatılmaz. Yanık bölgelere birlikte bandaj yapılmaz. Yanık üzeri temiz bezle örtülür, yanık üzerine hiçbir madde sürülmez. Hasta/yaralı battaniye ile örtülür.
Yanık üzerine hiçbir şey sürülmez ve bandaj yapılmaz. Yaralanan kişi temiz bir battaniye ile örtülür. 112 Acil aranarak tıbbi yardım talep edilir.
ISI İLE OLUŞAN YANIKLARDA İLK YARDIM
Su toplamış yerler patlatılmaz. Yanık üzerine hiçbir madde (ilaç dahil) sürülmemelidir. Hasta/yaralının üzeri battaniye ile örtülür.
Yanan bölge sabunlu su ile dikkatlice temizlenir. Su toplayan yerler patlatılmaz. Yanan bölgelere (el,ayak gibi) birlikte bandaj yapılmaz. Yanık üzeri temiz ve nemli bezle örtülür, yanık üzerine hiçbir madde sürülmez.
Dokuzlar kuralı baş/boyun %9, her bir üst ekstremite %9, her bir alt ekstremite %18, gövde ön yüzü %18, gövde arka yüzü %18, genital bölge/perine %1 şeklindedir. El ayası kuralı ise daha çok küçük yanıklar için uygundur, hastanın el ayası, parmaklar dahil %1'dir.
İlgili 24 soru bulundu
Küçük bir yanık yaşadığınızda yapmanız gereken ilk şey, yaklaşık 20 dakika boyunca yanık alanın üzerine serin su uygulamaktır. Daha sonra yanmış bölgeyi yumuşak sabun ve su ile yıkayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey suyun 0 dereceye yakınlıkta soğuk olmamasıdır. Serin su yeterlidir.
Yanıkta İlk Ne Yapılmalı? Yanığa maruz kalmış hasta öncelikle yanığa sebep olan etkenden hızlıca uzaklaştırılmalı, yanık bölgesi soğuk su altında yıkanmalı, böylece sıcaklığın etkisi azalır ve ağrı hafifler.
Pansumanı Nasıl Yapılır? Yanık yaraları belirli süre içinde günlük, gün aşırı veya 3 güne 1 pansuman yapılmak üzere kapatılır. Açık bırakılan yanık yaraları kurur ve bu da yaranın iyileşme sürecini yavaşlatır.
Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır.
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır. Zaman içerisinde bu kabarcıklar dökülür ve derinin kendini yenilemesiyle yanık iyileşir.
Su ile müdahale edilmemesi gereken yanık türlerinden biri de kimyasal yanıklardır. Özellikle hastanın hangi kimyasala maruz kaldığı bilinmiyorsa, hastaya su ile müdahale edilmemelidir. Bazı kimyasal maddeler su ile temas etmesi halinde hastaya daha fazla zarar verebilir ya da vücutta daha büyük hasarlara yol açabilir.
Yanan bölgeyi musluk suyu altında 10-15 dakika soğutmak gerekiyor. Yanık tedavisinde yapılması gereken ilk hareket, yanan bölgeyi soğutmak olmalıdır. Soğutma için en uygun olan yöntem musluk suyu uygulamasıdır. Yanan bölgeyi akan bir suyun altında en az 10–15 dakika tutarak soğutmak gerekir.
Alev yanıklarında kişi kaza yerinden uzaklaştırılır, açık havaya çıkarılır, nefes alması sağlanır. Yanık yarasına olay yerinde hiçbir ilaç veya madde sürülmez, yara temiz bir örtü ile sarılarak en yakın acil birime ulaştırılır.
Derinin alt dokularına kadar işleyebilen kaynar çay, birinci, ikinci ve üçüncü derece ciddi yanıklara yol açar. Yanığın seviyesine göre tedavide antibiyotikli merhem ve ağrı kesici kremler kullanılır. Sürekli olarak soğuk bir bezle kompres yapmak ve bölgeyi nemli tutmak gerekir.
Üçüncü derece yanıklar, derinin tüm katlarını tutan yanıklardır. Deri fonksiyon görmediği için mineral bozuklukları ve ileri derecede enfeksiyonlar görülebilir. Derinin hepsi yandığı için ağrıyı hissetmemizi sağlayan algılayıcılarda yanar bu nedenle bu tip yanıklar ağrılı değildir.
Yüksek sıcaklık sonucu meydana gelen yanıklarda ilk yapılması gereken şey soğuk kompres uygulamak veya yanan bölgeyi soğuk suya tutmaktır. Soğuk suya tutma işlemi yanığın ağrısını hafifletecek ve iltihaplanmayı önleyecektir. Yanma durumunda 10-15 dakika ya da ağrının geçene kadar soğuk kompres uygulanmalıdır.
I. derece yanıklar 4-7 günde , II. derece yanıklar ise 1-3 haftada iyileşirler. Bu iyileşme dönemi içinde yanık yarası uygun şekilde kapatılarak yara dış ortamdan korunur. Yani yara uygun materyallerle kapanarak kendiliğinden iyileşmesi için uygun zemin ve zaman hazırlanır.
Bu yaralara belli süreler su değmesi istenmeyebilir. Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Bu noktada yanık oluştuktan sonra ilk yapmanız gereken adım soğuk su uygulamaktır. Soğuk su, yanık sonucunda oluşan ağrıyı hafifletip oluşacak hasarı en aza indirir. yanık bölgeyi musluktan akan suya tutmanız yeterli olacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken buz ve buzlu suların kullanılmaması gerekir.
Birinci Derece Yanıklar
- Küçük ya da birinci derece yanıkların çoğunlukla evde tedavi edilmesi mümkündür. Bu vakalarda, birkaç hafta içerisinde iyileşme gözlenir. - İlk yardımın ardından yanık bölgesine steril bez ve yanık merhemiyle pansuman yapılmalıdır.
Bunun dışında küçük ve hafif çaplı yanıklara, sıcak su yanığına ne iyi gelir, yanık türlerinde neler yapılabilir, aşağıda şu şekilde sıralanmıştır: İlk olarak yanık bölge serin tutulmalıdır. Nemli bezle bastırmadan hafif bir şekilde silinebilir. Ilık veya soğuğa yakın suyla duş alınabilir.
Şiddeti ağrı ve su toplayan baloncuklar görülür. Bu baloncuklar hekim tarafından patlatılır ama üzerindeki deri pansuman olarak korunur. Bu tipte genellikle kapalı pansuman yapılır ve 2-3 günde bir değiştirilir. İyileşmeyi hızlandırmak için hidrojeller, kolloidler gibi pansuman malzemeleri kullanılabilir.
Su toplaması olan yerler başta olmak üzere tüm yanık bölümü antiseptik yara bakım ürünleriyle temizlenir, pansuman yapılır. Eğer deri kaybı ve cilt altı dokularının açıkta kalması söz konusuysa lokal antibiyotikli ilaçlar kullanılması gerekebilir. Genellikle 2 – 3 hafta içerisinde yara iyileşmesi tamamlanır.
Sirke: İsterseniz sirkeyi su ile seyreltin, isterseniz direkt sirkenin kendisini yanığın üzerine sürün. Sirkenin antiseptik özellik taşıması yanığı temizleyecektir, dokunun yenilenmesine yardım edecektir. Bal: Dezenfektan ve antienflamatuar özelliği sayesinde bal, yanığı hem temizler, hem de iyileşmesini hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri