Yanlışlıkla bir başkasının hesabına havale yapıldığında, bu işlemin iptal edilebilmesi söz konusu değildir. Hemen ilgili bankanın müşteri hizmetleri ile görüşülerek durumun bildirilmesi gerekmektedir. Banka görevlisi gönderilen hesabın kime ait olduğunu bulduktan sonra kendisine ulaşabilir.
Yanlışlıkla bir hesaba gönderilen para iade edilmezse, durum taraflar arasında anlaşmazlığa veya hukuki sorunlara yol açabilir. Gönderen veya alıcı, parayı iade etmek veya geri istemek için adımlar atabilir. Hukuki düzenlemelere göre, yanlışlıkla gönderilen paraların iade edilmesi gerekebilir.
Bunun çözümü mesai saatleri dışında mümkün değil, mesai saatleri içinde banka ile görüşmek lazım, para henüz karşı hesaba geçmemiş ve havuzda tutuluyor olabilir. Banka çözüm sunmazsa, Tanımlı hesap sahibi ile de iletişime geçin. Rızasıyla iade edebilir.
Yargıtay, eft havale ile açıklamasız gönderilen paranın borç değil, borcun geri ödemesi için yapıldığını kabul etmektedir.
Böyle bir durumda yanlış gönderdiğiniz paranın iadesi genelde 1 iş günü içerisinde hesabınıza yansımaktadır. Fakat bankalardaki yoğunluklar nedeniyle bu süre bazen 1 haftaya kadar uzayabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Öncelikle hiç vakit kaybetmeden bankanın müşteri hizmetleri servisi aranarak, yanlış hesaba para transferi yapıldığı bildirilmeli. Eğer hesabın sahibi ile para gönderen aynı bankanın müşterisi ise; banka ile direkt iletişime geçerek konu hızlıca çözüme kavuşturulabilir.
Hafta içi bankalara göre farklılık gösteren EFT transferleri, genellikle saat 17.00'den sonra banka şubelerinden gerçekleştirilemez. Ayrıca banka şubeleri aracılığı ile hafta sonu ve resmi tatillerde de EFT işlemi yapılmamaktadır.
Söz konusu işlem, ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
Havale işleminin iptal edebilmek için ilgili banka ile görüşülmeli ve talimat yazdırılması gerekmektedir. Eğer gönderilen para miktarı çok yüksek ise ve banka görevlisi karşı tarafa ulaşamıyorsa ilgili hesaba bloke koydurma hakkınız bulunmaktadır.
Yanlışlık fark edildiğinde yapılması gerekenler ise şu şekildedir: En hızlı şekilde bankanın müşteri hizmetleri servisine ulaşarak hatalı para aktarımını bildirmelisiniz. Gönderici de aynı bankanın müşterisi ise sorunu banka ile kolayca çözebilirsiniz.
Gece 12'den sonra FAST ile yapılan para transferi işlemleri anında hesaba geçmektedir. Ancak FAST dışında yapılan EFT ve Havale işlemleri bir sonraki iş gününde hesaba geçmektedir.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
Maddesinde “Kanunen geçerli bir açıklama yapılmadığı veya makbuzda bir açıklık bulunmadığı durumda ödeme, muaccel bir borç için yapılmış sayılır…” düzenlemesi yer almaktadır. Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir.
Ancak, IBAN paylaşmanın suç olduğu tek durum ise yardım adı altında bir kurumdan izin almaksızın internet veya başka kanal aracılığıyla para istendiği takdirde suç işlemiş olursunuz.
EFT işleminde paranın hesaba geçmesi banka yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 10-15 dakika kadar bir sürede tamamlanabiliyor. Türkiye genelinde EFT işlemi 09:00 ila 17:00 saatleri arasında yapılabiliyor. Ancak her bankanın kendi uygulamasına göre bu süre değişiklik gösterebilir.
Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor. Ayrıca Kolay Adres (KOLAS) ile de IBAN veya hesap bilgilerine ihtiyaç duymadan, cep telefonu numarası, e-posta adresi, T.C.
Ziraat Mobil'den yanlış ödediğim fatura veya vergiyi, hatalı göndermiş olduğum havale ya da EFT'yi iptal edebilir miyim? Ziraat Mobil aracılığıyla gerçekleşen işlemler gerçek zamanlı (çevrimiçi) işlemlerdir ve iptali mümkün olmamaktadır.
Böyle bir durumda EFT iptali yapmak isteyen kişi müşteri temsilcisi ile görüşmelidir. Veya mobil veya internet bankacılığı kullanılarak yapılmış olan işlemlerde EFT yapılan ekran hala açık ise para transfer menüsüne girilerek kolaylıkla EFT iptali yapılabilir. Bir diğer yol ise EFT iptalinin dilekçe ile yapılmasıdır.
Mağdur tarafından yapılan ödeme havale ya da EFT ile gerçekleştirildiği takdirde chargeback yöntemine başvurulamaz. Zira, chargeback başvurusu yalnızca kredi kartları için geliştirilmiştir. Dolayısıyla havale ya da EFT ile yapılan ödemelerin iadesi İcra İflas Kanunu uyarınca başlatılan icra takibi ile mümkün olur.
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
EFT işleminde transfer edilen tutarın alıcı hesabına ulaşma süresi finans kuruluşları arasındaki yoğunluk ve teknik detaylara bağlı olarak değişim gösterebilir. Belirtilen tutarın alıcı hesabına EFT yolu ile aktarımı 30 dakika kadar sürebilir.
Kapalı hesaba para geçmez.. Eft işlemine onay verecek olan banka yetkilisi durumu farkedip bilgilendirme için arar müşteriyi yani biz öyle yapardık hep bankada . İadesi yapılır.
EFT, havale ve virman işlemleri azami 1 gün içinde, (Hafta içi 16:00 sonrası, hafta sonu veya resmi tatil günlerinde verilen EFT talimatları ise işlemi izleyen ilk iş gününde gerçekleştirilecektir.)
Normal şartlarda EFT işlemi en geç 5-10 dakika içinde hesaba ulaşır. Ancak bankaların yoğunluğuna bağlı olarak bu süre 30 dakikaya kadar çıkabilir. Bazı durumlarda ise EFT karşı tarafa saatler sonra dahi ulaşmaz. EFT'nin hesaba geçmemesinin en önemli nedenlerinden biri, mesai saatleri dışında işlem yapılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri