Sözlükte “bizden öncekilerin şeriatı” manasına gelen şer'u men kablenâ, fıkıh dilinde “Hz. Muhammed'den önceki peygamberler vasıtasıyla bildirilen dinî hükümlere” denir.
Hanefî ve Mâlikîler'in çoğunluğuna, Ahmed b. Hanbel'den rivayet edilen iki görüşten tercih edilenine ve bazı Şâfiî usulcülerine göre şer'u men kablenânın bu türü müslümanlar hakkında da geçerli ve bağlayıcıdır.
O hâlde önceki şeriatlar bizim için şeriat değildir, geçerli değildir. Bundan dolayı “Şer'u Men Kablena” yani “bizden önceki şeriatlar” şer'î delil olarak kullanılamaz.
Şer'ü men kablenâ veya Türkçe karşılığı ile Geçmiş şeriatler, bir İslam hukuku terimidir. En yalın anlamıyla şer'ü men kablenâ (geçmiş şeriatler) İslam'da son peygamber kabul edilen Muhammed'den önceki peygamberlerin getirdikleri şeriatleri tanımlayan bir terimdir.
Şeriat, Kur'an ve Hz.Muhammed'in sözlerinden veya eylemlerinden yola çıkılarak oluşturulan bir dini hukuk sistemini ifade eder. Şeriat, Müslümanların yaşadıkları dönem ve coğrafyaya göre ilahi mesajı yorumlayarak ortaya koydukları hukuk sistemine verilen isim olarak kabul edilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kur'an'da tesettür'e uymama ile ilgili herhangi bir yaptırım öngörülmemesine rağmen Şeriat hukukunda tesettür kurallarına uymama günah veya büyük günah olarak değerlendirilir ve bu duruma uygun tazir cezaları uygulanabilir.
Sözlükte “bizden öncekilerin şeriatı” manasına gelen şer'u men kablenâ, fıkıh dilinde “Hz. Muhammed'den önceki peygamberler vasıtasıyla bildirilen dinî hükümlere” denir.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
Vahiyle gelen şeriat (hukuk) dini, Hz. Nuh ile başlamıştır. Buna Kur'ân tanıktır. “Biz Nuh'a, ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik“ (Nisa: 163).
Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın yaşadığı dönemde hiç bir mezhep yoktur. Ne Hanefilik ne Alevilik nede Şiilik vardı. Hanefi bir amel etme mezhebidir.
Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur. Türkler arasında Şafii mezhebine mensup olana pek rastlanmamaktadır. Kürtler'in ise büyük bir bölümü Şafii mezhebinden olup, az bir kısmı Hanefi mezhebini takip etmektedir.
Sözlükte “delil, burhan, senet” anlamına gelen hüccet (çoğulu hücec) “bir davanın sıhhatine delâlet eden şey” demektir. Osmanlı hukuk terminolojisinde hüccet kelimesi iki anlamda kullanılmıştır. Birincisi şahitlik, ikrar, yemin ve yeminden nükûl gibi bir davayı ispata yarayan hukukî delillerdir.
Bu durumda, anayasayı ilan edip meclisi açan kişi II. Abdülhamit olduğuna göre, şeriatı kaldıran kişi Abdülhamit'tir.
Şeriat, İslam'ın getirdiği hükümlerin genel adıdır.
Hayrettin Karaman'a göre İslam hiçbir şekilde laiklik ile bağdaşmaz.
Şer-i Hukuk, İslam dinine göre düzenlenmiş olan kanunlardır. Kaynağı ise, Kur'an, icma, sünnet ve kıyastır. Bu konuda din ve yasama işlerini ise, padişah adına Şeyhülislam'a yürütür.
Müslümanların vazifesi şeriatın uygulanmasını kendinde, ailesinde, toplumda... tamamlamak için çalışmaktır. Bugün şeriatın uygulanmasının önündeki engel, şeriatın uygulanamaz olması değil, uygulama, işlerine gelmeyenlerin engellemeleridir.
Şer'i hukuk, İslam kurallarına göre düzenlenen kanunlara verilen isimlerdir. Kaynağı Kuran-ı Kerim, sünnetler, icma ve kıyastır.
Bir eylemin veya hükmün illete bağlanması anlamında kelâm ve fıkıh usulü terimi. Hükmün amacını genellikle gerçekleştirdiği kabul edilen açık ve istikrarlı vasıf anlamında fıkıh usulü terimi. Bilinenden hareketle bilinmeyene ulaşmayı ifade eden mantık, fıkıh ve dil bilimi terimi.
Peygamber'le birlikte bulunmuş kimseyi ifade eder. Sözünün (kavl) hüccet olup olmadığı tartışılan sahâbîler daha çok fıkıh ve istinbat yönüyle tanınmış olanlardır. Sahâbî sözü için literatürde yaygın olarak kavlü's-sahâbî ve mezhebü's-sahâbî tabirleri kullanılmıştır.
Naslarda yer alan bir lafza taşıdığı muhtemel mânalardan birini tercih edip yükleme anlamında terim. Açık lafızların en alt derecesini belirten fıkıh usulü terimi; bâtının zıddı, varlık ve olayların görünen yüzü, nasların literal anlamı için kullanılan genel bir kavram.
Bir insanın ne dediğini fark ederek “Ben Şeriat'ı kabul etmiyorum.” demesi veya bu anlamı net olarak çağrıştıran bir söz söylemesi dinden çıkmasıdır. Bunun tartışılacak bir boyutu da yoktur.
Tesettür ayeti geldikten sonra, Müslüman kadınların hepsi tesettüre girmişlerdir. Bu rivayetlerden anlaşılıyor ki, hicab ayetinin inmesinden sonra tüm Müslüman kadınlar örtünmüşlerdir. İslami örtünmeye uymamanın özel bir cezası yoktur.
Kadınların evde çalışması veya dışarda kadınlar arasında çalışması caizdir.
Kur'ân'da Casiye Sûresi 18 ayette “Şeriat” kelimesi, ayrıca Necm Sûresi 49 da aynı kökten gelen”Şir'a” kelimesi vardır. Hazreti Muhammed'den önce de bu kelimeye, Mekke'li müşriklerin şiirlerinde rastlıyoruz. Araplar, yerin altından kendiliğinden çıkan suya ve bunu kesintisiz akmasına “şeri'a” derlerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri