Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yanlış karar veren hakime ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yanlış karar veren hakime ne olur?

Bu sorunun yanıtını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül verdi: “Bundan sonra birinci derece mahkemelerin kararları yüksek mahkemelerin kararlarıyla çelişirse, hatalı kararlar o mahkemelerdeki hakimlerin siciline işlenecek. Bu sayede yanlış kararları, meslek hayatları boyunca hakimlerin önüne çıkacak.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Hakim yanlış karar verirse ne olur?

Hakim, verdiği yanlış karardan dolayı devlet tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete vermek zorunda kalacak. Hakimler, verdikleri yanlış karardan dolayı devletin vatandaşa tazminat ödemesi durumunda, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorunda olacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

Bir hakime dava açılabilir mi?

Davacı eğer davayı esastan kaybederse, disiplin para cezasına çarptı- rılır. Hâkim yargılama faaliyeti sırasında yargılama faaliyeti ile ilgili ol- mayan bir haksız fiil işlerse, zarar gören, genel hükümlere dayanarak hâkime genel mahkemelerde tazminat davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Hakim savcılar yanlış kararlarına karşı tazminat davası açılır mı?

Hasan Subaşı, kanun teklifinin gerekçesinde, 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununda, haksız fiil veya diğer sorumluluk hâlleri de dâhil olmak üzere hâkimlerin ve cumhuriyet savcılarının verdikleri kararlar veya yaptıkları işlemler nedeniyle tazminat davası açılabileceğini hatırlattı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Hakimlerin verdikleri kararların hatalı olması halinde bunun nasıl sonuçları olur?

Verdiği her hatalı kararda hâkime rücu etmek, hâkimin karar verirken çekingen davranmasına dolayısıyla yargılamanın uzamasına, duruşma sayılarının artmasına ve pek tabi adaletin tecellisinin gecikmesine sebep olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Ceza Mahkemesi Süreci Nasıl İşler? Neler Yaşanır? Neler Yapılmalıdır? Haklarınız Nelerdir?

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hakim kararını değiştirebilir mi?

Tavzih, kelime anlamı itibariyle açıklama, aydınlatma anlamına gelmekte olup, değişiklik, ekleme yada çıkarma kavramlarını içermemektedir. Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hakim şikayet edilirse ne olur?

Soruşturma evrakı işlemden kaldırılmaktadır. Düşünce yazısının bir sureti, Hâkimler ve Savcılar Kuruluna bilgi amaçlı gönderilmekte ve şikâyet olunan hâkim veya Cumhuriyet savcısına soruşturma evrakının işlemden kaldırıldığı bildirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cigm.adalet.gov.tr

Hakim davayı reddedebilir mi?

Mahkemelerde. Hakimin tarafsız bir şekilde davaya bakamayacağı hallerde, hakim ya kendi kendini reddeder veya taraflardan biri hakimi reddedebilir. Hakimin reddi sebepleri (md. 29), çekinme sebepleri (md. 28) gibi tahdidi değildir, az veya çok takdire bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ermumcu.av.tr

Hakim dokunulmazlığı var mı?

Hukukumuzda Hakimlerin yargı muafiyeti ve dokunulmazlıkları bulunmamaktadır10. Hakim, kişisel kanaat inanç ve ön yargılardan uzak bir tarafsızlıkla yasama yürütme ve çevreden gelecek baskılara karşı bağımsızca yürürlük- teki hukuk kurallarını vicdani kanaati ile uygulamakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hakim kararını neye göre verir?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Hakim kendi davasına bakabilir mi?

1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Vatandaş hakim ile görüşebilir mi?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakim ve savcıların kapılarının halka daima açık olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hakim ve savcı, tarafsızlığını, bağımsızlığını, kapıları kapatarak, kapıların arkasına saklanarak, vatandaşla, avukatla görüşmeyerek temin edemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Hakimin reddi sebepleri nelerdir?

Reddi Hakim Sebepleri Nelerdir?
  • Davada, iki taraftan birine öğüt vermiş ya da yol göstermiş olması. ...
  • Davada, iki taraftan birine veya üçüncü kişiye kanunen gerekmediği hâlde görüşünü açıklamış olması.
  • Davada, tanık veya bilirkişi olarak dinlenmiş veya hâkim ya da hakem sıfatıyla hareket etmiş olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Hakimler nereye nasıl şikayet edilir?

Yargı mensupları yanlış bir karar alırsa HSK'ye (Hakimler Savcılar Kurulu) şikayet yapılabileceğini belirten Gül şunları söyledi: "Suistimal edildiği, yanlış yapıldığı düşünülen konuyu HSK, müfettişler marifetiyle inceler. Yanlış yapıldığı düşünülüyorsa başsavcılığa, savcılığa şikayet edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Hakim verdiği kesin süreden dönebilir mi?

Bu nedenle 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu`nun 90. maddesi hükmü gereğince; kanunun tayin ettiği süreler hakim tarafından azaltıp çoğaltılamaz. Buna karşın, hakimin belirlediği süreler ise kural olarak kesin değildir. Hakim kendisinin tayin ettiği süreleri haklı sebeplerle artırabilir veya eksiltebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakimin verdigi kesin karar bozulur mu?

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Hakim şikayet edilir mi?

Hak arama hürriyeti ve dilekçe hakkı çerçevesinde herkes hakim ve savcılar hakkında ihbar ve şikayette bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hâkimlerin üstü aranır mı?

Bu karar göre hâkimlerin artık üst araması yapılmayacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Savcı mı üstündür hakim mi?

En İyi Cevaplar. Hakim ya da cumhuriyet savcısı arasında ast üst ilişkisi bulunmaz. Çünkü hakimler karar makamı, cumhuriyet savcıları ise iddia makamıdır. Delillerin toplanması, iddianame hazırlanması aşamalarında cumhuriyet savcısı görevliyken yargılama esnasında etkin unsur hakimdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kizlarsoruyor.com

Yasaklı hakim davaya bakarsa ne olur?

Aşağıda belirtilen yasaklardan birinin bulunması halinde taraflar istemese bile hakim davaya bakamaz, kendiliğinden çekinmek zorundadır.Aksi halde, yani davaya bakması yasak olan davaya hakim tarafından bakılması, yargılanmanın yenilenmesi sebebidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kaydulhukuk.com

Hakim taraf tutar mı?

Vakıaların mahkemeye sunulması ve ispatlanması da taraflara ait bir ödevdir. Hâkim, iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamaz ve kendiliğinden delil toplayamaz. İddia edilen vakıaya bağlanan hukukî sonuçtan kendi lehine hak çıkaran taraf kural olarak ispat yükü altındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hâkimin reddi kimler ister?

(1) Hâkimin davaya bakamayacağı hâllerde reddi istenebileceği gibi, tarafsızlığını şüpheye düşürecek diğer sebeplerden dolayı da reddi istenebilir. (2) Cumhuriyet savcısı; şüpheli, sanık veya bunların müdafii; katılan veya vekili, hâkimin reddi isteminde bulunabilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şikayet kaç günde savcılığa gider?

Suç duyurusunun ne zaman sonuçlanacağı hakkında kesin bir süre vermek doğru değildir. Şikayet dosyalarına sıra ile bakıldığından dolayı çeşitli kriterlere bağlı olarak minimum 1 ay maksimum 1 yıl içerisinde şikayete konu olan suç duyurusuna bir cevap gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: safsoz.com

Savcı her şikayete dava açar mı?

Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz. Ancak, takibi şikayete bağlı olmayan tüm suçlar savcılık tarafından kendiliğinden soruşturularak ceza davası açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcıya dava açılabilir mi?

Hakim ve savcıların işlem, kovuşturma, işlem veya verdikleri kararlar nedeniyle sadece devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT