Hata ve hatalı kelimeleri cümle içerisinde yanlış sözcüğünün yerine kullanılabilir.
Hata kelimesinin eş anlamlısı birden fazladır. Hatanın eş anlamlısı olarak kullanılabilecek kelimeler; yanılgı, yanlış, yanılma, kabahat ve kusur sözcükleridir.
Doğru kelimesinin eş anlamlısı
Yanlış kelimesinin zıttı olan doğru kelimesinin farklı eş anlamlıları bulunur. Bu kelimeler dürüst, gerçek, kusursuz ve namuslu olarak sıralanabilir.
Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Yalan kelimesinin eş anlamlı karşılıkları ise; asılsız, uydurma, palavra, asparagas ve hilaf kelimeleridir.
İlgili 35 soru bulundu
İkileme Halinde Yakın Anlamlı Örnekler
Eş dost, kılık kıyafet, bıkmak usanmak, yalan yanlış, akıl fikir, gürültü patırtı, doğru dürüst…
İftira; Kasıtlı ve asılsız olarak suç yükleme, kara çalma, bühtan gibi anlamlara gelmektedir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
1- Sözcük:
Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Türk Dil Kurumu'nda ise anlamı bulunmaktadır. Anı kelimesinin eş anlamlı kelimesi hatıra ve yadigar kelimeleridir.
Yanlış kelimesinin en sık kullanılan zıt anlamlı kelimesi doğru kelimesi iken essah ve esas kelimeleri de yanlış kelimesinin zıt anlamlı kelimeleridir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
bir yerde durmak, beklemek, tevakkuf etmek.
Dost Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Dost kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'arkadaş' sözcüğü Türkçede değerlendirilmektedir.
Hafta, 7 günden oluşan zaman birimi. Farsça yedi manasına gelen "haft/heft" kelimesinden türetilmiştir. Haftanın eş anlamlısı olarak yedil sözcüğü bulunmaktadır.
Vazife Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Vazife kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamları bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre vazife kelimesinin eş anlamı ödevdir. Bir diğer eş anlamı ise görevdir.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
atik-seri, ayakkabı-pabuç, bağışlama-affetme, bacı-kız kardeş, bonkör-cömert, cennet-aden eş anlamlı kelimelere örnek verilebilir. - Bazı durumlarda anlamdaş yani eş anlamlı kelimeler, birbirinin yerini tutamaz.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
Yazılışları ve okunuşları birbirinden farklı olan fakat aynı anlama sahip kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu kelimeler çoğunlukla birbirinin yerini alabilir ve birbirlerini karşılayabilirler. Eş anlamlı kelimeler günlük yaşantımızda dilimizde çok fazla bulunan ve çok kullanılan kelimelerdir.
Kısaca yazılışları ve okunuşları farklı, anlamları aynı olan sözcüklere eş anlamlı sözcükler denir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Ayrıca hiçbir amaç ve neden olmadan söylenen yalanlardır. Beyaz yalanlar ara sıra söylenirken, herhangi bir kötü niyet taşımaz ve genellikle farklı kişilerin duygularını kırmamak ve incitmemek için söylenen küçük olarak ifade edilen yalanladır.
Yazılı ve sözlü iletişimlerde aşk kelimesi kadar sevda, sevi ve amor sözcükleri de kullanılmaktadır.
Yalan söyleyen insanlara ''yalancı'', ''riyakar'' ve ''palavracı'' olarak adlandırılır. Yalan ile eş anlamlı olan kelimeleri örnek cümlelerle derledik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri