Hayatta bu kadar büyük bir yer kaplayan çalışma alanı, bireyin kişiliğine, değerlerine ve ruhuna hitap etmiyorsa mutsuzluk ve hastalık getirir. Kişinin yaptığı işten memnun olmaması hastalıklara karşı direncini düşürür, anksiyete seviyesini yükseltir, depresyona yol açar ve yaşam tadını kaçırır.
Meslek seçimi sadece ne iş yapılacağı ile değil aynı zamanda nasıl bir yaşam sürüleceği ile de ilgilidir. Bireyin seçtiği meslek gelecekteki yaşam standardını, tarzını ve sosyal yaşantılarını belirleyici bir rol oynamaktadır. Mesleğe adım attıktan sonraki yaşam, genellikle, seçilen meslek çevresinde gelişir.
İlgili 16 soru bulundu
Günümüzde tercih edilen popüler mesleklerin başında uzman doktorlar yer alır. Bunun yanı sıra avukatlık, pilot, yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, noter, diş hekimi, mimar ve polis gibi meslekler günümüzde çok fazla tercih ederler.
Meslek seçiminde kararsızlık yaşamamak ve doğru mesleğe yönelebilmek için ilk yapılması gereken kişinin kendini keşfetmesidir. Bu keşfe ne kadar erken başlarsanız deneme yanılma ve değişikliğe yönelme şansınız o kadar yüksek olacaktır.
Meslek seçimi, bireyin yaşamı boyunca verdiği en önemli kararlardan biridir. İnsan hayatının üçte biri mesleki etkinlikleri içermektedir. Meslek, sadece bir para kazanma, geçim sağlama yolu değil, bunların daha da ilerisinde bir anlam taşıyan kendini gerçekleştirme sürecinin ve iddiasının da en önemli aracıdır.
İşte mesleki değer: Bir mesleğe girme sonucunda o mesleğin getirilerinden elde edilen doyum ve bir mesleği birey için değerli kılan özelliklerdir. Mesleğin kazanç durumu, sosyal güvencesi, kazandırdığı toplumsal saygınlık bu değerlere örnek verilebilir.
Resim bölümünden mezun olan öğrenciler için ise iş alanları olarak çevre tasarımcılığı, sanat danışmanlığı, mücevherat, tiyatro dekoratörü, restorasyon gibi meslek dalları sayılabilir. Aynı zamanda özel kuruluşlarda resim alanında çalışabilirler.
Holland'a göre birçok insan, benzerlikler dikkate alındığına altı kişilik tipinden birine yerleştirilebilir. Bunlar; Realistik/ Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli(Geleneksel) tiplerdir.
Bireyin hayatında bu kadar önemli bir yere sahip olan meslek tercihi bir o kadar da toplum açısından önemlidir. Çünkü toplumların gelişmesini sağlayacak olan en önemli unsur insandır. Doğru tercihleriyle doğru mesleklerde çalışan insanlar toplumsal kalkınmanın, gelişmenin ve ilerlemenin de birinci faktörüdür.
Gözlem, araştırma, inceleme yaparak öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; ziraat mühendisi, arkeolog, meteorolog, biyolog, zoolog, veteriner, çevre bilimci olabilirler.
1. Fırıncılık. Az ekmek tüketsek de bunu sıfırlayamayacağımıza göre bu meslek asla ölmeyecek.
Kamu çalışanları; asker, polis, gazeteci, canlı yayın sunucusu, borsacı, pilot ve madencilik mesleklerini, Türkiye'nin en stresli mesleği olarak görüyor.
Kariyer kararsızlığı kavramsal olarak, kariyer kararı alırken yaşanan yoğun belirsizlik halini, karar alırken karşılaşılan problemleri ve kariyer gelişimi sürecindeki problemleri ifade etmek için kullanılmaktadır (Büyükgöze-Kavas, 2012, 160).
Ergenlik dönemi, meslek seçimi gibi insan hayatının en önemli aşamalarından birini de içermektedir. Ülkemizde 9. Sınıftan itibaren (13-14 yaşlar) hangi liseye gidileceği, hangi dalın seçileceği, hangi seçmeli derslerin alınacağı ve bunu takiben hangi üniversite ve hangi mesleğe adım atılacağı planlanmak durumundadır.
1. Kişinin ilgi alanları: Kişinin hangi alanlarda yetenekleri ve ilgileri varsa, onun için en uygun mesleklerin arasından seçim yapılması gerekir. 2. Eğitim ve beceri seviyesi: Kişinin ne kadar eğitim almış olduğu ve hangi becerilere sahip olduğu, hangi alanlarda çalışmaya uygun olduğunu belirlemek için önemlidir.
Çalışma alışkanlıkları ve okul başarısı, * Benlik kavramı, ilgileri, özel yetenekleri ve zekası, 7. Akranlarının etkisi ve düşünceleri, 8.Ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, 9.Çevrenin etkisi, ülkenin ekonomik durumu ve teknolojik gelişmeler, 10. Meslek hakkındaki bilgi düzeyi, 11. Mesleki olgunluk düzeyi.
Sunumun ilk bölümünde bireylerin kariyer geliĢimi ve meslek seçimleri üzerinde etkili olan temel psikolojik faktörler; yetenek, ilgi, kiĢilik özellikleri ve meslek değerleri iĢlenecektir. Sunumun ikinci bölümünde ise sosyolojik faktörler; aile, sosyoekonomik düzey, cinsiyet, ekonomik ve politik etmenler iĢlenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri