Bedelli askerlik, acemilik eğitimi olarak nitelendirildiği için 28 gün süresince çarşı izni verilmiyor. Ancak, pazar günleri istirahat günü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, bedelli askerler pazar günleri izinli sayılıyor.
Bedelli askerlik, acemilik olarak nitelendirildiği için 28 gün süresince çarşı izni bulunmuyor ama pazar günleri istirahat günü olarak kabul ediliyor. Askerlik yaparken birinci dereceden yakınlarını kaybeden veya eşleri doğum yapan kişiler, 10 günlük izninden faydalanabiliyor.
Bedelli Askerliğin Özeti
Size en kısa özeti geçeyim. Bedelli askerlikte bir gün hatta her gün aynı, rutin hiç değişmez. Yani bütün gün uygun adım yürüyüş yaparsınız, neredeyse her saat başı sayılır (içtima) ve rutin böyle devam eder.
Bedelli askerlik acemilik sayılmakta olduğu için herhangi bir izin söz konusu değildir. Bu izinlere çarşı izni de dahildir. Ancak izin olarak sayılamasa da pazar günleri istirahat günü olarak belirlenmektedir.
Bedelli askerliği, kanunda yer alan şartları yerine getiren kişilerin senelik olarak belirlenen ücreti ödeyerek yaptıkları kısa süreli askerlik hizmeti olarak tanımlamak mümkün. Bedelli askerlik hizmetinden yararlananlar, 28 gün temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetini tamamlayabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Sorusuna yanıt olarak; Bedelli askerlik yapan kişiler, acemi birliği statüsünde değerlendirilmekte ve bu nedenle de normal askerlik yapan erlere verilen hafta sonu izinleri yani çarşı izni bedelli askerler için geçerli olmamaktadır.
Ancak 1 aylık acemilik döneminde böyle bir şey mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla bedelli askerlik de acemilik olarak nitelendirildiği için çarşı izni bulunmamaktadır. Ancak pazar günleri istirahat günü olarak nitelenmektedir.
Bedelli askerlik yapan kişiler ise Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri temel askeri eğitim, Cumartesi günü ise fiziki ve kültür eğitimleri yapmaktadır. Bu durum, bedelli askerlik yapanların acemi birliği statüsünde değerlendirildiği gösterir ve bu sebeple de askerlere Pazar günü izin hakkı tanınmaz.
Bedelli de olsa askerlik görevlerini bulundukları şehirden uzakta yapabilirler ve aileleri, yakınları ile bu süre boyunca ziyarete gelmezlerse görüşemezler. Bedelli askerlik yaparken hafta sonları görüş günlerinde ailenizle görüşebilirsiniz. COVID-19 pandemisi nedeniyle görüşler yasaklanmıştır.
Bedelli de olsa askerlik görevlerini bulundukları şehirden uzakta yapabilirler ve aileleri, yakınları ile bu süre boyunca ziyarete gelmezlerse görüşemezler. Bedelli askerlik yaparken hafta sonları görüş günlerinde ailenizle görüşebilirsiniz.
Uygun adım yürüyüş, tüfekli/tüfeksiz hareketler ve düzen çalışmaları yapılmakta. Hafta sonları ise cumartesi günü fizik hareketleri yapılırken pazar günü herhangi bir eğitim yoktur dinlenme günü olarak adlandırılır. Acemi birlikte bulunan askerler Pazar günleri çarşı iznine çıkamazlar.
Milli Savunma Bakanlığı, üs bölgelerinde akıllı ve kameralı telefon kullanımını yasakladı. Bedelli askerlik tutarını da açıklayan bakanlık, "Bedelli askerlik tutarı 182 bin 609 lira 4 kuruş olmuştur" dedi.
Okullarda sınıfların olduğu koridorlarda duran nöbetçi öğrenci gibi, askeri birliklerde de yatakhanenin yani koğuşların olduğu katta 7/24 nöbet tutuluyor.
Askeri öğrencilik boyunca hafta sonları çarşı izinleri oluyor. Daha sonra usta birliğine yedek subay olarak geçtiklerinde hafta sonları izinli olurlar. Komutanları gibi nöbetleri olduğunda hafta sonu birliklerinde olmaları gerekir. Bunun dışında özel bir görev verilmemişse hafta sonları tatil olur.
Acemi birliğinde 05:30'da ya da en geç 06:00'da kalkılır… Eğitim ise 08:00 veya 09:00 sularında başlar… Eğitim komutanların mesai saati bitimi 17:00'de yahut 17:30'da sonlanır…
en geç saat 17:00 teslim olun, kayıt işlemleri filan yapılıyor ama herkes toplanmadan yer ve yatak dolap gittiğiniz yere rütbeliye komutana göre değişir ama saat 17:00 geçirmeyin askerliğin uzama sebebi 1 gün de ama rütbeliye göre değişirir..
Gelelim en önemli konuya... Bedelli koğuşları tamamen ayrıymış.
Erbaş ya da erin bulunduğu şehirden, sevk olduğu şehre göre yapılacak mesafe hesabı dikkate alınıyor. 800 kilometreye kadar olan mesafelerde yol izni 1 gün, 801 ve daha yukarı olan mesafelerde yol izni 2 gün veriliyor.
Temel eğitim süresince hafta sonu/evci hakkı var mı? Soruları da cevabını buldu. Bedelli askerlik sırasında evci izni, hafta sonu izni kullandırılmayacağı öğrenildi.
Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı birlikleri tarafından “2023/4'üncü Dönem Bedelli Erlerin Yemin Töreni” icra edildi.
Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür. Bu sürenin ilk 1 (bir) ayı acemi birliği, diğer 5 (beş) ayı ise uzmanlık dönemidir. Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir.
BEDELLİ ASKERLİK HİZMETİ KAPSAMINDA İZİN İŞLEMLERİ
Temel eğitim süresinin sona ermesini müteakip yapılacak olan yemin töreninden sonra yükümlüler, varsa Askeralma Yönetmeliği'nin 31 inci maddesinin birinci fıkrasındaki izin süresi de kullandırılarak terhise hak kazanacakları tarihe kadar idari izinli sayılırlar.
Askeri kıyafetle fotoğraf paylaşma dışında askerde cep telefonu kullanılmasının yasak olduğu yapılan tebliğlerde askerlere bildirilmektedir.
2024 yılında geçerli olacak bedelli askerlik ücreti, memur maaş zammı oranlarına göre belli oldu. Bedelli askerlik ücreti, yüzde 49.25 zam ile birlikte 182 bin 608 TL'ye yükselecek.
Dolayısıyla bedelli askerliğe giden işçinin hak kaybı yaşanmaması sağlanmış durumda. Ücretsiz izinli sayılan işçi 28 gün için ücret alamayacak ancak döndüğünde işine kaldığı yerden devam edebilecek. Bedelli askerlik yapacak memurlar 28 gün boyunca aylıksız izinli sayılacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri