Yansıtma faturası şirket ya da kurumlara gider olarak kaydedilemez. Bir harcamanın gider olarak kayıtlara geçmesi için gerçek bir harcama olması gerekmektedir. Yansıtma faturası gerçek bir harcama değil aksine başka bir şirkete ait fatura olduğundan şirketlerin gider kayıtları arasında yer almaz.
Yani bir şirket adına kesilen yansıtma faturası, şirketin harcaması olarak görülmemelidir. Dolayısıyla yansıtma faturası düzenlenirken, bu fatura doğrudan bir gelir kaydı olarak değil, alacak kaydı olarak muhasebeleştirilmelidir.
Masraf aktarımı işleminde yapılan masrafların gerçek ilgilisine aynen intikal ettirilmesi olayında prensip olarak herhangi bir hizmet sunulması veya bir katma değer yaratılması söz konusu olmadı ğından masrafların gerçek ilgililerine aynen yansıtılması işlemi KDV'ye tabi bulunmamaktadır.
Yansıtma Faturaları KDV Beyannamesinde Gösterilmesi
Yansıtma faturası %18 oranında KDV'li olarak düzenlenmişse, beyannamede herhangi bir KDV'li fatura gibi, ilgili orana göre gösterilir.
İlgili 41 soru bulundu
Gider yansıtma faturası ise, aynı şekilde diğer firmaya yansıtılması gereken gider ve masraflarda ortaya çıkar. Yansıtma faturası nasıl kesilir örnek verilirse bu faturalar ilgili muhasebe programında hizmet faturası şeklinde düzenlenebilir.
Yansıtma fatura muhasebe kaydı tutabilmek için şirketlerin mutlaka bir harcama yapmış olması ve bu harcamayı kanıtlaması gerekir. Ancak yansıtma fatura üzerinde yazan gider, şirkete ait olmaz. Orada yer alan miktar başka bir şirketin harcadığı tutardır.
Ticaret konusu olan mal veya hizmetin; yanlış fatura düzenlenmesi, masraf dağıtımı ve taraflar arasındaki anlaşmalara bağlı olarak asıl muhatabına yansıtılması gerekir. Hizmet bedeli ödeyen kişi, masrafı asıl muhatabına yönlendirmek için fatura kesebilir.
KDV indirimi yapılması mümkündür.
Mesela Aralık 2019 ayı tarihini taşıyan fatura Şubat 2021 de kayda alınmışsa KDV indirimi yapılmaz. Bu faturadaki KDV dahil tutarın 2021 de kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir.
Bu kapsamda Gelir İdaresince 05.03.2021 tarihinde Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğine yazılan yazıda yansıtma faturalarının 5/10 KDV tevkifatına tabi olduğu ifade edilmiştir.
Yansıtma faturası gerçek bir harcama değil aksine başka bir şirkete ait fatura olduğundan şirketlerin gider kayıtları arasında yer almaz. Yansıtma faturasında bu faturanın düzenlenmesine neden olan ürün ya da hizmetlerin temini de açık bir şekilde belirtilmelidir.
Yansıtma Hesapları: Fiili maliyetlerin uygulandığı durumlarda, gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre önceden saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
Bir taşınmanızın veya aracınızın zarar görmesi ve bu zarardan dolayı tamir ettirmeniz durumunda işlemi gerçekleştirdiğiniz yer size bir fatura verecektir. Aynı zamanda bu faturanın bir diğer örneği yansıtma faturası altında sigorta şirketine kesilerek ödeme alınması için taraflarına gönderilir.
Gider hesapları, dönem içerisinde faaliyetlere ilişkin olarak yapılan veya tahakkuk ettirilen giderlerin izlendiği hesaplardır. Yansıtma hesapları, belirle nen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarıl masında kullanılan hesaplardır.
Yansıtma işleminde öncelikle 7A/7B gider hesapları, gider hesabı yansıtma hesaplarına aktarılır. Sonraki adımda gider hesabı yansıtma hesabı, gelir tablosu hesabına aktarılarak kapatılır. Dönem sonunda bilanço oluşturulmadan önce gelir tablosu hesapları 690 hesabına aktarılması ile yansıtma işlemi tamamlanır.
Yansıtma işlemleri yıl ya da dönem sonu itibarıyla belirli hesapların son borç ya da alacak tutarlarının izlenecekleri yeni hesaplara aktarılması işlemidir; bilançonun 7A/7B gider hesaplarının dönem sonunda yansıtma hesaplarına aktarılmasıdır.
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Yine GVK 40. maddesi 6'ncı bendine göre; “İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar” safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebilir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Yansıtma fatura faturayı ödeyecek kişi ile muhatabın aynı olması halinde kesiliyor. Ancak bir başkası adına alınan mal ya da hizmet için yansıtma faturasına ihtiyaç duyulmaz. Bu da yansıtma faturasının kesilmediği durumlardan birisidir. Böyle bir durumda bireye dekont vermek yeterli olarak kabul ediliyor.
Ticari bir mal veya hizmetin bedelinin o bedeli ödeyen kişi tarafından mal ya da hizmeti satan tarafa yansıtılması durumunda hazırlanıp kesilen fatura, yansıtma faturasıdır.
KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor. İstisna kapsamında olmayıp herhangi başka bir nedenden dolayı KDV'siz satış yapıldığı durumda “istisna olmayan diğer” kodu seçilmeli.
Faturana Yansıt, hattınızla Faturana Yansıt anlaşmalı kurumlardan alacağınız mal veya hizmetin bedelini nakit ya da kart kullanmadan, Turkcell faturanıza yansıtarak ya da TL bakiyenizi kullanarak hızlıca ödeme yapabilmenizi sağlayan bir hizmettir.
198 Diğer Çeşitli Dönen Varlıklar Hesabı, bu hesap grubu içerisinde sayılanların dışında kalan diğer çeşitli dönen varlıkların izlendiği hesaptır.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri