Masraf aktarımı işleminde yapılan masrafların gerçek ilgilisine aynen intikal ettirilmesi olayında prensip olarak herhangi bir hizmet sunulması veya bir katma değer yaratılması söz konusu olmadı ğından masrafların gerçek ilgililerine aynen yansıtılması işlemi KDV'ye tabi bulunmamaktadır.
Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere, firmanın kendisine ait olmayan masrafın üzerine bir fark ilave etmeksizin bire bir yansıtması durumunda, söz konusu masraf yansıtma işlemi KDV'ye tabi olmayacaktır.
Ticaret konusu olan mal veya hizmetin; yanlış fatura düzenlenmesi, masraf dağıtımı ve taraflar arasındaki anlaşmalara bağlı olarak asıl muhatabına yansıtılması gerekir. Hizmet bedeli ödeyen kişi, masrafı asıl muhatabına yönlendirmek için fatura kesebilir.
Yani bir şirket adına kesilen yansıtma faturası, şirketin harcaması olarak görülmemelidir. Dolayısıyla yansıtma faturası düzenlenirken, bu fatura doğrudan bir gelir kaydı olarak değil, alacak kaydı olarak muhasebeleştirilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Yansıtma faturası şirket ya da kurumlara gider olarak kaydedilemez. Bir harcamanın gider olarak kayıtlara geçmesi için gerçek bir harcama olması gerekmektedir. Yansıtma faturası gerçek bir harcama değil aksine başka bir şirkete ait fatura olduğundan şirketlerin gider kayıtları arasında yer almaz.
Yansıtma Hesapları: Fiili maliyetlerin uygulandığı durumlarda, gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre önceden saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
Yansıtma fatura faturayı ödeyecek kişi ile muhatabın aynı olması halinde kesiliyor. Ancak bir başkası adına alınan mal ya da hizmet için yansıtma faturasına ihtiyaç duyulmaz. Bu da yansıtma faturasının kesilmediği durumlardan birisidir. Böyle bir durumda bireye dekont vermek yeterli olarak kabul ediliyor.
Yansıtma faturayı kısaca tanımlamak gerekirse şöyle denilebilir: Ticaret sırasında satılan bir malın ya da alınan hizmetlerin karşılığı olan bedeli, satın alan ve bedeli ödeyen kişi tarafınca hazırlanıp satıcı tarafa kesilen faturadır.
Yansıtma işlemi; yıl ya da dönem sonunda gelir tablosunda kar/zarar durumunu izleyebilmek için, kullanılan gider hesaplarının gelir tablosu hesaplarına aktarılması işlemidir. Yansıtma işleminde öncelikle 7A/7B gider hesapları, gider hesabı yansıtma hesaplarına aktarılır.
Bir taşınmanızın veya aracınızın zarar görmesi ve bu zarardan dolayı tamir ettirmeniz durumunda işlemi gerçekleştirdiğiniz yer size bir fatura verecektir. Aynı zamanda bu faturanın bir diğer örneği yansıtma faturası altında sigorta şirketine kesilerek ödeme alınması için taraflarına gönderilir.
KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor. İstisna kapsamında olmayıp herhangi başka bir nedenden dolayı KDV'siz satış yapıldığı durumda “istisna olmayan diğer” kodu seçilmeli.
Yansıtma işlemleri yıl ya da dönem sonu itibarıyla belirli hesapların son borç ya da alacak tutarlarının izlenecekleri yeni hesaplara aktarılması işlemidir; bilançonun 7A/7B gider hesaplarının dönem sonunda yansıtma hesaplarına aktarılmasıdır.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Araçlar, Petrol Aramaları, Teşvik Belgeli Yatırımlarda İstisna: Deniz, hava, demiryolu taşıma araçlarının yüzer tesis ve araç kiralaması, işletmesi, onarım-bakım işlemleri, bu araçlara liman ve havalimanlarında verilen hizmetler.
Bu kapsamda Gelir İdaresince 05.03.2021 tarihinde Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğine yazılan yazıda yansıtma faturalarının 5/10 KDV tevkifatına tabi olduğu ifade edilmiştir.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
İlk olarak yansıtma faturası nedir sorusunu cevaplayalım. Mal ve hizmet ödemesi gerçekleştiren tarafın işlem bedelini asıl muhataba yansıtma ihtiyacını karşılayan ve bu amaçla kesilen faturalara yansıtma faturası adı verilir.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Yansıtma hesapları, belirle nen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarıl masında kullanılan hesaplardır. Fark hesapları ise, fiili giderler ile önceden saptanmış giderler arasında çıkan farkların kaydedilmesi amacıyla kullanılan hesaplardır. Bu hesaplar borç veya alacak kalanı verebilirler.
Cevap) Dönem sonlarında hem yansıtma hemde gider hesapları karşılıklı olarak kapatılacaktır. 8) Dönem sonunda dönem karı ve yasal yükümlülükler karşılığı nasıl hesaplanır? Bu işlemi yaptıktan sonra 600 lü hesapların mizanı bir daha alınır ve gelir tablosu tanzim edilir.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri