Yansıtma faturası örneği Hasarlı aracın yetkili serviste tamirinden sonra, aracı zarar gören kişi adına bir fatura kesilir. Bu fatura, kasko kapsamındaki aracın tamirine ilişkin olduğundan bedelin aynen sigorta şirketine yansıtılması için bu türde fatura kesilir.
Yansıtma faturası, belgenin muhatabı ile ödemeyi yapacak olan tarafın aynı kişi olmaması hâlinde düzenlenir. Başkasının mükellefi olduğu bilinen bir mal veya hizmetin faturası, muhatabın adına alınmış olursa yansıtma faturasına gerek kalmaz. Bu durumlarda faturanın muhatabı için bir dekont oluşturulur.
Yansıtma faturası gerçek bir harcama değil aksine başka bir şirkete ait fatura olduğundan şirketlerin gider kayıtları arasında yer almaz. Yansıtma faturasında bu faturanın düzenlenmesine neden olan ürün ya da hizmetlerin temini de açık bir şekilde belirtilmelidir.
Yani bir şirket adına kesilen yansıtma faturası, şirketin harcaması olarak görülmemelidir. Dolayısıyla yansıtma faturası düzenlenirken, bu fatura doğrudan bir gelir kaydı olarak değil, alacak kaydı olarak muhasebeleştirilmelidir.
Yansıtma faturası, malın ya da hizmetin ödemesini yapan tarafın, işlem bedelini de asıl muhataba yansıtması durumudur. Kasko yansıtma faturası, ceza yansıtma faturası gibi durumlarda yansıtma faturası düzenlenir. Burada aslında genellikle üç taraf söz konusu olmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Yansıtma faturayı kısaca tanımlamak gerekirse şöyle denilebilir: Ticaret sırasında satılan bir malın ya da alınan hizmetlerin karşılığı olan bedeli, satın alan ve bedeli ödeyen kişi tarafınca hazırlanıp satıcı tarafa kesilen faturadır.
Masraf aktarımı işleminde yapılan masrafların gerçek ilgilisine aynen intikal ettirilmesi olayında prensip olarak herhangi bir hizmet sunulması veya bir katma değer yaratılması söz konusu olmadı ğından masrafların gerçek ilgililerine aynen yansıtılması işlemi KDV'ye tabi bulunmamaktadır.
Mal ve hizmet ödemesi gerçekleştiren tarafın işlem bedelini asıl muhataba yansıtma ihtiyacını karşılayan ve bu amaçla kesilen faturalara yansıtma faturası adı verilir. Aslında burada önemli olan, mal ve hizmete ilişkin faturanın kimin adına kesilmiş olduğudur.
Yansıtma Hesapları: Fiili maliyetlerin uygulandığı durumlarda, gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre önceden saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
Yansıtma işlemleri yıl ya da dönem sonu itibarıyla belirli hesapların son borç ya da alacak tutarlarının izlenecekleri yeni hesaplara aktarılması işlemidir; bilançonun 7A/7B gider hesaplarının dönem sonunda yansıtma hesaplarına aktarılmasıdır.
Bu kapsamda Gelir İdaresince 05.03.2021 tarihinde Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğine yazılan yazıda yansıtma faturalarının 5/10 KDV tevkifatına tabi olduğu ifade edilmiştir.
Yansıtma hesapları, belirle nen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarıl masında kullanılan hesaplardır. Fark hesapları ise, fiili giderler ile önceden saptanmış giderler arasında çıkan farkların kaydedilmesi amacıyla kullanılan hesaplardır. Bu hesaplar borç veya alacak kalanı verebilirler.
Yansıtmaya konu işlem yansıtana KDV kapsamı dışında olması nedeniyle KDV'siz olarak gelmişse, bu masrafın yansıtılmasında düzenlenecek olan KDV'siz fatura, KDV beyannamesine hiç dâhil edilmemelidir.
Bir taşınmanızın veya aracınızın zarar görmesi ve bu zarardan dolayı tamir ettirmeniz durumunda işlemi gerçekleştirdiğiniz yer size bir fatura verecektir. Aynı zamanda bu faturanın bir diğer örneği yansıtma faturası altında sigorta şirketine kesilerek ödeme alınması için taraflarına gönderilir.
Yansıtma fatura ticari bir mal ya da hizmet bedeli aldıktan sonra kesilen ve pek çok alanda kullanılabilen faturadır. Bu fatura mal ya da hizmetin tamamı üzerinden kesilebildiği gibi bir bölümü üzerinden de kesilebiliyor.
KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor. İstisna kapsamında olmayıp herhangi başka bir nedenden dolayı KDV'siz satış yapıldığı durumda “istisna olmayan diğer” kodu seçilmeli.
Alınan hizmet / masraf fişleri, herhangi bir carinizden aldığı hizmet karşılığında firmanıza verilen fatura çeşididir. Alınan ya da verilen hizmetler, stok durumunu etkilemez. Bu sebeple de oluşturulan faturada, diğer faturalara nazaran birtakım değişiklikler mevcuttur.
Fatura, ödemeyi tahsil etmesi için satıcı tarafından alıcıya verilen bir belgedir. Satın alınan ürünlerin veya alıcıya verilen hizmetlerin maliyetini içerir. Faturalar ayrıca satıcı ve müşterinin adlarını, mal veya hizmetlerin tanımını, fiyatını ve ödeme koşullarını içeriyorsa yasal kayıt işlevi görebilir.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
Ticari bir mal veya hizmetin bedelinin o bedeli ödeyen kişi tarafından mal ya da hizmeti satan tarafa yansıtılması durumunda hazırlanıp kesilen fatura, yansıtma faturasıdır.
İşletmenin ve müşterinin bilgilerini, fatura numarasını ve tarihini girin. Fiyat farkı faturasında yer alan ürün veya hizmetin detaylarını ekleyin. Fiyat farkı faturasında ilk fiyatı ve gerçekleşen fiyatı belirtin. İlk fiyat ile gerçekleşen fiyat arasındaki farkı hesaplayarak faturada gösterin.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir.
Sigorta Hasar Tazminatlarının Yansıtılmasında Kdv Tevkifatı
35 Seri No'lu KDV Genel Uygulama Tebliğiyle; sigorta ve reasürans şirketleri, belirlenmiş alıcılar kapsamına alınmış ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarından KDV tevkifatı yapma sorumluluğu getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri