4-) Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerlidir? Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.
MADDE 9 – (1) Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin re'sen yaptıkları denetimler, belediye ve il özel idaresince yapılan bildirimler ve vatandaşlar tarafından yapılan şikayetler üzerine inceleme yapılmakta ve yapı kayıt belgesi iptal edilmektedir.
2-) Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı? - Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. - Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
İlgili 20 soru bulundu
Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra malikler tam muvafakat ile tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
Bugün için madde metninde sadece “bu Kanun” ifadesi yer almaktadır. Burada “bu Kanun” ifadesiyle kastedilen, 3194 sayılı İmar Kanunu'dur. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi olan binalar, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yıkılamaz.
f- 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. maddesinin 5. fıkrasında da benzer şekilde; Yapı Kayıt Belgesi alan yapılarda yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kat mülkiyeti tesis edilebileceği düzenlenmiştir.
İmar Kanunu gereği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlar, yapı kayıt belgesi vermeye yetkilidir. Dolayısıyla yapı kayıt belgesinin iptali konusunda da ancak belgeyi veren idari makam yetkili olacaktır.
5-) Yapı Kayıt Belgesi alan kişi bu belge ile yapının satışını yapabilir mi? Bu belge alındıktan sonra kat mülkiyetine geçilmesi durumunda kendi bağımsız bölümünü satılabilir.
Geçici 16. maddenin 10. fıkrasında belirtildiği üzere, yapı kayıt belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulanmasına kadar geçerlidir.
Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra maliklerin tümünün muvafakat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın tapuda bu yapıyla ilgili, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir.
Yapı Kayıt Belgeli Taşınmazın Devri
Yapı kayıt belgesi bulunan yapıların tapu senedinde cins değişikliği ve kat mülkiyetine geçişi de mümkün olduğu için satın alınması riskli bir durum yaratmamaktadır.
Maalesef yapı kayıt belgesi iptal edilenler ciddi yaptırımlarla karşılaşabilirler. Örneğin yalan beyanda bulunulmasından dolayı bu kişiler hakkında soruşturma açılabilir, İmar Kanunu'na aykırılıktan ötürü binalar yıkılabilir, iskân geçersiz olacağı için de su, elektrik, doğal gaz gibi abonelikler iptal edilebilir.
Öncelikle e-devlet sistemi üzerinden T.C Kimlik Numarası ve şifre girilir ve giriş yaptıktan sonra kurumlar kısmından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı seçilir. İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması seçeneği tıklanır ve açılan ekrandan yeni başvuru butonuna basılır.
1-) İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar? 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsar.
a) Yapı Kayıt Belgesi Ruhsat Yerine Geçer Mi? Yapı kayıt belgesi, inşaat ruhsatı yerine de geçmez. Yani yapı kayıt belgesi alınmış bir yapıda tekrar inşaat yapılmak isteniyorsa, usulüne uygun olarak inşaat ruhsatı alınması gerekir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı kayıt belgesine istinaden tapuda işlem tesis edilinceye kadar yapı kayıt belgesinin güncellenebileceğini ifade etmektedir.
Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yerlerde Tadilat Ruhsatı Gerektirmeyen Tadilat. Bu hüküm kapsamında, inşaat halinde olmayan, yani bitmiş kullanılmakta olan bir yapı için Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra, yapıda ruhsat alınmaksızın basit onarım ve tadilatlar yapılabilecektir.
Yapı kayıt belgesi iptal olan bina yıkılabilir mi sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu soruya verilecek olan cevap “somut olayın özelliklerine göre yıkılabilir” olacaktır. Kişi burada; Öncelikle resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçundan soruşturma ile karşı karşıya kalacaktır.
Yapı kayıt belgesi malikinin kişinin yapı kayıt belgesi aldığı taşınmazın satışı sonrası devir işleminin yapılabilmesi için yapı satışını gösterir belge, alıcıya ait TC kimlik numarasını gösterir belge, adres ve iletişim bilgileriyle Valiliğe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne) başvurulması gerekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 14.09.2019 tarih ve E.213484 sayılı yazısında da aynı ifadeler kullanılarak, el birliği ve paylı mülkiyetlerde diğer maliklerin/hissedarların muvafakatı aranmaksızın, Yapı Kayıt Belgesi alınmasının mümkün olduğu belirtilmiştir.
Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacaklardır. İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir.
Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ile birlikte iskanlı yapılar ve yapı kayıt belgesi olan yapılar için müracaat edilerek bu yapıların kentsel dönüşümü yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri