3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için (27. madde de belirtilen istisna hariç ) yapı ruhsatı alınması zorunludur. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmaksızın başlanamaz.
Yeni bir inşaata başlamak için inşaat ruhsatı alınması gereklidir. İzin belgesi alınmadan yapılan tüm yapılar kaçak yapı olarak nitelendirilir. İzin alınmadan yapılan inşaatların tespiti durumunda, inşaatın yapımı ruhsat vermeye yetkili kurumca durdurularak, inşaat ruhsatı alınması sağlanır.
İmar Kanunu'nun 21. maddesine göre konusu yapı olan bütün inşaatlar için yapı ruhsatı alınması zorunludur.
Türk Ceza Kanununun 184. Maddesine göre yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Taşınmazların inşasına ve inşa uygunluğuna dair alınması gereken izin belgesine yapı ruhsatı denir. Yani bir inşaata başlanması için izin belgesi alınması gereklidir. İzin belgesi alınmadan yapılan ve daha evvel yapılmış olan tüm yapılar, kaçak olarak nitelendirilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Ruhsatı olmayan binalar kaçak sayılmaktadır. İskan belgesi olarak da adlandırılan yapı kullanma izin belgesi ise inşaatın yönetmeliğe, projeye ve yapı ruhsatına uygun bir şekilde tamamlandığını, müteahhitin bir borcunun bulunmadığını göstermektedir.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Devlet izni olmaksızın yapılan yapılar kaçak yapı olarak nitelendirilir. Kaçak yapı yapmanın cezası 500.000- TL ila 25.000.000- TL arasında değişir**.
Halihazırda devam eden inşaat yapıları ve eski binalara ruhsat almak için, İmar Kanunu tarafından belirlenen ruhsat prosedürlerinin uygulanması ve gerekliliklerin tamamlanması durumunda, ruhsat alınabilir.
İmar Kanunu kapsamına giren tüm yapılar için kanunda öngörülen istisnalar dışında valilik veya belediyelerden yapı ruhsatı alınması zorunludur (3194 m. 22).
Tadilat Ruhsatı Gerektirmeyen Durumlar Nelerdir? Küçük çaplı yapacağınız tadilatlar için tadilat ruhsatı almanıza gerek yoktur. Örneğin; elektrik ve su tesisatı, boya badana, fayans ve parke döşeme gibi tadilat işlemleri için tadilat ruhsatı gerekmemektedir.
Muvakkat yapı, kalıcı olmayan, belirli bir süre kullanma amacıyla ve sökülüp takılabilen, taşınabilen malzemeden yapılan ve ruhsata tabi olan yapıdır. Şantiye binaları muvakkat yapının tipik bir örneğidir.
-Kaçak yapıya ruhsat almak için bulunduğu yerin tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden yada il özel idaresinden imar durum belgesi alınır. -Kaçak olarak yapılmış olan yapının mimari projesi bir mimara çizdirilir. -Mimar parsele vaziyet planını da çizer. -Bir zemin etüdü firmasıyla anlaşılarak zemin etüdü yaptırılır.
Yapı ruhsatı için gerekli belgeler yetkili birimlerle paylaşıldıktan sonra belgelerde hata veya eksik olmaması durumunda 30 gün içerisinde inşaat izni alınır. Bu süreçte eğer belgelerde eksik varsa 15 gün içerisinde belediyeden tarafınıza dönüş yapılarak gerekli düzenlemelerin yapılması talep edilir.
Yıkım kararı, belediye encümeni tarafından imara aykırı yapılar için en son seçenek olarak verilmesi gereken karardır. Belediyeler tarafından alınan yıkım kararının 3194 sayılı İmar Kanunu'nda düzenlenen usule uygun olması gerekmektedir.
İmar affı son durum ve gelişmeleri ile gündemde yer alıyor. Kurallara aykırı şekilde inşa edilen gecekondu ve kaçak yapılar için geliştirilen düzenleme 30 Temmuz 2022 öncesinde ruhsatsız yapıları kapsayacak.
MADDE 184 - (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ruhsat almadan işyerini açarsanız denetim ekipleri tarafından işyerinizin denetlenmesi durumunda işyeriniz mühürlenerek kapatılabilir. Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur.
Kısaca, inşaat ruhsatı olarak da bilenen yapı ruhsatı, belirlenen proje kapsamında bir inşaatın yapımına başlanması için verilen izin belgesine denir. Bir binanın yapılabilmesi ve inşaatına başlanabilmesi için inşaat ruhsatı gerekmektedir.
İskan belgesi alınması için projeye uygun olarak yapılmayan kısımların yeniden yapılması ya da düzenlenmesi gerekebilir. Bu da ciddi masraflara yol açabilir. 5 yıl içinde iskanı alınmayan yapılara para cezası ya da yıkım kararı uygulanır. Ayrıca iskanı olmayan binada oturmanın cezası da vardır.
RUHSAT TÜRÜ SÜRESİ HARÇ ÜCRETİ Silah Bulundurma Ruhsatı 5 Yıl 7.390.30 TL. Silah Taşıma Ruhsatı 5 Yıl 23.093.00 TL. Yivli Av Tüfeği Bulundurma Ruhsatı 5 Yıl 7.390.30 TL.
Ruhsata tabi olmayan işler
Derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ruhsata tabi değildir.
Harç m2 bedeli yapının bağlı bulunduğu il veya ilçe belediye meclisinde belirlenen Bina İnşaat Harcı Tarifesi'ne göre hesaplanır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeline göre bir örneklendirme yapabiliriz. İstanbul'da 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeli konutlarda 11.75 TL/m2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri