Sahte Bal Var Mı? Hakiki ballara talebin her geçen gün artması, sahte bal üretimini de beraberinde getirmiştir. Piyasadaki ballar incelendiğinde neredeyse %90'ının hakiki bal olmadığını söylemek mümkün. Hakiki balın daha yüksek maliyetlerde üretilmesi, ucuza satılan balların sahte olduğunun bir nevi kanıtıdır.
Tüketici bal alırken etiketinde “ham bal” ifadesi bulunmasına dikkat etsin çünkü ham ballar ısıtılmıyor. Sahte bal, arının çiçeklerden nektar alamayacağı yapay bir ortamda yapılır. Bu ortamda arıya şeker şurubu verilir, arı bu malzeme ile “bal” üretir.
Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu sahte ballar, gerçek ballara göre daha düşük fiyatlı ve daha tatlıdır.
Arı peteğinin inşasında kullanılan balmumu da (bal gibi) tamamen yenilebilir yapıdadır ve sağlık üzerinde dikkate değer bir zararı yoktur.
Donma ve şekerlenme yapmayan bu bal, uzun yıllar boyunca muhafaza edilebilir. Bu nedenle çam balı donar mı diye bir endişeniz olmasın. Çünkü hakiki çam balı donma yapmaz. Çiçek balı ile kıyaslandığında glikoz ve fruktoz oranı çok düşüktür.
İlgili 38 soru bulundu
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Yetersiz beslenmeden kaynaklanan demir eksikliği ve benzeri durumlarda çocukların sağlıklı gelişimi için çam balı tüketmek faydalıdır. Her sabah bir bardak ılık su ile karıştırılarak aç karnına içildiğinde kilo verdirme özelliğine sahiptir. Bu ürün GİMDES tarafından helal sertifikasına sahiptir.
Baldaki katkı maddeleri, kimyasallara maruz kalıp kalmadığı yalnızca labaratuvar ortamında analiz edilerek öğrenilebilmektedir. Fakat hakiki petek balını diğer ballardan ayıran bazı özelikler de mevcuttur. Bunlar; Gerçek balın peteği çiğnendiğinde ağızda sakıza benzer bir hal almak yerine ağızda erir.
Petek bal diğer ismiyle dalak bal petek içerisindeki mumunu hazır olması nedeniyle arının daha çabuk bal pompalayarak doldurmuş olduğu bal çeşididir. Vücuttaki antioksidan seviyesini yükselterek kansere ve damar hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağlamaktadır.
Bal peteğinin siyah olmasının sebebi petek bölgesinin arıların yuvası olduğu için oraya daha önce kendi yavrularını atmış olmalarından kaynaklıdır. Ayrıca yavrularını atmadan önce, bizim de satın alıp tükettiğimiz diğer mucizevi arı ürünü olan propolis ile temizlerler.
Bim'de satılan "Kooperatif Balı" isimli üründeki etiket bir takipçimizin dikkatini çekiyor. Etiketi kaldırdığında aslında ürünün Balkaşık markalı ürün olduğu ortaya çıkıyor. Ürünün Tarım Kredi Marketleriyle bir ilgisi yoktur.
Balparmak'ın tüketicilerine sunduğu ballar, Türkiye'nin yedi bölgesinden toplanan balların harmanlanması ile elde edildiği için özellikle belli bölgelerden bal edilemediği senelerde tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Balparmak ürünlerinde de farklılıklar gözlemlenebilir.
Satın aldığınız ürünün etiketindeki Priospot uygulamasını kullanarak Balparmak parmak izi doğrulamasını başlatabilir, ürününüzün analiz raporuna ve balınızı oluşturan çiçek kaynağına ulaşabilirsiniz. Bunun için linke tıklayıp ürünün üzerindeki kare kodda bulunan numarayı girmeniz yeterli...
Yıllardır hakiki bal şekerlenir mi yoksa şekerlenmez mi tartışmaları devam etse de özellikle son yıllarda dolapta bekleyen hakiki balın genellikle şekerlendiğini sahte balda ise şekerlenmenin oluşmadığı belirtilir. Tabii hakiki balın şekerlenme süreci ortalama 2 ayı bulmaktadır.
Belirlenen bu limit kurumsal siparişlerde geçerli olmayıp, kurumsal siparişler için farklı limitler belirlenebilmektedir. Fiskobirlik Ala Çiçek Balı tamamen doğal ve katkısızdır.İlave şeker içermez.
Hakiki Petek Balı Testi
Petekli bir şekilde satın alınan bal eğer ki hakiki ise petek kesinlikle ağızda sakıza benzer bir hale bürünmez. Çünkü petek kısa bir süre içerisinde ağızda eriyecektir. Eğer ki bal peteği ağızda erimiyorsa bu petek ne yazık ki parafindir.
Bu balın rengi koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renk tonlarındadır. Bu da siyah balı piyasadaki en koyu renge sahip bal yapmaktadır. Balın koyu rengi, antioksidan zenginliğinin, özellikle serbest radikallere ve hücresel yaşlanmaya karşı koyan polifenollerin belirgin bir işaretidir.
Ardahan'ın 2000 rakımlı yaylalarında bulunan 1400'den fazla çiçek türüyle kaplı bitki florasından gelen doğal lezzetimiz Karakovan Balı tamamen organiktir ve Kafkas Arı ırkı tarafından üretilmektedir. Karakovan balları genelde rakımı yüksek yaylalarda üretilir.
Etkin bir enerji kapsülü olarak da nitelendirilen karakovan ballarının cinsel gücü ve performansı direkt olarak ileri seviyeye taşıyan özelliği de bulunmaktadır. Bununla birlikte cinsel soğukluk ve isteksizlik yaşayan rahatsızlıklar da doğal olarak isteği arttıran bir yan özelliği de mevcut.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
Arı ilkel kütüklerin içini tamamen doğal olan kendilerinin ürettikleri balmumu ile kaplarlar. Kütüğün içini neredeyse tamamen kaplayıp çok az ışığın girmesini sağlar. Bu yüzden de bu bala Karakovan balı denilmektedir. Bu kütükler içerisinde yapılan petekler de doğal olup dışarıdan petek eklenmez.
Hakiki bal boğazı yakar mı? Hakiki bal boğazı yakabilir evet ama sahte balda boğazı yakabilir. Bu kişiden kişiye değişen bir özelliktir. Ve hakiki gerçek balı ispat etmek için bir yöntem olarak kullanılamaz.
Helal ve Sağlıklı Gıda on Instagram: "Balparmak Süzme Çiçek Balı, Gimdes helal belgelidir, sahiplerini helal hassasiyeti için tebrik ederiz."
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Balda gerçekleşen kristalizasyon içerisinde bulunan glikoz şekerin zamanla doyma noktasına ulaşması sonucu dibe çökmesidir. Kristalleşmenin hızı baldaki glikoz, fruktoz ve su oranına göre değişmektedir. Çiçek balları daha hızlı kristalize olurken çam balı daha geç kristalize olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri