YAPAY BELGELER belge düzenlenmesi zorunlu olmayan işlemler için işletme içinde düzenlenen, muhasebe kaydına esas alınan belgelerdir. Yapay belgeler, doğal belgelere göre türce ve sayıca daha azdır. Çünkü kural olarak, doğal belgesi olmayan işlemler için yapay belge düzenlenir.
İşletme içinde düzenlenen belgeler (yapay) ve işletme dışında düzenlenen belgeler (doğal) belgeler ile işletmede oluşan ve işletmede kalan belgeler şeklinde sınıflandırılabilir.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Muhasebe de en çok kullanulan ticari belgeler, fatura, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura, makbuz vb. Muhasebe de en çok kullanılan menkul kıymeyler ise hisse senedi, tahvil, bono, çek, poliçe, repo, hazine bonoları, devlet tahvilleri, finansman bonoları vb.
En çok kullanılan ticari belgeler, fatura, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura, makbuz ayrıntılı olarak incelenir. Ayrıca menkul kıymetler, hisse senedi, tahvil, bono, çek, poliçe, repo, hazine bonoları, devlet tahvilleri, finansman bonoları incelenir. Bu belgelerin uygulamaları yaptırılır.
İlgili 22 soru bulundu
Çok genel anlamıyla, bilgi taşıyan kil tablet, yontu, papirüs, harita, yazma , kitap, dergi , resim ,film , kaset , CD-ROM,DVD ağ aracılığıyla erişilebilen web sayfası, vb. gibi nesneler belge olarak adlandırılmaktadır.
Elektronik belge anlamını taşıyan e-Belge; dijital gelişim ve dönüşüm sürecine uyum kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara göre elektronik ortamda oluşturulan belgelerin tümünü ifade eden genel bir terimdir.
Gıda maddeleri, et, canlı hayvan ve bazı ambalaj maddeleri alım satımında alıcı tarafından istenen bu maddelerin, mikrop, bakteri, haşarat vs.den arınmış durumda bulunduğunu belgeleyen yerel sağlık mercileri tarafından onaylanan belgelerdir.
Hareketli ve Sesli Belgeler : (Analog Belgeler) Hareketli görüntü ve seslerin kaydedildiği malzemelerdir. Bunlar sadece ses veya sadece görüntü olabileceği gibi, sesli ve hareketli kayıtları içeren malzemeler de olabilir. Bunlar filmler, video kasetleri, radar dataları, vb.dir.
İşlem amacına göre faturalar satış, iade, irsaliye ya da teklif işlemlerinin gerçekleştiğini belirtir. İşlem amacına göre faturalar satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 farklı başlığa ayrılır.
Muhasebenin objektif belge (tarafsızlık ve belgelendirme) kavramı, muhasebe kayıtlarının gerçek durumunu yansıtan ve usulüne uygun olarak düzenlenmiş objektif belgelere dayandırılması ve muhasebe kayıtlarına esas alınacak yöntemlerin seçilmesinde tarafsız ve önyargısız davranılması gereğini ifade eder.
Fatura, malı satan veya hizmeti sağlayan tarafından malın veya hizmetin alıcısına ücreti karşılığında düzenlenir. İrsaliye ise satışı gerçekleştirilmiş olan veya satılmak üzere olan malın bir adresten başka bir adrese taşınmasını sağlayan belgedir.
- Fatura, • - Sevk İrsaliyesi, • - Perakende Satış Belgeleri, • - Gider Pusulası, • - Müstahsil Makbuzu, • - Serbest Meslek Makbuzu, • - Ücret Bordrosu, • - Yolcu Listeleri, • - Günlük Müşteri Listeleri, • - Muhabere Evrakı ve diğer belgeler.
Elektronik belgeler, dijital ortamda saklandığı için hızlı ve kolay erişim sağlar. İhtiyaç duyulduğunda belgelere hızla ulaşabilirsiniz. Kolaylıkla e-fatura, e-arşiv fatura veya e-smm gönderebilir, fatura kabul edebilirsiniz.
CMR belgesi taşımayı yapan lojistik firması tarafından, belge ya da ürünleri gönderen kişi adına düzenlenmektedir. CMR anlaşmasına dahil ülkeler üzerinden kara yolu taşıması yapılması için de gönderici kişinin CMR belgesine sahip olması gerekmektedir.
Yükleme talimatı hem yükleyici hem de donatan ve taşıyıcı acente açısından her anlamda değerli bir belgedir; yükleyici ile malı taşıyan arasındaki taşıma sözleşmesinin başlangıcıdır. Bu talimat, ilgili malı ihraç eden şirketin antetli kağıdına yazılmalı, firmanın kaşe ve imzası mutlaka üzerinde bulunmalıdır.
CMR taşıma belgesi 3 asıl nüsha halinde düzenlenmelidir. Bunlardan ilki ihracatçı için, ikincisi mallar ile birlikte gönderilmek ve üçüncüsü de nakliyecide kalmak üzere düzenlenir. CMR Taşıma belgesi, yükletici ve taşıyıcı tarafından imzalanır.
2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-faturaya geçiş yapacak. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler, 1 Ocak 2024 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamında olacaklar.
e-Defter yevmiye kayıtlarının her birinde belge tipi olmalı mıdır? Hayır. Açılış kapanış işlemleri gibi bir belgeye dayanmayan işlemlerde, belge tipi girilmemelidir. Herhangi bir belgeye dayanmayan işlemlerde muhasebe fiş kayıtlarında da belge tipi, numarası ve tarihi bilgileri girilmemelidir.
Kanun olarak tutulması zorunlu olan yevmiye ve büyük defterlerin elektronik ortamda tutularak elektronik imza sistemi ile berat verildiği bir uygulamadır. Buradaki kayıtlar standart bir XML formatında hazırlanmaktadır. E-Defter uygulamasının genel itibari ile asıl amacı hızlı ve düzenli denetimi sağlamak olmuştur.
Dijital onay nedir? Dijital onay, kağıt belgelere atılan ıslak imzaları dijitalleştiriyor. Bunun yerine, elektronik cihazlarda görüntülenen dijital belgelerin zaman ve mekandan bağımsız olarak elektronik imzalarla onaylanmasını mümkün kılıyor. Sürecin ardında elektronik imzalarda bulunan dijital sertifikalar yatıyor.
Dijital kredi, kolay ve hızlı bir şekilde internet üzerinden başvurulabilen, kısa vadeli bir kredi çözümüdür. Fintek şirketleri veya online hizmet sağlayan banka, finans kurumları tarafından sağlanır. Dijital bankacılık uygulamaları aracılığıyla yapılan başvurular hızlı bir şekilde sonuçlanır.
e-Belge, dijital dönüşüm kapsamında, Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulamaya geçirilen elektronik belgelerin tümüne verilen genel isimdir. Elektronik belge uygulamaları, mükellefler tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) önceden belirlediği standartlara uygun olarak hazırlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri