Adı duyulan ama turistik olarak pek ziyaret edilmeyen Hemşin, yaylalarından şelalelerine, konaklarından çay bahçelerine zengin doğal kaynaklara ve kültüre sahip. Hemşin'e ulaşmak, Pazar'a yapılan yeni havaalanıyla artık oldukça kolay.
1916 tarihinde ülkedeki bütün yer adlarının değiştirilmesi planlandığında Hemşin nahiyesinin adı 'Kadı Nahiyesi' olarak düşünüldü ancak Rus işgalinin patlak vermesi yüzünden bu tasarı tatbik edilemedi. 1924 yılında Hemşin bucak statüsünde Pazar'a bağlandı. 1990 yılında ise yeniden ilçe konumuna yükseltildi.
Hemşin (Lazca: ზუღა/Zuğa; Ermenice Համշէն Hamşen veya Համամաշէն Hamamaşen), Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Rize iline bağlı ilçesi. Nüfusu 2356 kişi olup bu bakımdan 922 ilçe arasında sondan sekizincidir. Denizden 19 km içeride, Rize'ye 57 km mesafededir. Yüzölçümü yaklaşık olarak 120 km²'dir.
Hemşinliler (Ermenice: Համշենցիներ Hamşentsiner, Rusça: Амшенцы Amşentsı), yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize, Erzurum'un Tortum, İspir ve Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri Trabzon Araklı Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur.
İlgili 20 soru bulundu
Genel bir kural olarak Hemşinli Ermeniler, Türk veya Türk soyundan gelmiş insanlar olarak tanımlanıyor.
Lazlar tarihsel olarak kentin tek yerlisidir. Bu köyler; (Başbakanlık kararı ile belirlenen yeni Türkçe isimleriyle) (Mek'Aleskiriti-Dikkaya), (Ğvandi-Çayırdüzü), (M3'Anu-Topluca), (Komilo-Murat), Kadıköy (Örenkit), Güllü ve Behice köyleridir.
Hemşinliler (Ermenice: Համշենցիներ Hamşentsiner), çıkış noktası Türkiye'nin Rize ve Artvin illeri olan, sayıları yüz binlerle ifade edilen Ermeni kökenli halktır. Hemşinli tanımı Hemşin'de yaşayanları değil kendine ait ortak bir kültürü, dili olan topluluğu ifade etmektedir.
Hemşince (Ermenice: Հոմշեցի Homşetsi, ya da kendi dilinde Homşetsi lizu "Hemşin Dili"), arkaik bir Ermenice lehçesi olup Batı Ermenice (Anadolu ağzı) içerisinde değerlendirilir. Doğu Karadeniz'de kendilerini Hemşinliler olarak adlandıran kişilerce konuşulur.
Dünyaca tanınan Ayder yaylasını ve Kaçkar Dağları Milli parkının önemli bir bölümünü de kapsayan Çamlıhemşin, 1 Nisan 1960 tarihinde Hemşin den ayrılarak ilçe olmuştur. Daha önce adı Çamlıca olan belde, 27 HAZİRAN 1957 tarihinde yürürlüğe giren 7033 sayılı kanınla “eski Trabzon ”da denilen Hemşin den ayrılmıştır.
Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır. Nüfusları ile ilgili tahminler 50.000 ila 1 milyon arasında değişmektedir.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.
I. Dünya Savaşı sırasında iki yıl süreyle Rus işgali altında kalan yöre 9 Mart 1918'de yeniden Türk idaresine girdi.
Özellikle Rize ilinin Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı ve İkizdere ilçelerinde, Artvin ilinin Arhavi, Hopa, Borçka ilçelerinde ve Türkiye- Gürcistan sınırı olan Sarp'ta kalabalık nüfuslar halinde yaşadıkları bilinmektedir.
Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.
Vova, Hemşincede "kimdir" anlamına gelmektedir. Hemşinceyi korumak amacıyla 1996 yılında Hikmet Akçiçek tarafından kurulan grup, 2005'te tamamı Hemşince olan ilk müzik albümünü çıkardı.
19. yüzyılda Ermeni edebiyat dilinin de gelişmesiyle Doğu Ermenicesi (Erivan) ve Batı Ermenicesi (İstanbul) lehçeleri arasındaki ayrım iyice ortaya çıkmış, o dönemler Farsçanın bir lehçesi sanılan bu dilin özgün bir Hint-Avrupa dili olduğu da anlaşılmıştır.
Sonradan adı Çayeli olarak değiştirildi. Köy adlarının büyük çoğunluğu Rumcadır; ancak az sayıda Lazca ve Ermenice yer adları da vardır. 20. yüzyıl başlarından önce Türkçe yer adı kaydedilmemiştir.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur.
Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
Lazca; Güney Kafkas dilleri ailesinden olup Gürcüce, Megrelce ve Svanca ile birlikte gruplanır. Bazı dilbilimciler, birbirine çok yakın olan Megrelce ve Lazcayı, Zan dili ya da Kolhis ya da Zan dili olarak tanımlamaktadırlar.
Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.
Bölge dışında ise Karadenizlilerin kendilerini Laz olarak ifade ettikleri görülür. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz, daha doğudakilerdir. “İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
Xeladoǩaoba Şana, ulur-i? Evet gidiyorum.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri