Yalan sırasında; ellerini silkelediği, gözlerini sık sık karşıdakinden kaçırdığı ve bu tip hareketlerde bir artış gözlendiği bilinmektedir. İnsanın merkezini kullanma biçimini ve temel beden duruş özelliğini tanımanın sağladığı en önemli yarar, yalnızca çevredeki kişileri doğru değerlendirmek değildir.
Çünkü yalan söylediği sırada bir iç gerginlik yaşayan insanın bedeninde birçok fizyolojik değişiklik olur. Kan basıncının yükselmesi, kalp vurum sayısının artması, ter bezi faaliyetlerinin artması gibi yalan söylerken kaydedilen fizyolojik değişikliklerin yanı sıra burunda bir kaşınma duygusu yaşanır.
Dokunma Hareketleri: Yüzüne, özellikle burun ve ağız çevresine dokunmak, yalan söyleyen kişilerde yaygın bir davranıştır. Vücut Duruşu: Yalancılar genellikle kapalı bir vücut duruşu sergileyebilir; kollarını kavuşturabilir, bacaklarını çaprazlayabilir.
NLP'ye göre, konuşurken sağ üst bölgeye bakan bir insan yalan söylüyor; konuşurken sol üst köşeye bakanlar ise doğruyu.
Parmaklar dudakların üzerinde trampet çalabilir, işaret parmağı üst dudak üzerinde durabilir veya el ağzın hemen yanında durabilir. Çocuklar yalan söylerken elleriyle ağızlarını kapatırlar. Hiç şüphesiz yetişkinler için elin ağza gitmesi, kişinin yalan söylediği konusunda tek belirleyici hareket değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
Yalan söyleyen bir kişi daha fazla hareket eder, aşırı kıpırdanır, oturduğu yerde duramaz sürekli olarak sallanır ya da vücudunda elleri kolları farklı bir şekilde hareket etmeye başlar vücudu şaşkınlık için de bocalar.
Karşınızdaki dudaklarını ısırıyor, yalıyor ya da büzüyorsa yalan söylüyor olabilir. Yalan söyleyenlerin göz teması kurmadığı söylenir. Ancak yalancılar, sizi manipüle etmek için uzun süre gözünü kırpmadan göz teması kurabilir.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
Çocuğunuzun yüzüne direkt olarak “ sen yalancısın, bana yalan söylüyorsun, yine mi yalan söyledin” gibi şeyler söylemeyin onun yerine “ burada bir problem var, gerçeği anlatsan daha iyi olur, bana dürüst davranmalısın, dürüstlük çok önemli” gibi dürüst olmanın önemi üzerine daha çok gitmekte fayda var.
1- Dudak Büzmek ya da Dudak Yalamak
Örneğin kişinin dudaklarını büzüp sağa sola hareket ettirmesi o an hoşlanmadığı bir durumla karşı karşıya geldiğinin bir göstergesi olabilir. Bunun yanında dudaklarını yalayan bir kişi genellikle kendini sakinleştirmek istiyordur.
Kişinin gerçekleşen veya ileride gerçekleşmesi planlanan olaylar için kendini sorumlu tutması ve aşırı derecede sorumluluk duygusu hissetmesi. Çevrede oluşan durumlara karşı aşırı hassas tepkiler vermesi ve aşırı duyarlı olması. Sürekli söylenilenleri inkar etmesi ve gergin bir görünüm sergilemesi.
Bir hatayı gizlemek amacıyla gerçeğe uygun bir girişimde bulunmaktır. Bu girişim, sözle olabildiği gibi jest, yazı ve susmayla da olabilir. Sosyal bir davranış olan yalanın amacı başkalarını yanıltmaktır.
Yalan söyleme hastalığı yani patolojik yalan, yalan söylemenin alışkanlık haline gelmesi durumudur. Psikiyatride mitomani olarak adlandırılır. Bu belirtiye sahip kişilere mitoman denir.
Patolojik yalan, yalan söyleme alışkanlığıdır. Psikiyatride mitomani olarak tanımlanır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir. Mitomani yunanca muthos (efsane) ve latince mania (delilik) kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelmiştir.
Peygamber şu üç maksat dışında yalan söylemenin helâl kabul edilmediğini bildirmiştir: Aralarında geçimsizlik bulunan karı kocayı barıştırmak, savaş sırasında düşmanı şaşırtmak, insanlar arasındaki husumeti önlemek (Müsned, VI, 459, 461; Müslim, “Birr”, 101; Tirmizî, “Birr”, 26).
Mitomani hastalarıyla yalan konusunda konuşulurken destekleyici olunması faydalıdır. Kendilerine başkalarını etkilemelerine gerek olmadığı hatırlatılabilir. Yargılamadan veya utandırmadan, kişilere bu durumla alakalı profesyonel tıbbi yardım alınması teşvik edilebilir.
Herkes yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler değişebilir.Yalan söylemenin sebepleri iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı , gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir.
Dikkatin üstlerinde toplanmasından hoşlanmazlar ve ya konuyu değiştirmeye çalışırlar ya da sinirlenirler. Anlattıkları şey yüzünden ne kadar üzgün olduklarını döne döne tekrar ederler, sürekli şikayet etme durumu vardır. Genelde sizinle arasına defter, vazo gibi şeyler koyup bir tür bariyer oluşturma eğilimdedirler.
Sosyal psikoloji alanındaki güvenilir araştırmalara göre insanlar yalan söyler, hatta sıkça yalan söyler. Dikkate değer bir araştırma, insanların bir günde ortalama bir veya iki yalan söylediğini belirledi.
Beden dili; hareket, jest-mimikler, duyguların ifade edilmesi, duruş şekli, ses tonu, vücut hareketleri gibi birçok önemli unsuru içinde bulunduran ve iletişimde çok önemli yeri olan bir araçtır. Beden dili, bireyler iletişime geçtiği anda devreye girmeye başlar.
Bir kişinin avuç içini göstererek konuşması onun büyük ihtimalle doğru söylediğinin, konuşurken ellerini arkaya saklaması yalan söylediğinin işaretidir. Hatta, yalan söylediğini saklamak için avuç içlerini açarak konuşan bir kişinin bir süre sonra doğruları söylemeye başladığı da gözlemlenmiştir.
Karşı karşıya oturmak samimi ikili ilişkilerde anlam ifade etmese de rekabet göstergesidir. Yan yana oturmak ise “aynı fikirdeyim” mesajı verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri