Genellikle çocuklar yaprakları koparıp ağızlarına götürdüğü için bu çiçek müthiş tehlikeli. İç mekan süs bitkisi olarak kullandığımız en zehirli türlerden birisidir. Saponin, alkoloit, glikozit, zararli enzimler ve okzalik asit tasimaktadir. Asıl zehirlemeyi yapan bitkideki kalsiyum oksalatlardır.
Evcil hayvanlar açısından zehirli olan bu bitkiye iç mekanda mı yoksa dış mekanda mı bakacağınıza iyi karar vermeniz gerekir.
Kurdele Bitkisi(Spider Plant), Menekşe, Zebra sukulent (Haworthia), Mum çiçeği türleri (Hoya), aşk merdiveni toksik olmayan bitkiler arasında. Aynı zamanda Maranta ve diğer dua çiçeği türleri, Hypoestes (Polka dot) bitkisine rahatlıkla bakabilirisiniz. Hava bitkileri de toksik olmayan bitkiler arasındadırlar.
Deve Tabanı (Monstera deliciosa)
Evlerde ve ofislerde yaygın olarak karşımıza çıkan bu bitki aslında oldukça zehirlidir. Yaprakları ve gövdesinde bulunan oksalat evcil hayvanların ağız, dil, boğaz ve dudaklarında acı verici bir yanmaya, deride kızarıklığa ve kaşıntıya neden olur.
İlgili 21 soru bulundu
Deve Tabanı
Ancak yaprak ve sap kısmında bulunan beyaz sıvı toksik bir maddedir. Göz ve deri ile temas halinde tahrişe neden olur, yutulması durumda dilin şişmesi ile birlikte boğulmaya kadar gidebilen ciddi etkiler ortaya çıkabilir.
Son dönemlerde ise mum çiçeğini eve almakta uzaklaşıldı. Bunun bir nedeni uğursuz olmasına inanılmasıdır. Fakat belirtmeliyiz ki bu batıl bir inançtır. Tıpkı diğer çiçekler gibi etrafına neşe, güzellik ve fayda sağlamaya yarar.
Benzer belirtilere ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan diğer zehirli bitkiler şu şekilde sıralanabilir. Özellikle atkestanesi ve yasemin komaya ve ölüme neden olanlar arasındadır. Halk arasında kalanşo olarak bilinen bitki, tesbih ağacı, Atatürk çiçeği, yasemin çiçeği, yüksük otu olarak liste devam ediyor.
6. Begonya: Çok geniş bir iç mekan bitki ailesi olan Begonyaların, hemen her türü kedi ve köpekler için toksik bitkilerdir.
Paşa Kılıcı çiçeğinin faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. En iyi hava temizleyici ev bitkilerinden biri olmasının yanı sıra, çok güzel ve eşsiz görünüme sahiptir. Karbondioksit seviyesini düşürür, benzen, formaldehit, ksilen ve toluen gibi zararlı kanserojenleri emerek oksijen seviyesini yükseltir.
Hemen hemen her türlü toprak çeşidinde yetiştirilebilen bir çiçek türüdür. Özellikle humuslu toprakları daha çok sevmektedir. Yaprak güzeli çiçeği, güneşi sevmesine rağmen direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekir. Yaprak güzeli çiçeğinin yarı gölgeli alanlarda konumlandırılması daha doğru olacaktır.
Difenbahya bitkisi hakkında merak edilen konulardan biri de “Difenbahya zehirli mi?” sorusudur. Difenbahya bitkisinin yaprakları zehirlidir. Yapraklarının yenmesi halinde kişi bir süre konuşamayabilir. Bu nedenle difenbahya dilsiz bastonu olarak da bilinmektedir.
Zehirli yaprakların kenarları pürüzsüz de olabilir tırtıklı da olabilir. Üst yüzeyleri parlak veya mat olabilir. Mevsimler boyunca değişiklik gösterebilirler; örneğin ilkbaharda yeşil, yaz aylarında sarı-yeşil ve sonbaharda kırmızı olabilir. Beyaz meyve kümeleri yaz başında gelişir ve daha sonra griye dönüşür.
Oldukça zarif bir görüntüsü olan bazı zambak türleri de zehirli çiçekler arasında yer alıyor. Zambaklar yendiğinde insanlarda karın ağrısı, bulanık görme, ciltte tahriş, baş ağrısı ve kusma gibi semptomlar gösteriyor.
Popüler iç mekan bitkilerinden olan kauçuk bitkisi, otoburların onları tüketmemesi için bir tür enzim ve toksin salgılarlar. Bitkinin kök, gövde ve yaprakları kesildiği veya ısırıldığında tahriş edici özler salgılanır. Cilde temas ettiğinde deriyi tahriş eder, yenildiğinde ise sindirim sistemine zarar verir.
Ortanca: Bu bitkilerin soğanları siyanür içerdiklerinden evcil hayvanlar için oldukça zehirlidir. Ciddi zehirlenme vakaları nadir olmakla birlikte mide sorunlarına, kusmaya ve bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir.
Peki tercih edeceğiniz hangi çiçek eve bereket getirir. Afrika menekşeleri, portakal ağacı, nergis, şans bambusu, para ağacı, bonsai gibi çiçekler eve bereket çekmek için kullanılabilir.
Para çiçeği bolluk ve bereketin simgesi olarak birçok bitkiseverin ilgi alanına girer. Pachira para çiçeği olarak da bilinen bitki aynı zamanda Çin, Japon ve Crassula isimleri ile anılır.
Bereket, İyi Şans ve Para Çiçeği: Crassula
Latince adı Crassula olan bu bitki, halk arasında para çiçeği, bereket çiçeği, yeşim ağacı ve mücevher çiçeği olarak tanınıyor. Bereket çiçeğini diğerlerinden farklı kılan özelliği bereketin, şansın ve paranın çiçeği olması.
Kılıç çiçeği, iç mekanlarda sıklıkla tercih edilen bitkilerden biri. Bu bitki, zehirli olarak bilinen saponin adlı bir madde içeriyor. Yutulması halinde mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabiliyor. Bu nedenle evcil hayvanlarınızı veya çocuklarınızı bu bitkilerden uzak tutmak daha güvenli olabilir.
Sümbül, fulya ve nergisler de aynı familyanın çiçekleri olarak, yanlışlıkla yenmeleri halinde vücutta rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Bulantı, kusma, ishal ve şiddetli mide ağrılarına sebep olabilecek kadar etkili bir zehir içeriyorlar.Dokunulduğunda bile sizi zehirleyecek bir başka süs bitkisi de çuha çiçeği.
Kediler için zehirli çiçekler listemizde son sırada Tavşan Kulağı isimli çiçek bulunmaktadır. Her ne kadar pembe görünüşleriyle sevimli dursalar da kedinizi öldürebilecek kadar güçlü zehir barındırmaktadırlar. Tavşan Kulağı, kalp sorunlarına ve nöbetlere de neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri