Bu kelime genellikle yapıtaşı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yapı taşı şeklinde olmalıdır.
TDK yani Türk Dil Kurumu'na göre yapı taşı ayrı yazılır: Dil Derneği'ne göre ise yapı taşı birleşik yazılır: Ana Yazım Kılavuzu ve onun türevi olan Dil Derneği Yazım Kılavuzu editörlerin daha çok tercih ettiği kaynaklar olduğu halde, Google Books'a göre yaygın yazım yaklaşık 2 kat yaygındır.
Konuşma dilinde "yapacağız, edeceğiz, geleceğiz vb." şeklinde telaffuz yanlıştır. Doğru telaffuz "yapıcaz*, edicez*, gelicez*" şeklindedir.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Yapı taşı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Binanın ağırlığını çeken esas taş mecaz Esas, temel.
İlgili 20 soru bulundu
YAPI TAŞI KELİMESİNİN ANLAMI
Binanın ağırlığını çeken esas taş. Esas, temel anlamına gelir. Bu kelime genellikle yapıtaşı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yapı taşı şeklinde olmalıdır.
Mustafa AYGÜN' Alıntı: Yan anlam diye bir konu müfredatta yok. Yan anlamı gerçek anlam içerisinde değerlendireceğiz.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK kurallarına göre önsezi yazımı bitişik olmalıdır, ayrı yazılması yazım hatası olarak kabul edilir. Buna göre önsezi doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: Önsezi (Doğru kullanım) Ön sezi (Yanlış kullanım)
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Özellikle yanlış kelimesinin yazım şekli çoğu kişi yanlış olarak biliniyor. Yanlış kelimesinin doğru yazılışı kişilerce çok merak ediliyor ve araştırılıyor. Yanlış kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı, "yanlış" şeklindedir.
yüzyıldan beri kullanılmakta olan yanlış kelimesi, yazımı sıklıkla karıştırılan kelimeler arasında yer alıyor. Bunun en büyük nedeni, kelimenin ''yalnış'' şeklinde telaffuz edilmesidir. Kelimenin doğru yazımı ise ''yanlış'' şeklindedir.
Oturulan, yaşanılan yer anlamındaki yer yurt ikilemesinde bitişik yazılarak hata yapılır ancak ayrı yazılmalıdır. İkilemelerin yazımında bu hata genellikle olur. Bu kelime genellikle yeryurt şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yer yurt şeklinde olmalıdır.
İki farklı sözcükten oluşan heryer kelimesi de her yer olarak ayrı ayrı yazılır. Her yer sözcüğü cümle içerisinde örnek kullanımı; Akşam vakti her yer çok karanlık oluyor.
ÇOK kimsenin farkında olmadığı, bilinçli yapılan bir hata var. Bu hata, Maliye Bakanlığı'nın ilçe teşkilatı olan "Mal Müdürlükleri" ile ilgili... Dikkat edin, tüm resmi yazışmalarda, bitişik olarak "Malmüdürlüğü" şeklinde yazılıyor.
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb. 10.
Türkiye'nin en kuzeyindeki nokta Sinop burnu olarak kabul edilir. Bu cümledeki burun kelimesi aslında bir terim değilken cümle içi kullanımı sonucu coğrafi kategoriye dahil olarak terimleşmiştir.
Göz kelimesinin gerçek anlamı görme organımız olacaktır. - mecaz anlam da değildir çünkü masanın gözü ifadesi zamanla gelişmiş ve bu yüzden kazandığı yan anlam olacaktır. Yan anlam konusunda daha önceden cevapladığımız ödevlere bakarak bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
✨merhaba✨ Güneş battı kelimesi => Gerçek anlamlıdır. Kayık battı kelimesi => Gerçek anlamlıdır. Üstüm başım battı => Mecaz anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri