Baskı Balata: Yarı otomatik şanzımanlarda baskı balata sistemi bulunurken tam otomatiklerde bulunmuyor.
Debriyajın sertliği araçlara göre değişiklik gösterse de bastığınızda hafif bir zorlanma olması gerekir. Ancak yapışkan bir şeye bastığınızdaki gibi bir his oluyorsa baskı balata bitmiş demektir. Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz.
Yarı otomatik vitesin manuel araçlara kıyasla en temel farkı; debriyaj pedalının bulunmadığı bir sisteme sahip olmasıdır. Bu sistemde araç, sadece gaz ve fren pedalları ile kullanılır.
Kullanıcı açısından debriyaj ve vites değiştirme sorunu olmadığı için otomatik vites görevi görmektedir fakat işin arka yüzü öyle değildir. Otomatik vites olan araçta dedriyaj baskı balata olurmu ? tabikide olmaz! Bu vites kutusuna sahip olan araçlarda baskı balata hatta bilya bulunmaktadır.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
İlgili 22 soru bulundu
Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Sürüş tarzı, agresif ve ani hızlanma/yavaşlama gibi etkenler baskı balatanın daha hızlı aşınmasına neden olabilir. Ayrıca, sıkışık trafikte sürekli debriyaj pedalına basmak da baskı balata ömrünü kısaltır. Kullanım koşulları da etkili olabilir.
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
Tam otomatik vitesler çift kavramalıyken; yarı otomatik vitesler tek kavramalıdır. Yarı otomatik vitesler yalnızca debriyaj görevi görür. Tam otomatiklerde ise debriyajla birlikte geçirilecek vites de kontrol edilir. Tam otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri çok sessiz ve sarsıntısız şekilde gerçekleşir.
Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar. Rampalarda araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa genellikle debriyajda bir sorun var demektir. Genellikle de debriyaj bitmiş olabilir.
Triptonik vites ya da Triptonik şanzıman
Araçta debriyaj pedalı olmasına rağmen otomatik modda kullanım söz konusudur. Yani isterseniz otomatik konuma alıp tıpkı otomatik vitesli bir araç gibi kullanabilirsiniz. Benzer şekilde istediğiniz zaman da manuel şanzımana geçiş yapıp debriyajı ve vitesi kullanabilirsiniz.
Trafikte beklerken veya aracı çalışır halde bırakırken vitesin D konumunda olmaması gerekir. Bulunulan senaryoya göre P ve N konumlarını kullanmak gerekir. Park halinde beklerken P konumu oldukça idealdir.
Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir.
Edc Debriyaj
Arıza veya benzeri durum olmadığı sürece ortalama 400000 km ömrü vardır.
Baskı balata, motor ve vites kutusu arasındaki gücü aktararak işlev gören bir parçadır. Vites kutusu ve motor arasındaki güç aktarımını sağlayan baskı balatası vites geçişini mümkün kılar. Manuel ve yarı otomatik cihazlarda baskı balatası olmasaydı, vites değiştirmek imkanız hale gelirdi.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Yarı otomatik bir arabaya sahip olmanın en büyük faydalarından biri, manuel arabalara göre daha iyi hızlanma ve yakıt ekonomisi elde etmenizdir. Bu, yakıt maliyetlerinden tasarruf ederken aynı zamanda hedefinize daha hızlı varabileceğiniz anlamına gelir.
Yarı Otomatik Vitesli Araçlar
Bu araçlar, uzun mesafe yollarında, sürücülerin yardımcısıdır. Aynı zamanda trafik yoğunluğu olan şehirlerde ise oldukça kullanışlıdır. Sürücünün bütçesine çok yardımı olan bu araçlar, sürüşü de kolaylaştırmaktadır.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Yarı otomatik vites, aracın otomatik şanzıman ve manuel şanzıman ile donatıldığı anlamına gelir. Sürücü, direksiyon kolonunda bulunan vites kolunu kullanarak vitesler arasında geçiş yapabilir. Bu tip şanzıman, tam otomatik şanzımanlarda mümkün olmayan, sürücünün manuel olarak vites değiştirmesine izin verir.
Manuel ehliyet ile hem manuel vitesli araçları hem de otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz. Fakat otomatik vites ehliyeti için bu durum geçerli değil Yani eğer otomatik vites ehliyeti aldıysanız yalnızca otomatik vitesli arabaları kullanabilirsiniz.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir.
Baskı balata tabiri 2 farklı parçanın halk arasında kolayca söylenmesinin sebebi ile oluşmuş bir deyiştir. Aslında debriyaj balatası ve debriyaj baskı plakasıdır. Baskı balata debriyaj sisteminin asıl işi gerçekleştiren ana parçalarıdır. Baskı balata aracın disk fren sistemine benzer özelliklere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri