Yarı otomatik şanzımanlar araçlarda “hill holder” yani yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa yokuş kalkışlarında geri kayma yaşanabilir. Ancak birçok araçta bu özellik bulunmaktadır. Bu tür şanzımanlara otomatikleştirilmiş manuel veya robotize manuel şanzıman gibi isimler de verilmiştir.
Yarı otomatik vites yokuşlarda rampalarda eğer hil holder yani ( Yokuş Kalkış Desteği ) yok ise geri kaydırma yapacaktır. Rampa olan bir yerde ışıklarda beklerken frenden ayağınızı çektiğinizde hemen gaz vermeniz gerekecek.
Bunun yanı sıra otomatik vites arabalar geri kaçırma yapmıyor, yani eğimli yollarda çok daha rahat bir kalkış yapılmasını sağlıyor.
Cevap: Otomatik vites araçta geri kaydırma
İyice frene basıyorsanız, eğim yeterli gelmiyor olabilir. Yokuş kalkış boşta (N) devreye girmez.
Yarı Otomatik Vitesli Araçlar
Bu araçlar, uzun mesafe yollarında, sürücülerin yardımcısıdır. Aynı zamanda trafik yoğunluğu olan şehirlerde ise oldukça kullanışlıdır. Sürücünün bütçesine çok yardımı olan bu araçlar, sürüşü de kolaylaştırmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Bu tip araçların vites geçişleri oldukça hassastır. Sarsılmadan ve seri bir şekilde vites değişebilen araçların diğer bir avantajı ise yokuşlarda geri kaçma sorununun olmamasıdır. Tam otomatik araçların yarı otomatik araçlardan farklarından biri de yakıt tüketimidir.
rampanın dikliğine, hangi vitese taktığınıza ve motordaki kompresyona göre araç rampada kaçabilir. aracın ağırlığının tekerlere uyguladığı çevirme gücü, şanzumandaki dişli oranları kadar güçlenip motora yansır, bu güç motor kompresyonundan daha güçlü olursa doğal olarak motoru çevirir ve araba hareket eder.
Ayrıca Dsg şanzımanlara sahip araçlarda geri kaçırma gibi bir durumda söz konusu değildir. Dsg şanzımanlar kullanım kılavuzunda belirlen kurallara göre uygun kullanıldığında kolay kolay arıza yapmaz.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
eğer aracınızda hill-holder yoksa tüm otomatik yada otomatikleştirilmiş manueller yokuşta kaydırır.
Debriyajın sertliği araçlara göre değişiklik gösterse de bastığınızda hafif bir zorlanma olması gerekir. Ancak yapışkan bir şeye bastığınızdaki gibi bir his oluyorsa baskı balata bitmiş demektir. Debriyajın düzgün cevap verdiği durumlarda aracı viteste test edebilirsiniz.
Baskı Balata: Yarı otomatik şanzımanlarda baskı balata sistemi bulunurken tam otomatiklerde bulunmuyor.
Şanzıman Yağ Kaçağı Neden Olur
Manuel veya otomatik şanzıman araçlarda şanzıman yap kaçağının sebebi genellikle parçaların yıpranması ve eskimesinden kaynaklanmaktadır. Conta, keçe gibi parçalar sebebi ile oluşan kaçaklar en sık görülen durumdur.
Cvt şanzıman eğimi fazla biryerde manuel gibi kendini birden barakırcasına geri kaçırmaz ancak zınk diye de yerinde durmaz hafif hafif kaçırır.
Şanzıman Yağı Sızıntısının Nedenleri
Contalar, sıvının şanzımandan kaçmasını önleyen bileşenlerdir. Zamanla, bu contalar doğal aşınma ve yıpranma veya eski ve yıpranmış bileşenler nedeniyle aşınabilir ve çatlayabilir. Bazı durumlarda, çatlamış bir conta plakası veya plakası şanzımandan yağ sızmasına neden olabilir.
Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Trafikte beklerken veya aracı çalışır halde bırakırken vitesin D konumunda olmaması gerekir. Bulunulan senaryoya göre P ve N konumlarını kullanmak gerekir. Park halinde beklerken P konumu oldukça idealdir.
Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir.
Bu konuda ayrımı en basit şekilde yapmak için yarı otomatik vites harfleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Eğer vites kolunda sadece P (park), R (rear / reverse), N (neutral) ve D (drive) harflerini görüyorsanız o aracın yarı otomatik vitesli olduğunu anlayabilirsiniz.
Böylece yüksek oranda otomatik vites hissiyatı veren DSG'nin “DSG şanzıman yarı otomatik mi?” sorusuna cevabı büyük bir evet oluyor.
Tucson, ikisi dizel, ikisi benzinli olmak üzere dört motor seçeneği ile karşımıza çıkıyor. 2.0 dizel ünite 183 HP üretirken, 6 ileri manuel ve 8 ileri çift kavrama otomatik şanzıman seçenekleri ile satın alınabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri