Aracın tüm fonksiyonları bir bilgisayar tarafından kontrol edilir. Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Yarı otomatik araba, vites kolu ile kontrol edilerek kullanılır. Marka ve modele göre değişmekle birlikte vites kutusu ve vites kolunun üzerinde veya etrafında D, R, N ve P modları bulunur.
Triptonik vites ya da Triptonik şanzıman
Araçta debriyaj pedalı olmasına rağmen otomatik modda kullanım söz konusudur. Yani isterseniz otomatik konuma alıp tıpkı otomatik vitesli bir araç gibi kullanabilirsiniz. Benzer şekilde istediğiniz zaman da manuel şanzımana geçiş yapıp debriyajı ve vitesi kullanabilirsiniz.
Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir.
İlgili 25 soru bulundu
Yarı otomatik şanzımanı kısaca tanımlamak gerekirse; vitesin debriyaj pedalına gerek olmadan değiştirilebildiği şanzıman sistemi şeklinde özetlenebilir. Manuel şanzımandan farklı olarak vitesin değişmesi için debriyaj pedalına bağlı kablo ve boruların yerine bilgisayar destekli sensörler ve aktüatörler kullanılıyor.
Yarı otomatik araçlarda da vites aynı sistem ile çalışır ama vitesi değiştirmek için bir debriyaj pedalı olmadığından basmasına da gerek kalmaz. Yarı otomatik farkı burada devreye girer. Sürücü istediği zaman vitesi değiştirebilir. Vites değişimini araçta bulunan elektronik sistem debriyaj yerine gerçekleştirir.
Yarı otomatik vites araçların kontağını çevirebilmek için frene basılır. Ayak frende iken vites kolu P'den, ileri gidilecekse D'ye geri gidilecekse R'ye geçirilir. Frene basmanın temel amacı, aracın ileri kayışını engellemektir. Aracınızı düz viteste kullanmak istiyorsanız, vites kolunu M'ye getirmelisiniz.
Trafikte beklerken veya aracı çalışır halde bırakırken vitesin D konumunda olmaması gerekir. Bulunulan senaryoya göre P ve N konumlarını kullanmak gerekir. Park halinde beklerken P konumu oldukça idealdir.
CVT şanzıman, çalışma prensibi olarak yarı otomatik ya da manuel değildir. Bunun için CVT şanzımanlar tam otomatik olarak adlandırılmaktadırlar.
EDC Şanzıman, bir çeşit yarı otomatik şanzıman türüdür. Renault markasının geliştirdiği bu yarı otomatik sistemde 6 ileri vites söz konusudur. İkili kavrama sistemi ile çalışan EDC şanzımanda ilk kavrama 1, 3, ve 5 ileri, ikinci kavrama da 2,4 ve 6 ileri için çalışır.
Boşa almak sağlıklıdır, uzun süreli (örneğin 50-70 sn gibi) kırmızı ışıklarda vitesi boşa alırsanız şanzımandaki yükü hafifletirsiniz. Malum, araç sürekli kendini ileriye atmaya çalışır, fren tutar. Ancak hareket halindeyken yarı otomatikleri boşa almamak gerekir.
Manuel ehliyet ile hem manuel vitesli araçları hem de otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz. Fakat otomatik vites ehliyeti için bu durum geçerli değil Yani eğer otomatik vites ehliyeti aldıysanız yalnızca otomatik vitesli arabaları kullanabilirsiniz.
Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Yarı otomatik vitesin bir diğer avantajı da, düz vitese göre daha az yakıt tüketimi yapmasıdır. Ayrıca bu araçların kullanımı da oldukça kolaydır.
Yarı otomatik bir arabaya sahip olmanın en büyük faydalarından biri, manuel arabalara göre daha iyi hızlanma ve yakıt ekonomisi elde etmenizdir. Bu, yakıt maliyetlerinden tasarruf ederken aynı zamanda hedefinize daha hızlı varabileceğiniz anlamına gelir.
Tiptronic vites ne demek diye merak ediyorsanız, sürücünün istediği zaman düz vites istediği zaman otomatik viteste sürüş yapmasına olanak tanıyan şanzıman sistemi olarak tanımlanıyor.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
Yarı otomatik vites, aracın otomatik şanzıman ve manuel şanzıman ile donatıldığı anlamına gelir. Sürücü, direksiyon kolonunda bulunan vites kolunu kullanarak vitesler arasında geçiş yapabilir. Bu tip şanzıman, tam otomatik şanzımanlarda mümkün olmayan, sürücünün manuel olarak vites değiştirmesine izin verir.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Yarı otomatik vites yokuşlarda rampalarda eğer hil holder yani ( Yokuş Kalkış Desteği ) yok ise geri kaydırma yapacaktır. Rampa olan bir yerde ışıklarda beklerken frenden ayağınızı çektiğinizde hemen gaz vermeniz gerekecek.
Tiptronik vites nasıl kullanılır? Arabayı hareket ettirmek için "D" modunda olmalısınız. Frene basın, el frenini bırakın ve aracı çalıştırın. Vites "D" ye ulaştıktan sonra arabanız gidebilir. "R" veya "P" moduna geçerken kullanılan "D" moduna asla geçmeyin.
S - Speed/Sport (hız/spor) veya O - Overdrive (aşırı hız): Vites kolu bu konumlardayken arabanın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur. D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri