Olağan koşullarda yarım çalışmanın analık izninin ardından başlaması gerekmektedir. Çünkü işçinin yarım çalışma yapabileceği ve yarım çalışma ödeneği alabileceği süre, analık izninin bittiği tarihi takip eden gün başlar.
Doğum sonrası analık izninizin bitmesinin ardından, en az bir ay önce işvereninize yazılı olarak başvurarak kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilirsiniz. Bu şekilde, çocuğunuzun mecburi ilköğretim çağına başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar geçecek süre için kısmi süreli çalışmada bulunmanız mümkündür.
Haftada en az 30, en fazla 36 saat çalışan personellere yarı zamanlı eleman denir. Sektöre, çalışılan kuruma ve personel ihtiyacına göre çalışma saatleri farklılık gösterebilir. Part time eleman ne demek sorusuna mesai saatleri, tam zamanlı işlere göre daha az olan personel şeklinde cevap vermek mümkündür.
Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması, Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması, gerekmektedir.
İşveren kısmi süreli çalışmayı kabul etmezse, işçi işyerine gittiği halde çalışmasına izin vermezse işçi açısından iş akdini derhal fesih hakkı ortaya çıkar. Derhal fesih hakkının, 6 iş gününde kullanılması gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Part -Time İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılır? Part-time işe giriş bildirgesi sürecinde de tam zamanlı çalışanlarla aynı aşamaları izlemek gerekir. Yani Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) web sitesi üzerinden yarı zamanlı çalışanlarınızın işe başlama bildirgelerini verebilirsiniz.
Part time çalışma süresi kaç saattir? Part time denmesi için çalışma süresinin en çok 30 saat belirlenmesi gerekir. İş kanununa göre haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir bundan hareketle part time çalışma süresi için ortalama 30 saat demek mümkündür.
Yarı zamanlı çalışmada her 7.5 saatlik mesai 1 güne tekabül eder. Bu sebeple personel her 7.5 saatlik çalışmaya 11.402,32 TL / 30 = 380,07 TL ödeme alır. Saatlik ücret ise 50,67 TL'dir. 120 saat 16 part time çalışma gününe eşit olduğu için yarı zamanlı çalışanın alacağı asgari ücret 380,07 TL x16= 6.081,23 TL'dir.
Part time çalışmalar haftalık 30 saatten az olur bu yüzden haftalık 30 saatten az sigortalı çalışmalar için ücretleri saat hesabı olarak ödenir. 2022 part time asgari ücreti her 7,5 saat çalışan bir kişi için net 183,33 TL'dir. 2022 part time asgari ücretinde her saat için ücret 24,44 TL'dir.
Part-Time (Kısmî süreli) çalışan sigortalıların ay içinde çalıştığı toplam sürenin (saat) 7,5 'a bölünmesiyle, ayda kaç gün sigortalı olacağı hesaplanır. 7,5 saatin altındaki çalışmalarda 1 güne tamamlanır.
SGK'lı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay ,ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabilir. Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30'ar gün ekleniyor.
Kadın işçi haftalık çalışma süresinin yarısı kadar (22,5 saat) çalışır ve bu sürenin ücretini işvereninden alır, işveren bu sürenin primini de öder. Geri kalan sürede işçi ücretsiz izinli sayılır ve bu süre için yarım çalışma ödeneği İŞKUR tarafından ödenir.
Yarım çalışma süresi;
-Birinci doğumda 60 gün, -İkinci doğumda 120 gün, -Sonraki doğumlarda ise 180 gündür. -Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün eklenmektedir.
Kadın işçi bu hakkını, çocuk ilköğretim çağına gelene kadar kullanabilir. Tam zamanlı çalışmadan kısmi süreli çalışmaya geçen kadın işçiler de emzirme izni hakkına sahiptir. Kısmi süreli çalışmaya geçiş ile ilgili İş Kanunu ve ilgili yönetmelikte bir ayrıma gidilmemiştir.
Tek seferliğe mahsus ödenen süt parası için başvuru yapılmasına gerek yoktur. Emzirme ödeneği, doğum sisteme girildikten sonraki 2 ay içinde annenin hesabına otomatik olarak yatırılır. Annenin e-devlette kayıtlı banka hesabı yoksa süt yardımı kimlik kartı ile PTT şubelerinden çekilebilir.
MADDE 12 – (1) Emziren çalışanların, doğum izninin bitiminde ve işe başlamalarından önce, çalışmalarına engel durumları olmadığının raporla belirlenmesi gerekir. Çalışmasının sakıncalı olduğu hekim raporu ile belirlenen çalışan, raporda belirtilen süre ve işlerde çalıştırılamaz.
1-Normal Şartlarda Kısmi İstihdam
Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir iş yerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacak, 30×7.5=225 saat olarak uygulanacak ve SSK işlemlerinde ay 30 gün olarak dikkate alınacaktır.
Böylece 2023 yılı için asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücretine ulaşılır. Yani 2023 yılı için saatlik asgari brüt ücret 59,62 TL'dir. Aynı çalışanın 2023 fazla mesai ücreti ise 89,43 TL'dir. Ancak bu tutar sadece asgari ücret için geçerlidir.
Part time çalışanlar, ay içinde 8 günden az çalışmışlarda, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamak zorunda. Ayda 8 günden fazla çalışması olan işçilerin, ayrıca GSS primi ödemelerine gerek yok.
İş kanununa göre haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir bundan yola çıkarak part time çalışma süresi için tahmini olarak 30 saat demek yerinde olacaktır. Part time haftada kaç gün ve kaç saat çalışır, bu bahsedilen 30 saat haftanın günlerine yayılarak haftalık çalışma süresi hesaplanabilir.
Part time (kısmi süreli) çalışan işçi de prim süresini doldurmuş ise işsizlik ödeneği alabilir. Eğer prim şartı sağlanamamışsa prim borcu ödenerek işsizlik maaşından yararlanılabilir.
4857 sayılı İş Kanununa istinaden kısmi çalışan kişinin bir ay içindeki toplam çalışma süresi hesaplanarak, günlük yasal çalışma saati olan 7,5'e bölünerek hesaplanmaktadır.
Genelde günlük 4-5 saat çalışmalara yayılan part time işlerde kişiler en az 1 gün izin hakkı elde edebilirler. Part time çalışmada günlük maksimum 11 saat çalışılabilir. Part time çalışan kişilerin sigortası iş veren tarafında yaptırılır ve maaş bordroları çalışma saatlerine göre düzenlenir.
İçeriğimizde yazdığımız üzere çalışabileceğiniz part time işler şunlardır; Garsonluk, metin yazarlığı, grafik tasarım, öğretmenlik, oyun ablalığı, satış ve eğitim danışmanlığı,uzun dönem stajyerlik, fotoğrafçılık, müşteri temsilciliği anketörlük, temizlik elemanı, aşçılık ve baristacılık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri