Yara kabukları önemli görünmüyor olabilir ancak bu kabuklar yaraları enfeksiyonlardan korumada hayati öneme sahiptir. Yara kabuğunun altına vücudunuz yarayı ve damarları iyileştiriyor. Kabuğun altında kalan alan yüksek oranda antikor içerir. Ayrıca hala yarada bulunan kan ve ölü hücreleri çıkartırlar.
Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir. Kabuk mikrop kapmayı engellediği için kötü bir durum olmasa da günümüzde yaranın hava almasını sağlayan, nemli tutan ve mikroplardan koruyan pansuman malzemeleri bulunmaktadır.
Yaralanma anında vücudun ilk tepkisi kanamaktır. Daha sonra burada pıhtılaşma olur. Pıhtının üst tabakası kuruyarak kabuk haline gelir. Böylece yara dış etkenlerden korunur.
Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür. Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir.
Yara iyileşmesi belli bir doğal süreci izleyip, yaklaşık 1 haftada tamamlanır. Bazı durumlarda; yaraların geç iyileşmesi, kapanmaması ve kendiliğinden ortaya çıkması, çeşitli hastalıkların işareti olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Cildi nemlendirerek çatlakları gidermeye yardımcı olur. Bu kremler yara tedavisinde de kullanılabilir. Kremleri kuruyan ve kabuk bağlayan yaranın üzerine sürebilir ve çok daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
Yara kabukları önemli görünmüyor olabilir ancak bu kabuklar yaraları enfeksiyonlardan korumada hayati öneme sahiptir. Yara kabuğunun altına vücudunuz yarayı ve damarları iyileştiriyor. Kabuğun altında kalan alan yüksek oranda antikor içerir. Ayrıca hala yarada bulunan kan ve ölü hücreleri çıkartırlar.
Protein, yaradaki zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. İyileşme sürecine yardımcı olmak istiyorsanız normalden daha çok protein almanız gereklidir. Bu, günde 2-3 porsiyon protein anlamına gelir ve her porsiyon en az 2-3 parça et içerir (1 fincan fasulye veya 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi alternatiftir).
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
Düzensiz, sınırlı, arada kanayan ve kapanmayan yaralarda öncelikle cilt doktoruna başvurmak gerekir. Özellikle kenarları kabarık ve ortası çukurlanma şeklinde, krater gibi görülen yaralar risklidir.
Bepanjel® Yara İyileştirici Jel örtücü bir etkiye sahiptir, yani yaranın üzerini örter ve yara dokusuna ideal nem seviyesinin sağlamasına yardımcı olur. Kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyileşmesine ve yara izi oluşum riskinin azalmasına destek olur.
Fibroblastlar yara iyileşmesinde görev alan en önemli mezankimal hücrelerdir. Hem “üretim” hem de “mekanik” görevleri vardır. Fibroblastlar kollagen liflerini üretirler. Kollagen de yaranın kontraksiyonunu ve gerilme kuvvetini oluşturur.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Yaralı cildin iyileşmesine yardımcı olmak için, yarayı nemli tutmak için vazelin kullanın. Yaranın kurumasını ve kabuk oluşturmasını önler; kabuksuz yaraların iyileşmesi daha uzun sürer. Bu aynı zamanda bir yara izinin çok büyük, derin veya kaşınmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Talk pudrası pisliklere ve yaralara serpilir. Özellikle de küçük çocuklara banyodan sonra uygulanır. Bu işte kullanılan talk eczanelerde genellikle paketle satılır ve delikli kutulara konularak bölgeye serpilir. Hoş bir koku vermesi için de içine kokulu maddeler de katılır.
Elinle soyarsan tabii iz kalır. Kendiliğinden soyulmasını bekle. Burnumuzun üstünde 2cm yara vardı kabuk bağladı kaşınıyor elimle çıkartmadım akşam yattım sabah uyandım kabuk gitmiş iz falan da yok.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Temiz koşullarda oluşmuş, sadece cilt dokusunu etkileyen kesici alet yarası ile, toz toprak içinde kalmış, ezilmiş, cilt yanında cilt altı dokuları da etkileyen yaralar farklı iz bırakır. Geniş doku ezilmesi ve doku kaybı olan alanda kan dolaşımı ve doku iyileşmesi daha zordur.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
İltihap genellikle iyileşmeyi tetiklemeye yardımcı bir süreçtir ama doğru zamanda durdurulmaz veya kontrol altına alınmazsa hasara neden olabilir. İltihap (enflamasyon, yangı) vücudun bağışıklık sisteminin belli bir bölgede aktif olduğunun bir işaretidir.
Yara izi ve güneş ışığı ilişkisi önemli bir konudur. Yara iyileşmesinin erken dönemlerinde güneşlenme skarlı alanlara zararlı etki yapar. Bu nedenle güneşte yanmaktan ve bronzlaşmaktan kaçınmak erken dönemde gereklidir. Güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri