Çocuğun yaratıcı drama çalışmaları yapacağı ortamda hayal dünyasını harekete geçirmeye yarayan gerçek ve gerçeğe çok yakın objeler olmalıdır. Bu objeler, ortama uygun şekilde yerleştirilmelidir. Yaratıcı drama çalışmalarında bir araç, asıl amacına uygun şekilde kullanılmayabilir.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Yaratıcı dramada, daha önceden tasarlanmış bir paylaşım söz konusu değil, anında yaratılan ürünün paylaşılması önemlidir.
Özellikle rahatlama ve konsantrasyon çalışmaları sırasında çocukların birbirlerine dokunmayacakları kadar geniş bir alanın olması gerekir. Ayrıca ayakkabısız çalışmaların yapılacağı, gürültüsüz, güvenilir, sıcaklığı ve aydınlatma koşulları uygun, rahat bir ortam olmalıdır.
Müzeler, hastaneler, huzurevleri, parklar, bahçeler de çalışmanın amacına uygun olarak yaratıcı drama mekânı olarak seçilebilirler. Yaratıcı dramanın aşamaları bir tür “giriş-gelişme-sonuç” ya da “serim-düğüm-çözüm” üçlemesi olarak da görülebilir. İlk aşama olan ısınma-hazırlık aşamasında konuya giriş yapılır.
Bu nedenle drama etkilikleri planlanırken çocuklar arasındaki bireysel farklılıklar dikkate alınmalıdır. Drama etkinlikleri planlarken çocukların yaratıcılıkları, problem çözme becerileri, karar verme becerileri, iç disiplin kazanmaları, sorumluluk ve işbirliği duygularını geliştirmelerine önem verilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Canlandırma süreci üç temel ilkeye dayanır; "-mış gibi yapma", "kendiliğindenlik" ve "şimdi burada" ilkesi. Ayrıca yaratıcı drama, oyunun genel ilkelerinden ve gücünden doğrudan yararlanır.
Ayrıca başka bir öge olarak yaratıcı drama çalışmaları ya da canlandırmaları için herhangi sahne zorunluluğu da yoktur. Drama iyi bir tasarımla hemen her yerde, ortam- da uygulanabilir, geliştirilebilir.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Dramada uygulama basamakları genel olarak ısınma çalışmaları, oyun ve değerlendirme olarak düşünülebilir. Lider, katılımcılar, ortam ve malzeme dramada yer alan önemli ögeler arasında yer alır. Lider: Drama çalışmalarında belirlenen amaçlara ulaşılması için drama lideri büyük bir öneme sahiptir.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
Sanat eğitiminin önemli bir boyutuna sahip olan yaratıcı drama, bireyin kendisini kısıtlayan çevrenin yaptırımlarından uzaklaştırıp, özgürce yaratma ve ortaya bir ürün koymanın zevkini, yaratıcılık kavramı ile ilişkilerini kurdurarak yaşatmasını da amaçlar.
Yaratıcı drama sürecinde öğrencilerin eski deneyimlerini de kullanarak yeni bilgiyi doğaçlamalar ve rollerle özümsemeleri ve yorumlamaları söz konusudur. Geleneksel öğretim sistemindeki tek taraflı aktarımın yerine, öğrencinin de konunun içine dahil olduğu bir öğretim yaratıcı drama ile mümkün olabilmektedir.
Yaratıcı drama dersi programımızda kursiyerlerimizin role girme çalışmalarını desteklemek üzere kukla ve maske gibi sahne enstrümanlarını verimli bir şekilde değerlendiriyor, kurmaca karakterlerin duygularını anlamaları için kursiyerlerimize yol göstererek empati becerilerini geliştiriyoruz.
Günümüzde hem bir yöntem hem de bir disiplin olarak kullanılan yaratıcı dramanın dört temel bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; eğitmen (lider), konu, grup ve mekân şeklinde sıralanabilir (Adıgüzel, 2018).
Yaratıcı drama; Bir grup çalışması içinde ve ele alınan konu çerçevesinde, eski bilgilerden yararlanarak, durum ve yaşantıları doğaçlamalarla gözden geçirip, konuyla ilişkili yaratıcı ürünler oluşturulan, dönüşüm yaratma sürecidir.
Dikkat, algılama, dinleme, konuşma ve bedeni kullanma becerilerini geliştirir. Hayal gücünü zenginleştirir, problem çözme yeteneklerini fark ettirir ve neşelendirir. Saygı esaslıdır, yaşantılara dayanır, bir süreçtir ve sosyaldır. Drama hayali ürünler ve gerçeklerin birleşimidir ve grup dinamiğine önem verir.
Bilinç Koridoru
Drama surecinde özellikle ana karakterin karar verme gerekliliğinin olduğu ikilem ve çatışma içeren durumlarda uygulanan bir tekniktir.
Drama lideri, katılımcıları rehberlik ederek, onların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine katkıda bulunur. Yaratıcı drama lideri, grup dinamiklerini anlayarak, güvenli bir ortam yaratır ve katılımcıların özgüvenlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine destek olur.
Özellikle rahatlama ve konsantrasyon çalışmaları sırasında çocukların birbirlerine dokunmayacakları kadar geniş bir alanın olması gerekir. Ayrıca ayakkabısız çalışmaların yapılacağı, gürültüsüz, güvenilir, sıcaklığı ve aydınlatma koşulları uygun, rahat bir ortam olmalıdır.
Bilinç Koridoru: En sık kullanılan yaratıcı drama tekniği, bilinç koridorudur. Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar.
Yaratıcı drama bireyin iç dünyasını yansıtmasının yanında zihinsel becerilerini de gösterir. Yaratıcı drama bilişsel kazanımlar ile çocukların ve yetişkinlerin; eleştirel ve yaratıcı düşünme, estetik algı gelişimi, problem çözme, dinleme ve anlama becerilerinin artması gibi katkılar sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri