Yaratıcı düşünme, yeni nesnelerin, süreçlerin ya da kavramların ortaya çıkmasını sağlayan düşünme sürecidir. Yaratıcı düşünme yeni ve özgün fikriler biçiminde tezahür etmektedir. Yeni fikirler rastlantısal olarak ortaya çıkabildiği gibi, görece sistematik bir sürecin sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Düşünme sürecinin girdileri veri, enformasyon, bilgi, kanıt, inanç ve duyumlardır. Düşünme sırasında mantık, sağduyu veya yaratıcılık etkisi altında, akıl yürütme, sezme ya da düş kurma süreçlerinden biri ya da birden fazlası devreye girmektedir. Bu süreçlerin çıktısı ile ussal ya da usdışı düşüncelerdir.
Kuluçka aşaması: Fikrinizi aktif olarak düşünmeyi bitirdiğinizde, ikinci aşama onu bıraktığınız yerdir. Yaratıcı düşüncenin bir kısmı, fikrinizi ortaya çıkarmak için çalışmalara başlamadan önce fikrinizden bir adım uzaklaşmaktır. Başka bir proje üzerinde çalışabilir veya yaratıcı sürece tamamen ara verebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Yaratıcı düşünme, yeni nesnelerin, süreçlerin ya da kavramların ortaya çıkmasını sağlayan düşünme sürecidir. Yaratıcı düşünme yeni ve özgün fikriler biçiminde tezahür etmektedir. Yeni fikirler rastlantısal olarak ortaya çıkabildiği gibi, görece sistematik bir sürecin sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Bir süreç olarak ele alındığında yaratıcılık, nihai olarak ortaya çıkan özgün fikir, icat buluş vs. den bağımsız olarak yaratıcılık eyleminin kendisidir. Bu eylem bir ürün ortaya çıkarırsa, yaratıcı düşünme kavramının uygulandığını gösterir.
Kuluçka süresi; virüsün bir kişiye bulaşması ile enfeksiyon belirtilerinin görülmesi arasındaki süre olarak tanımlanır. Sağlık uzmanları ve hükümet yetkilileri, özellikle salgın hastalıklarda kuluçka süresini enfekte kişilerin diğer kişilerden ne kadar süreyle uzak kalması gerektiğini belirlemek için kullanılır.
Maslow'a göre iki tür yaratıcılık vardır: 1.Özel yetenek yaratıcılığı II. Kendini gerçekleştiren yaratıcılık (Sak, 2014). Özel yetenek yaratıcılığı, daha çok dehalarda var olduğu kabul edilen bir yaratıcılık türüdür.
Yaratıcılığın ilk aşaması ihtiyaç duyma aşamasıdır. İhtiyaç duyma aşaması; ürün, fikir, nesne vb. ile ilgili bir problem, eksiklik vs. olduğunu fark ederek bunun çözülmesi için yeni fikir üretmeye karar verme sürecidir.
Çünkü bu kavramlar birçok problemin çözümüne ulaşmak için daha önce denenmemiş yöntemler kullanılmasına yardımcı olan kavramlardır. Yaratıcı düşünme yeteneği doğuştan gelen bir yetenek olmasına rağmen keskinliğini koruyabilmesi ve gelişim gösterebilmesi için sürekli olarak pratik yapma ihtiyacı hisseden bir yetenektir.
Paul Torrance tarafından 1966 yılında geliştirilen Torrance Yaratıcı Düşünme Testi. Dünya çapında 50'den fazla dilde uygulanıyor.
Yaratıcılık; algısal, duygusal ve kültürel bir bütünlük içinde ortaya çıkar. Kişilerin yaratıcı oldukları alana göre farklı duygusal ve kişilik özellikleri bulunmaktadır.
Yaratıcı bir bireyin özellikleri arasında merak, buluş yapma yetisi, sabır, serüvenci düşünme, imgelemci (hayal kurucu) olma ve imgelerle düşünebilme, deney ve araştırmalardan kaçmama ve sentezci yargılara varabilme gibi çok sayıda farklı olgu bulunmaktadır.
Kuramında Jean Piaget temel olarak bilişsel becerilerin gelişimine ve özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerindeki bilişsel gelişime dört ana evrede bakar: 1-Duyusal motor dönem (0-2 yaş); 2-İşlem öncesi dönem (2-5/6 yaş); 3-Somut işlemler dönemi (6/7-11/12 yaşlar); ve 4-Soyut işlemler dönemi (11/12 ve sonrası).
Alışkanlıklar, kurallar ve gelenekler, algısal bariyerler, duygusal bariyerler ve kültürel bariyerler yaratıcılığı engelleyen yaygın etmenlerdir.
Düşünce Nedir? Sözlüklerde düşünmek eylemi “Zihninde bir şey canlandırmak, elde edilen bilgilere zihnî faaliyet uygulayarak düşünce meydana getirmek, fikretmek; tefekkür etmek; aklından geçirmek, tasarlamak”; düşünce ise “Zihnin bir şey hakkında edindiği düşünme ürünü olan kavram, fikir” olarak tanımlanmaktadır.
Neokorteks: Düşüncenin merkezidir. Görme, işitme, konuşma, yaratma, düşünme gibi üst düzey zihinsel işlevleri yönetir.
İnsan çabasının belirli bir amaca ve sonuca doğru yönlendirilmesini sağlar. Yeterince bilgi toplamadan yanlış kararlar vermek yerine, düzen ve sistem içerisinde toplanan bilgiler yardımıyla kararlarına yön vermesini sağlar.
YARATICI DÜŞÜNCE NEYİ İFADE EDİYOR? Sınırları, ucu bucağı olmayan bir düşünce anlayışına elbette herkes sahip olmak ister. Yaratıcı düşünce ya da bir başka deyişle kreatif düşünce olarak ifade edilen bu yaklaşım, yaşamın pek çok alanında karşılık bulur.
Yaratıcı olan kendisini özgür, güvende ve bağımsız hissetmek ister (Rogers, 1976; Sungur, 1997); ailevi ya da toplumsal engeller, eğitsel ya da kültürel kalıplar, kişisel ya da toplumsal önyargılar yaratıcı düşüncenin önünde duran bariyerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri