Yazı içerisinde bulunan ana fikirlere yardımcı olan bazı düşünceler bulunur. Bu düşüncelere yardımcı düşünce denir. Yardımcı düşünceler herhangi bir konu içerisinde bulunan fikre yardımcı olan düşüncelerdir. Ele alınan konular bu yardımcı düşüncelerle daha fazla ön plana çıkartılır.
Yardımcı Düşünce: Bir yazıda (paragrafta) açıklanan veya savunulan ana düşüncenin kolayca anlaşılmasını sağlayan ve onun inandırıcılığını artıran her türlü bilgi, tecrübe, olay ve örneklerin ifadesine yardımcı düşünce diyoruz. Bir paragrafta birden fazla ana düşünce olamaz; ama birden fazla yardımcı düşünce olabilir.
Yardımcı düşünceler ana düşüncelerin etrafında dolaşarak onların ön plana çıkmasını ve okuyucular tarafından anlaşılmasını sağlar. Ana düşünceler her zaman belirgin olarak ortaya çıkmaz. Yardımcı düşünceler bu aşamalarda devreye girerek, ana düşünceyi göstermeye çalışır.
Yardımcı fikirler, yazarın öne sürdüğü görüşü destekler. Bununla birlikte konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. 8. sınıflar için Yardımcı Fikirler konusunu örnek metinlerle anlattık. Örneklendirme, tanık gösterme ve alıntı yapma yöntemleri, yardımcı düşüncelerin temelini oluşturur.
Bir metinde savunulan temel düşünceye ana fikir (alt metin) denir. Bununla birlikte her metinde ana fikri destekleyen yardımcı fikirler yer alır. Yazının uzunluğuna ve türüne göre metnin içerisinde birden fazla yardımcı düşünce olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Yazı içerisinde bulunan ana fikirlere yardımcı olan bazı düşünceler bulunur. Bu düşüncelere yardımcı düşünce denir. Yardımcı düşünceler herhangi bir konu içerisinde bulunan fikre yardımcı olan düşüncelerdir. Ele alınan konular bu yardımcı düşüncelerle daha fazla ön plana çıkartılır.
Ana fikir kelimesi; ana düşünce olarak da karşınıza çıkabilir. İkisi de aynı anlamı karşılar ve bir yazı içinde aktarılmak istenen ana mesaj olarak açıklanır.
Ana Fikir Nasıl Bulunur? Bir yazı ya da yapıt içinde ana fikri bulabilmek için yazı ya da yapıt, bütün halinde incelenmelidir. Sanatçının anlatmak ve üzerinde durmak istediği konunun ne olduğu ve bu konu üzerine ne düşündüğü anlaşılmalıdır. Ardından bu fikri bir cümle ile özgün olarak ifade etmek gerekmektedir.
Paragrafta aslı anlatılmak istenen, vurgulanan temel düşünce paragrafın ana düşüncesidir. Paragrafta ana düşünce bir cümle olarak verilmeyebilir. Bu paragraflarda ana düşünce parçanın bütününe sindirilmiştir. Biz onu anlar ve kendi cümlelerimizle ifade ederiz.
Ana fikir: Okuduğumuz bir metin ya da paragrafın içerisinde yazarın bize anlatmak istediği bir mesaj ya da düşünce bulunur. Bu düşünce ya da mesaja metinde ana fikir (ana düşünce) denir. Bir metnin ana fikri genelde sonlarında yer alır. Yazar anlatmak istediği bir düşünce veya mesajı Metin sonlarına doğru yazar.
Ana düşünceyi belirlemede yanılgıya düşmemek için parçayı bütünüyle kavramayı amaçlayarak okumak gerekir. Parça okunduktan sonra, “Bu parçada yazarın asıl anlatılmak istediği nedir?” sorusuna doğru bir cevap alınırsa, ana düşünce belirlenmiş olur. Ana düşünce cümlesi, yazarın amacını belirleyen cümledir.
Ana düşünce TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Ana fikir.
2- Ana Fikir:
Bir metinden çıkarılacak ders, o metnin ana fikrini oluşturur. Metnin uzunluğuna bağlı olarak yazının içerisinde birçok ''ilgili fikir'' de bulunabilir. Metnin ana fikri destekleyen her alıntı ve örnek, ilgili fikir olarak tanımlanır.
c) Düşünce (Fikir) Paragrafı: Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir düşünceyi kanıtlamak amacıyla yazılan öğretici metinlerde bulunur. ç) Betimleme (Tasvir) Paragrafı: Bir olayı ya da bir varlığı canlandırmak amacıyla yazılan paragraflardır.
Paragraf, herhangi bir yazının bir satır başından öteki satır başına kadar olan bölümüne denir.
Düşünce ya da fikir, dünya modellerinin var oluşuna izin veren ve böylece etkin olarak onların amaçlarına, planlarına, sonlarına ve arzularına bağlı olan uğraştır. Kelimeler bilmeye, sezgiye, bilince, idealarına ve imgeleme içeren benzer kavramların ve süreçlerine başvurur.
Ana fikir (Tema); bir yazıda ya da bir yapıtta, genellikle açıkça belirtmek yerine dolaylı olarak anlatılmak istenen temel ve evrensel düşüncedir.
Cümlede vurguyu bulmak aslında oldukça kolaydır. Bunun için cümle içerisindeki yükleme en yakın olan öğeyi ele almak yeterlidir. Yani eğer cümlede vurgulanmak istenen bir yapı ele alınmış ve bu kural bilinçli şekilde değerlendirilmiş ise, o zaman yükleme en yakın olan öğe öne çıkmaktadır.
- Yazarın okuyucuya iletmek istediği mesaj nedir? - Yazar burada ne anlatmak istemiştir? Bu şekilde yukarıdaki soruları yönelterek ana fikri bulabiliriz. Ana düşünce genel olarak metnin başında ya da sonunda verilir.
Konu, verilmek istenen mesajın olay örgüsü içerisinde okura aktarılmasıdır. Bir metnin konusu bulmak için ''bu metin ne anlatıyor'' sorusu sorulur. ''Nasıl anlatıyor'' sorusu ise yazarın üslubunu bulmamıza yardımcı olur.
Ana fikir: Ana fikir aynı zamanda ana düşünce olarak da bilinmektedir. Bir parçada yazarın okuyucuya vermek istediği mesajdır. Bu konuda ana düşünce parçanın başında ya da sonunda olabilir.
Refleksif Düşünme Nedir? Kendini bir obje gibi ele alıp, kendi hakkında ve kendi düşünceleri ile ilgili düşünme durumudur. Bir öze dönüşü ifade ederek, düşünme üzerine düşünmedir. Bir soru ya da problem üzerine düşünürken elde edilen sonuçlar üzerine tekrar düşünme ve sorgulama eylemidir.
Paragraflar tıpkı bir kompozisyon gibi giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde oluşmalıdır. Giriş cümlesinde, kendinden önceki cümleler için bağlantı kurmaya yarayan zamir ve bağlaçlar kullanılmaz. Düşünce ve dil yönünden bağımsız bir cümle olmalıdır. Çok genel bir yargı içermesi gerekir.
İnsan çabasının belirli bir amaca ve sonuca doğru yönlendirilmesini sağlar. Yeterince bilgi toplamadan yanlış kararlar vermek yerine, düzen ve sistem içerisinde toplanan bilgiler yardımıyla kararlarına yön vermesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri