Yargı harçlarının akıbetini açıkça gösteren ve artan harç miktarının talep halinde iadesini içeren ilgili hüküm kesinleştikten sonra yapılması gereken; hükmü veren mahkemeye bir talep dilekçesi ile başvurmaktır.
Bunun için harç tahsil müzekkeresindeki ücretin ödenmesi adına sanık için tebligat çıkarılmaktadır. Sanığın bu tebligata rağmen mahkeme masraflarını ödememesi durumunda ise icra takibi başlatılmakta ya da vergi dairesi aracılığıyla varlıklara tedbir koyulabilmektedir.
HUKUK YARGILAMASINDA YARGILAMA GİDERLERİ
Hukuk mahkemelerinde yargılama giderleri ile harçlar davacı tarafından ödenir. Bu masraflar ve harçlar davacı tarafından mahkemeler veznesine yatırılır. Yargılama giderleri olarak keşif, bilirkişi, posta masrafları örnek gösterilebilir.
MADDE 5. (1) Gider avansının kullanılmayan kısmı hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilir.
Mahkeme Harç ve Masrafları Ödeme
e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Ardından davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek Ödeme sekmesine tıklayın. Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
İlgili 23 soru bulundu
Yargılama giderlerinden sorumluluk, davanın bitiminde söz konusu olur. Dolayısıyla kural olarak ancak esasa ilişkin son kararla birlikte yargılama giderlerine hükmedilir. Yargılama giderleri kural olarak haksız çıkan tarafa yüklenir.
Buna karşılık, muhakeme masrafı, muhakeme sırasında yapılan işlemlerin masrafıdır. Tanıklara, bilirkişilere, postaya ödenen paralar, yol giderleri, avukat ücretleri, zorunlu müdafi ya da vekile ödenen ücret muhakeme masraflarındandır. Muhakeme masrafları konusunda kural, haksız çıkanın bunları ödemesidir.
Yaptığım masrafları geri alabilecek miyim? Davayı kazandığınız zaman Mahkeme masrafların karşı taraftan alınarak size ödenmesini emreder. Kanunda yazılı hâller dışında, yargılama giderlerinin, aleyhine hüküm verilen taraftan alınmasına karar verilir.
Gider avansının yatırılmaması veya ikmal edilmemesi halinde dava usulden reddedilecektir. Ancak kanunun 324. maddesinde delil ikamesi avansı, 325. maddesinde ise re' sen yapılması gereken işlemlerde giderler düzenlenmiştir.
Merhaba, dilekçe ile talepte bulunmanız gerekir. Ne kadar kaldığı ile ilgili Uyapta dosya üzerinden Tah/Red.Bilgileri Kısmında Kalan/ veya ödenebilir miktar olarak yazan kısımdan anlayabilirsiniz. Gider avansından kalan kısmı hesabınıza mahkeme yatırır.
Dosya Masrafı İadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine usulüne uygun dilekçe yazarak başvuru yapar. Tüketici Hakem heyeti Başvuru dilekçesine ayrıca bankadan çekilen dosya masraflarını gösterir dekontlar, kredi sözleşmesi, hesap dökümü gibi evraklarıda dilekçeye eklenmelidir.
Vatandaş Portal Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan tüm vatandaşlarımız; Adli yargı, idari yargı ve icra birimlerindeki tarafı oldukları dosyaları Vatandaş Portalına (https://vatandas.uyap.gov.tr) adresinden e-Devlet şifresi aracılığıyla giriş yaparak takip ...
Avukatlara, bilirkişi ve tanıklara verilen gündelik, yolluk ve ücretlerle keşif, muayene, tahlil ve posta giderleri yanında harçlar, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre taraflara ödenmesi gereken avukatlık ücretleri de yargılama giderlerine dahildir.
Onunla Adliye içerisindeki vakıf banka yahut yönlendirmeye göre mahkeme veznelerine ödeme yapabilirsiniz.
Faiz temerrüt tarihinden itibaren hesaplanır. Davacı dava dilekçesinde faiz istemiş olmakla birlikte faizin başlangıç tarihini göstermemişse, faiz dava tarihinden itibaren hesaplanır.
Kararda hükmedilen mahkeme masraflarına yasal faiz işleterek tahsilini talep edebilirsiniz.
Gider Avansı iadesi
Her yıl Adalet Bakanılığı tarafından Resmi Gazete'de yayınlanan tarifede Gider avansının kullanılmayan kısmı hükmün kesinleşmesinden sonra davacıya iade edilir. Davacı tarafından hesap numarası bildirilmiş ise iade elektronik ortamda hesaba aktarmak suretiyle yapılır.
HMK.'un 120. maddesindeki gider avansı ile ilgili düzenlemenin 324. Maddedeki delil ikamesi için avans kuralı ile birlikte değerlendirilmesi ve dava şartı olan gider avansının delillerin ikamesi dışındaki yargılama giderleri için dikkate alınması gerekir.
Harçlar ve tarifesine göre ödenmesi gereken avukatlık ücretleri ile soruşturma ve kovuşturma evrelerinde yargılamanın yürütülmesi amacıyla Devlet Hazinesinden yapılan her türlü harcamalar ve taraflarca yapılan ödemeler yargılama giderleridir. Hüküm ve kararda yargılama giderlerinin kimlere yükletileceği gösterilir.
3 Mart 2023 tarih ve 32121 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Olağanüstü Hal Kapsamında Yükseköğretim Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin 129 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” kapsamında, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı Bahar dönemi harçlarını daha önce yatırmış olan öğrencilerin harç tutarları iade edilecektir.
Davanın tümden reddedilmesi halinde ise ancak dosya içerisinde kalan gider avansını alabilirsiniz. Harca ilişkin herhangi bir iade işlemi yapılmayacaktır. Ayrıca gider avansı iadesi için dosyanın kesinleşmesi gerekmektedir.
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Yargılama giderlerine, mahkeme tarafından, dava sonunda resen hükmedilir. Yargılama gideri, tutarı, hangi tarafa ve hangi oranda yükletildiği ve dökümü, mahkeme tarafından verilen hükümde gösterilir.
Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri