Mahkemece hükme esas alınan 21/03/2016 tarihli bilirkişi raporunda, ilamda hükmedilen yargılama giderleri ve vekalet ücretlerine, karar tarihinden itibaren yasal faiz yerine, kamu alacakları için öngörülen en yüksek faiz olan aylık %1,40 oranında faiz işletilmiştir.
Kararda hükmedilen mahkeme masraflarına yasal faiz işleterek tahsilini talep edebilirsiniz. Faiz başlangıcı da 2016 tarihli kararın tarihidir.
Faiz temerrüt tarihinden itibaren hesaplanır. Davacı dava dilekçesinde faiz istemiş olmakla birlikte faizin başlangıç tarihini göstermemişse, faiz dava tarihinden itibaren hesaplanır.
İlam Vekalet Ücretine Karar Tarihinden İtibaren Faiz İşletilir.
İcra Takibi Faiz Oranı Ne Kadardır? İcra davalarında alacaklı kişinin masrafları borçlu kişinin sahip olduğu mülk, nakit sayesinde elde edilir. Ancak icra takibi başladığı andan önce ve sonrası hesaplanır. İcra takibi faiz oranı buna göre işlemektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %2,81 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Buna göre, 1 Ocak 2022'den itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde ise yüzde 15,75 olarak uygulanacak.
Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9'dur.
TTK m.10 gereğince “ Aksine sözleşme yoksa, ticari bir borcun faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlar”.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Kıdem Tazminat alacaklarında mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Davacı tarafça talep edilmese dahi; kıdem tazminatı hesabında mevduata uygulanacak en yüksek faiz oranı dikkate alınır. Bunun yasal dayanağı 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesidir.
Yargısal işlemlerde gerekli olan harçlar ödenmediği takdirde diğer işlemlere geçilemez. Harçlar ödenmezse HMK m.150/4 gereği üç aylık süre beklenir ve bu süre içinde harç tamamlanmazsa dosyanın açılmamış sayılmasına karar verilir.
Faiz borcunun diğer kaynağı da kanundur. Buna kanuni (yasal) faiz de denir. Kanundan kaynaklanan faiz genellikle sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde hüküm ifade etmek üzere düzenlenir48. Sözleşmeden doğan anapara veya temerrüt faizi oranlarının sözleşmede gösterilmemiş olduğu hallerde “kanuni faiz oranları” uygulanır.
6100 sayılı HMK'nun 326/1. maddesinde; “(1) Kanunda yazılı hâller dışında, yargılama giderlerinin, aleyhine hüküm verilen taraftan alınmasına karar verilir. (2)Davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, mahkeme, yargılama giderlerini tarafların haklılık oranına göre paylaştırır.”
Mahkeme kararına istinaden ödenen faiz, vekalet ücreti ve mahkeme masrafı tutarlarının Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi kapsamında kurum kazancının tespitinde gider olarak kayıtlara alınması mümkündür.
Diğer Makaleler. Hukuki açıdan faiz; para alacaklısına, parasından yoksun kaldığı süre için bir hukuki işlem veya yasa uyarınca ödenmesi gereken karşılıktır, tazminattır.
A.
Temerrüt faizi ise borçlunun, vadesinde para borcunu ifa etmemesi dolayı- sıyla geciktiği müddet için alacaklıya ödemesi gereken faizdir. Aksine sözleşmede hüküm yoksa temerrüt faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlar (TTK m. 10).
Yapılacak kesintinin oranı, vade süresine göre belirlenir. Kullanılan formül vade süresinin uzunluğuna göre değişebilir ve diğer formüller şu şekildedir: Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı
Yatırdığınız paranın vadesi bir ay da olsa üç ay da olsa bir yıl da olsa dönem boyunca anapara üzerinden elde ettiği faize basit faiz diyoruz. Bileşik faiz ise bir yatırımın vadesi boyunca kazandığı faizin elde ettiği getiriyi gösteriyor.
Yolcu herhangi bir zarara uğramışsa, taşımacıya karşı açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında ticari faiz (avans faizi) istenebilecektir.
Şayet taraflar sözleşmede temerrüt faizinin hangi oranda uygulanacağı açıkça belirlenmiş ise icra takibinde bu faiz oranı uygulanacaktır. Ancak sözleşmede temerrüt faiz oranına ilişkin bir düzenleme bulunmamakta ise borçlu kanuni faiz oranında yani %9 oranında temerrüt faizi ödemekle yükümlü olacaktır.
Faiz oranı alacağın ticari olup olmamasına göre değişmektedir. İcra dairesi tarafından gönderilen ödeme emrinde icra takibine kadar işlemiş ve takip sonrasında işleyecek faizin oranı yazılıdır. İcra takibinin başlaması sırasında alacaklı bir kısım icra harç ve masrafları peşin olarak öder.
Söz konusu dosyaya ait açıldığı tarihten ödendiği tarihe kadar geçen gün sayısı hesaplanır. Geçen gün sayısının yıllık gün sayısına bölünmesiyle yasal faizin uygulanacağı gün sayısı belirlenir. Bu sayı ile daha sonra, anapara tutarı ve yasal faiz oranı çarpımı yapılarak elde edilen tutardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri