isim denir. Tekil isimlere ler-lar ekleri getirilerek çoğul isim yapılır. anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip…
ordu: cins ismi; somut, topluluk ismi, basit isim.
Eğer :Ordular ileri doğru gidiyordu. Cümlesinde "Ordu" çoğul isimdir. Eğer:Ordu ilimizi yanında Giresun var. Cumlesi ise özel isimdir.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
3) Topluluk İsmi:
Çoğul eki almadan çokluk bildirirler: Halk, ordu, orman, sürü, meclis, deste, buket, demet… Not: Topluluk ismi gibi görünen bazı isimler tekil isim olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Topluluk İsimleri:
anlatan isimlere topluluk ismi denir. Örnek: Ordu, sürü, aile, orman, halk, ulus, takım, heyet, kurultay, grup, tabur, ekip… vb. ***Topluluk adları çoğul eki (-ler, -lar) alabilirler.
Çoğul eki almış olan her kelime topluluk ismi değildir. Örnek: Kalem - Kalemler. ''Kalemler'' kelimesi, iki ya da daha fazla sayıda kalem anlamına gelse bile topluluk ismi olarak nitelendirilemez.
Topluluk adıdır. Açıklama: Eğer özel ad olsaydı her yerde böyle denmezdi. Eğer çoğul olsaydı - lar / - ler eki olurdu.
Ordu adı, 1396 yılında Hacı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından Giresun'u fethetmek için toplanan 12 bin kişilik kuvvetin, günümüzdeki Eskipazar mevkiinde toplanması sonucu verilmiştir.
Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
Ordu Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşmeler vadi boylarında gerçekleşmiştir. Bolaman Vadisi boyunca, Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi ilçe ile köy arasındaki yerleşmeler ve köyler kurulmuştur.
Sözcüğün Türkçede asker şahıslar için tekil olarak kullanımı, "askere gitmek", "askere yazılmak" vb. deyimlerden muhtemelen 19. yüzyılda türemiştir. Eski Türkçedeki karşılığı sü'dür.
Ağıl, Ahır, Köy, Şehir, Ülke tekil isimlerdir.
Yanıt:Yazı dilinde üzüm, pirinç, nohut gibi taneli yiyecekler 'ler' çoğul ekiyle çoğullanır; ancak tanelerine vurgu yapılmak istenirse 'tane' sözcüğüyle birlikte kullanılır.
mevsim, defter, dergi… 2-ÇOĞUL İSİM: “-ler / -lar” çoğul eki alarak birden fazla varlığı karşılayan isimlerdir.
[1] Çoğul ad çekimi. ağaç (ad) sözcüğünün çekimi: tamlayan çoğul.
Çoğul ekleri ya da çokluk ekleri, tekil isimlerin sonuna gelerek çokluk anlamı katan ekler. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler'dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.
Doğrulanmış Cevap
Şehir isimleri tekildir. Bu şehirlerin ve tüm şehirlerin ismi tekildir. İzmirler ya da İstanbullar diye bir kelime yoktur.
Cevap: TOPLULUK İSİMLERİ: Biçimce tekil, anlamca çoğul isimlerdir.
glasses {çoğul}
bardaklar {çoğ.}
shoes {çoğul}
ayakkablar {çoğ.}
socks {çoğ.}
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri