Vekâlet ücreti, davada haklı çıkan tarafın davasını vekille takip etmesi durumunda, diğer yargılama giderlerinin dışında, lehine hükmedilen bir tutardır. Bu ücret, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesaplanır ve yargılama giderleri kapsamındadır.
Dava sonunda yargılama gideri olarak karşı tarafa yüklenen vekalet ücretini de kapsar bir biçimde geniş anlamı ile avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığıdır (1136 sayılı Avukatlık Kanunu m. 164/1).
Harçlar ve tarifesine göre ödenmesi gereken avukatlık ücretleri ile soruşturma ve kovuşturma evrelerinde yargılamanın yürütülmesi amacıyla Devlet Hazinesinden yapılan her türlü harcamalar ve taraflarca yapılan ödemeler yargılama giderleridir.
Buna karşılık, muhakeme masrafı, muhakeme sırasında yapılan işlemlerin masrafıdır. Tanıklara, bilirkişilere, postaya ödenen paralar, yol giderleri, avukat ücretleri, zorunlu müdafi ya da vekile ödenen ücret muhakeme masraflarındandır. Muhakeme masrafları konusunda kural, haksız çıkanın bunları ödemesidir.
İş sahiplerinin (müvekkil) Avukata ödemesi gereken ücrete “vekalet ücreti” yada “avukatlık ücreti” denir. Bu ücret Borçlar Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nda düzenlenmiştir. Avukatlık Kanunu 164. madde uyarınca “Avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder.”
İlgili 45 soru bulundu
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Vekalet ücreti yaşanan cezai ya da hukuki uyuşmazlık çerçevesinde vekillik görevini yerine getiren avukata ödenen paradır. Dünya üzerindeki her meslek gibi avukatlarda ücret karşılığı mesleklerini yerine getirirler.
Yargısal işlemlerde gerekli olan harçlar ödenmediği takdirde diğer işlemlere geçilemez. Harçlar ödenmezse HMK m.150/4 gereği üç aylık süre beklenir ve bu süre içinde harç tamamlanmazsa dosyanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Harçlar, yargılama sonucunda haksız çıkan tarafa yükletilir.
Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.
Avukatlara, bilirkişi ve tanıklara verilen gündelik, yolluk ve ücretlerle keşif, muayene, tahlil ve posta giderleri yanında harçlar, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre taraflara ödenmesi gereken avukatlık ücretleri de yargılama giderlerine dahildir.
Muhakeme: Yargılama; bir hukuksal uyuşmazlığı çözmek üzere yargı organlarının ve taraflar tarafından yapılan işlemlerin tümü.
Dava Açmak İçin Ne Kadar Harç ve Masraf Gerekir? Her dava için açılacak davanın niteliğine ve para ile ölçülebilen alacak olup olmadığına göre harç ve masraflar değişkenlik göstermektedir. Bu harç ve masraflar adliye veznesine yatırılmakta olup devletin hazinesine kaydedilmektedir.
Bunlar duruşma (celse) harcı, başvurma harcı, karar ve ilam harcı, temyiz, istinaf ve itiraz harçları, keşif harcından oluşur.
Avukatlık ücreti, dava değeri ya da mahkeme tarafından hükmedilecek şeyin değeri yahut paranın belirli bir yüzdesi oranında kararlaştırılabilir. Vekalet ücreti, davanın kazanılması ya da kaybedilmesinden bağımsızdır. Bu itibarla avukat, davayı kazansa da kaybetse de yasa gereği avukatlık ücretine hak kazanır.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
Mahkeme kararlarında davayı kaybeden tarafa yükletilen vekalet ücretleri doğrudan davayı kazanan tarafa ödenebileceği gibi, davayı kazanan tarafın avukatına veya bu avukata ödenmek üzere icra ve iflas müdürlüklerine ödenebilir.
Cumhuriyet savcısı tarafından iddianame düzenlenmesi ile kamu davası açıldıktan sonra yargılama yapılabilmesi için bulunması gereken koşullara yargılama koşulları denir.
Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Ceza Hukukunda Basit Yargılama Usulü Vekalet Ücreti
Müvekkilinizin beraat etmesi veya mağdur/şikayetçi vekiliyseniz sanığın ceza alması durumunda avukat olarak tarafınızca vekalet ücretine hak kazanırsınız. Bu ücret miktarı Asliye Ceza Mahkemesi için belirlenen maktu vekalet ücretidir.
Hem avukatlar hem de diğer vatandaşlarımız; UYAP portalı üzerinden, e-imza ve mobil imzaları ile UYAP Portalına giriş yapıp Bankamız İnternet Bankacılığı'na bağlanarak tüm yargı harcı ödemelerini, hesaplarından veya Bankamız kredi kartlarından anında yapabilir.
Mahkeme Harç ve Masrafları Ödeme
e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Vatandaş Portal" yazın ve ilgili bağlantıya tıklayın. Ardından davanın bulunduğu mahkemeyi seçerek Ödeme sekmesine tıklayın. Ödeme ekranında tahsil edilecek harç veya masraf bilgisini seçin.
Yargılama giderlerine, mahkeme tarafından, dava sonunda resen hükmedilir. Yargılama gideri, tutarı, hangi tarafa ve hangi oranda yükletildiği ve dökümü, mahkeme tarafından verilen hükümde gösterilir.
Evet, paranın iadesi müvekkilinizden istenebilir ama o da sizden isteyecektir. Avukat, karşı vekalet ücretine (müvekkili ile olan iç ilişkide) hükmün kesin hükümle lehe sonuçlanması halinde hak kazanır. Parayı iade etmemeniz halinde, müvekkilinize karşı hukuki ve meslek kurallarına göre sorumluluğunuz doğacaktır.
Avukat, müvekkili ile arasında bir yazılı sözleşme yapılıp yapılmamasına, yazılı bir sözleşme yapılmış ise sözleşmede ücretin kararlaştırılmamış olmasına veya ücrete ilişkin ka- rarlaştırılan maddenin hükümsüz olmasına bakılmaksızın her zaman avukatlık ücretine hak kazanır.
Ücretin, kural olarak işin bitmesinden sonra muaccel olacağı hususu, avukatlık hizmetinin niteliğinden de çıkan bir sonuçtur. Zira, avukat ile iş sahibi arasındaki ilişki temelde bir vekalet ilişkisidir ve üstlenilen işin bitimi ile ücrete hak kazanılacağının kabulü bu ilişkinin doğal sonucudur .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri