Mahkemelerde Ceza dairesinin bir dosyanın incelenme süresi olarak 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir.
Yargıtayda İncelemede Olan Dosya Kaç Günde Çıkar? Yargıtay incelemelerinin süresi 473 güne kadar çıkabilir. Yaklaşık olarak 1,5 yıllık bir süreye kabul eden inceleme aşaması Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılır.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya, kaydedilir ve bir daire esas numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır. Kaydedilen dosya, ön incelemesi yapıldıktan sonra ilgili bölüme teslim edilir. Duruşmalı ise dosya duruşma memuruna iletilir.
Yargıtay'ın resmi sitesi üzerinden dava dosyası sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. İster e – Devlet üzerinden ister UYAP sistemi üzerinden vatandaşların sorgulama işlemlerini yapmaları mümkündür. Yargıtay temyiz UYAP dosya sorgulama işlemleri için UYAP sistemine giriş yapmak yeterlidir.
Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.
Ağır ceza mahkemesi nedir diye sorulduğu zaman; kural olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve kanuni ceza üst sınırı 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bu mahkemeler bakar.
Yani Yargıtay onama kararı, Yargıtay tarafından temyiz mercii olarak yapılan inceleme sonrasında dosyada hukuka aykırılık bulmaması ve yerel mahkemenin kararını onamasıdır. Bunun sonucunda Yargıtay ceza dairesi tarafından verilen kararla birlikte sanık hakkındaki verilen kararda kesinleşmiş olacaktır.
Dosya inceleme sırasını beklemek üzere arşive gönderilir. Sırası gelen dosya Cumhuriyet savcısına tevzi edilir. Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir.
Vatandaşlar, kurum ve kuruluşlar ve vekilleri internet sayfamızdan Yargıtay'da bulunan dosyalarının takibini yapabilmektedirler.
Şimdi 5 yıl ve altı ceza verilen kişiler temyiz yerine cezaevine gidiyor. 5 yılın üstünde ceza verilen arkadaşlarımız Yargıtay'da temyize gidebiliyor.
Temyiz bir dava sonucunda tarafların veya her iki tarafın, hem ilk derece mahkemesi hem de istinaf mahkemesi tarafından verilen kararı haksız veya hatalı bulduğunda kullanabileceği bir yasal yol olarak öne çıkar.
Yargıtayda verilen onama kararının dosyanız ile birlikte Yerel Mahkemeye gönderilmesi ve Yerel Mahkeme kalemince kesinleşmiş kararın infaz savcılığına bildirilmesi, hakkınızda yakalama kararı veya cezanız 3 yılın altında ise çağrı kağıdı çıkarılması bir müddet (birkaç hafta veya ay) zaman alacaktır.
Yargıtayın onama kararı vermesi halinde karar kesinleşmiş olacaktır. Ceza davasında verilen ceza kesinleşmiş, cezanın infazı başlayacaktır. Sanık sıfatını hükümlü olarak alacaktır. Karara itiraz olarak olağan kanun yolları sona ermiş olacaktır.
Yargıtay temyiz incelemesi esnasında ceza hükmünü onayabilir, bozabilir ya da mahkumiyeti kaldırarak beraate hükmedebilir.
Yargıtay, İstinaf ve İlk Derece Mahkemelerinin Kararlarını Denetler. İlk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza davalarının ilk görüldüğü mahkemelerdir. Yargıtay, ilk derece mahkemesi kararları istinaf incelemesinden geçtikten sonra bu kararlar aleyhine yapılan temyiz başvurularını inceleyerek karara bağlamaktadır.
Dosya inceleme sırasını beklemek üzere arşive gönderilir. Sırası gelen dosya Cumhuriyet savcısına tevzi edilir. Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir.
Yargıtay'ın onama kararına karşı başvurulan karar düzeltme talebinin reddi halinde, red tarihinde onanan mahkeme kararı kesinleşir.
Bu yolları kullanmak üzere verilen süre değişir. İcra Hukuk Mahkemeleri bu süreyi kararın öğrenilmesinden itibaren 10 gün olarak belirlemiştir. İş Mahkemeleri kararın itibaren 8 gün olarak belirlemiştir.
Yargıtay'ca Onama Kararı Verilmesi Halinde Ne Olur? Yargıtay Ceza Dairesi'nce Temyiz incelemesi yapılan karar ile ilgili olarak Onama ya da Düzelterek Onama kararı verilmesi halinde mahkemece verilmiş olan sanık hakkındaki karar kesinleşecektir.
Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahke- me, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.
Yargıtay'ın onama kararından sonra, yani temyiz isteminin esastan reddine karar verilmesinden sonra olağanüstü bir kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na itiraz yetkisini kullanması ve kararın düzeltilmesini sağlaması için başvurulabilir.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
14 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren yeni infaz yasasıyla birlikte, kural olarak koşullu salıverilme oranı 1/2 olarak belirlenmiştir. Yani kişi 10 yıl hapis cezasına mahkum edilmiş ise iyi halli olarak 5 yılını cezaevinde geçirdiği takdirde koşullu olarak salıverilebilir.
Ağır ceza mahkemesi; ilk derece ceza yargılamasında kanunda belirtilen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri