Mahsup için kişi hürriyetinin kısıtlanmış olması yeterlidir. Başka suç (ilk suç) nedeniyle tutukluluğun mahsup edilebilmesi için ikinci suç nedeniyle mahkumiyetin kesinleşmesi şarttır. Mahsup, hapis cezasının cezaevinde infaz edilecek süresi üzerinden yapılır.
Kural olarak mahsup yetkili ve görevli mahkeme tarafından yapılır. Ancak mahsup işleminin yapılması ilgili kişi tarafından da her zaman yetkili ve görevli mahkemeden talep edilebilir. Bu talep ise bir dilekçe ile yapılır.
Mahsup işleminin yapılabilmesi için hükmedilen cezanın kesinleşmiş olması ve aynı zamanda infaz kabiliyetine haiz bulunması gerekir. Mahsup işlemi yapılabilmesi için mahkeme tarafından bir karar verilmiş olması gerekir. Bu karardan sonra infazı icra eden savcılık tarafından mahsup işlemi yapılabilecektir.
Mahsup Kararını Hangi Mahkeme Verir? Mahsup, mahsuba ilişkin sürenin ortaya çıkmasından sonra kişi hakkında verilecek ilk ceza mahkemesi kararında dikkate alınmalıdır. Bu yargılama, hürriyeti sınırlandırmaya sebep olan yargılama olabileceği gibi başka bir yargılama da olabilir.
Öncelikle tanımından başlamak gerekirse; ceza hukuku çerçevesinde mahsup etmek mahkumiyet cezası alan bir hükümlünün cezasından belirli kalemleri düşürmek anlamını taşır. Buna göre ceza hukuku bağlamında mahsup etmek mahkum edilen hükümlünün cezasının düşürülmesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Mahsup fişinde gelir veya gider olmadığı için borçlu (ödeme yapacak) veya alacaklı (ödeme alacak) hesabında tamamen kasa hesabı yoktur denebilir. Mahsup fişi düzenleneceği zaman kasa dahilinde olmayan giriş ve çıkışlar ayrı tutularak yazılmaktadır. Bu sebeple de mahsup fişi kasa fişlerinden ayrı tutulur.
Mahsuben iade işlemi, aranan tüm belgelerin tamamlanması koşuluyla, yıllık gelir vergisi beyannamesinin verildiği tarih itibarıyla yapılır. İkmalen veya resen yapılan tarhiyatlarda mahsup işlemi, mahsup talebine ilişkin dilekçe ve eklerinin eksiksiz olarak vergi dairesi kayıtlarına girdiği tarih esas alınarak yapılır.
Mahsup için kişi hürriyetinin kısıtlanmış olması yeterlidir. Başka suç (ilk suç) nedeniyle tutukluluğun mahsup edilebilmesi için ikinci suç nedeniyle mahkumiyetin kesinleşmesi şarttır. Mahsup, hapis cezasının cezaevinde infaz edilecek süresi üzerinden yapılır.
Mahsup edilen, alacağı olanın borcunu tahsil etmesi anlamına gelmektedir. Borcun alacak tutarından düşülerek tahsilatını gerçekleştirme işlemine mahsup etme denmektedir.
Mahsup TCK'nın 63. maddesinde düzenlenmiştir. Kurumun amacı her- hangi bir nedenle hürriyeti sınırlanan kişilerin, bu bağlamda geçirdikleri süreleri mahkûm oldukları cezadan indirilmesini sağlamaktır.
Müşterinin TL olarak iade alacağının oluşan faturasından düşülen bedelidir.
MAHSUP LİSTESİ GİRİŞİ
İnternet Vergi Dairesinden gönderilen standart iade talep dilekçelerinde uygun dilekçe tipi ile dilekçe gönderildikten sonra mükellefin hangi vergi borçlarına mahsup istediğine dair “MAHSUP LİSTESİ” oluşturması gerekmektedir.
Mahsup fişi, para alınmasını veya para ödenmesini gerektirmeyen kasayı ilgilendirmeyen işlemlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılır. Mahsup fişinde borçlu ve alacaklı hesaplar için iki bölüm bulunmaktadır ve alacaklı hesapların kodu, adı ve tutarları yazılır. hesabının çalışmadığı fişlerdir .
c) Mahsup alındısı (Örnek:8); vergi dairelerinde mükellefler adına emanete alınmış tutarlardan vergi veya diğer borçlarına mahsubu gerekenler ve mahsuben yapılan diğer tahsilat için düzenlenir.
Takas ve mahsup bir defidir. İleri sürülmedikçe kendiliğinden dikkate alınamaz. Takas, karşılık dava olarak ileri sürülebileceği gibi, defi olarak da ileri sürülebilir.
Mahsuben iade işlemi, aranan tüm belgelerin tamamlanması koşuluyla, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarih itibariyle yapılacaktır. Yıllık beyanname ile beyan edilen gelir veya kurum kazancı üzerinden hesaplanan vergiden yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergiler mahsup edilir.
TBK m.201'de yer alan düzenlemeye göre, borca katılma, mevcut bir borca borçlunun yanın- da yer almak üzere, katılan ile alacaklı arasında yapılan ve katılanın, borçlu ile birlikte müteselsilen sorumlu olması sonucunu doğuran bir sözleşmedir.
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
Müşterinin TL olarak iade alacağının oluşan faturasından düşülen bedelidir.
Madde 63- (1) Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucunu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş süreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir. Adlî para cezasına hükmedilmesi durumunda, bir gün yüz Türk Lirası sayılmak üzere, bu cezadan indirim yapılır.
Korumalı mahsup, vergi istisna veya oran indirimleri nedeniyle gelirin doğduğu ülkede ödenmeyen verginin, ki- şinin yerleşik olduğu ülkede ödenecek verginin hesaplan- masında, sanki ödenmişçesine dikkate alınarak, ödenecek vergiden mahsup edilmesidir.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
Mahsup süresi, avansın verildiği veya kredinin açıldığı güne, son ayda tekabül eden günün mesai saati bitiminde; sürenin bittiği ayda avansın verildiği veya kredinin açıldığı güne tekabül eden bir gün yok ise, süre o ayın son gününün mesai saati bitiminde sona erer.
Fatura kesme ya da bu gibi değişik işlemler açısından mahsup kelimesi ile karşı karşıya kalınmaktadır. Kelime anlamı olarak ise herhangi bir durumun hesap edilmesi ve hesaplanması şeklinde anlatmak mümkündür.
Hayır, bahse konu kanun kapsamında yapılacak ek vergi ödemesi gider ve indirim olarak dikkate alınamayacağı gibi herhangi bir vergiden de mahsup edilemeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri