Yargıtayda verilen onama kararının dosyanız ile birlikte Yerel Mahkemeye gönderilmesi ve Yerel Mahkeme kalemince kesinleşmiş kararın infaz savcılığına bildirilmesi, hakkınızda yakalama kararı veya cezanız 3 yılın altında ise çağrı kağıdı çıkarılması bir müddet (birkaç hafta veya ay) zaman alacaktır.
Ceza mahkemesinin kişi hakkında verdiği hapis cezası kararına karşı temyiz yoluna gidilir ve temyizde Yargıtay tarafından bu karar onanırsa ceza mahkemesinin hüküm tesis ettiği hapis cezası kararı kesinleşecektir. Ceza kararının kesinleşmesi ile hükmün infazı aşamasına geçilecektir.
Yargıtay'ın onama kararına karşı başvurulan karar düzeltme talebinin reddi halinde, red tarihinde onanan mahkeme kararı kesinleşir. Mahkemece ilama kesinleşme şerhinin işlenmesi ilamın kesinleşmiş sayılması için zorunlu değildir.
(1) Yargıtayın bozma kararları ile onama kararları mahkeme yazı işleri müdürü tarafından derhâl taraflara tebliğ edilir. (2) Tebliğ giderleri, temyiz dilekçesiyle birlikte, temyiz talebinde bulunandan peşin olarak alınır.
Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya kayıt edilir ve daire esas numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır.
İlgili 34 soru bulundu
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.
Gerekçeli Karar Ne Zaman Tebliğ Edilir? Gerekçeli karar verildiği ve imzalandığı tarihten itibaren ivedilikle taraflara tebliğ edilmelidir. Taraflara tebliğin gerçekleştirilmesi özellikle taraflar bakımından sürelerin başlangıcını sağlamaktadır. Taraflara tebliğ için kanunda genel olarak bir süre öngörülmemiştir.
Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler. Çünkü yasa da açıkça “Sanık lehine itirazda süre aranmaz.” denilmiştir.
Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra, görüşünü içeren tebliğnameyi düzenler. Ceza davası dosyası tebliğname ile birlikte temyiz incelemesini yapmak üzere Yargıtay ceza dairesine gönderilir.
Bir ceza davasında yapılan yargılama sonucu verilen karara karşılık temyiz merci olan Yargıtay onama yönünde karar verebilir. Onama kararı yerel mahkemenin ya da istinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararın hukuka aykırı olmadığını belirtmesidir.
Yargıtay'ca onama kararının verilmesi sonucunda sanık hakkında verilen karar onaylanmış ve karar sonuca erişmiş olur. Kararın kesinleşmesi ise söz konusu karar ile ilgili olarak bir daha yargılama yapılamayacağı anlamını içerisinde taşır.
Sırası gelen dosya Cumhuriyet savcısına tevzi edilir. Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya kayıt edilir ve daire esas numarası alır.
Kanunda belirtilen cezalar yönünden temyiz kanun yolu açık ise Yargıtay'a başvurulur. Kararlar Yargıtayda üç şekilde sonuçlanır; onanır, bozulur veya düzelterek onanır. Yargıtay tarafından karar verildi ve onandı. Onanan karar sizin aleyhinize ise olağan kanun yolları tükenmiş demektir.
a- Yargıtay Onama Kararına İtiraz
Şikayetçi olup davaya müdahil olan taraf da itiraz kanun yoluna başvurmak üzere Yargıtay Başsavcılığı'na müracaat edebilir. Kararın düzeltilmesi, her türlü kesinleşmiş Yargıtay onama kararına karşı başvurulabilen bir kanun yoludur.
Sanık hakkında hükmedilen hapis cezası, temyiz incelemesi neticesinde Yargıtay ilgili Ceza Dairesi'nin ceza kararını onaması halinde kesinleşir. Kesinleşen hapis cezası, hükmün infazını gerektirir. Fakat, ceza kararı kesinleşmiş olsa dahi hapis cezasına itiraz mümkündür.
Bu temyiz hakkı ceza mahkemelerine göre bir hafta hukuk mahkemelerine göre on beş gündür. Eğer bu süre zarfı içinde ilgili şahıslar temyiz etmezse kesinleşme şerhi ilamın arka yüzüne not düşülür. Bu yolla karar kesinleşmiş sayılır.
Yargıtayın onama kararı vermesi halinde karar kesinleşmiş olacaktır. Ceza davasında verilen ceza kesinleşmiş, cezanın infazı başlayacaktır.
Arşivde: Dosyanın incelenmek üzere tetkik hâkimine gönderilmeyi beklediği aşamayı göstermektedir.
Karşı taraf, tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde yazılı olarak cevabını verebilir. Cevap verildikten veya bunun için belirli süre bittikten sonra dava dosyası, bölge adliye mahkemesi tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere mahkeme tarafından infaz savcılığı bürosuna gönderilir. İnfaz savcılığı, kesinleşen hükmün içeriğini göre hükmü infaz eder. Hakkındaki mahkumiyet hükmü kesinleşen kişi, ceza infaz kurumuna (cezaevi) alınır veya dışarda cezasının infaz süreci başlatılır.
Madde 5- (1) Mahkeme, kesinleşen ve yerine getirilmesini onayladığı cezaya ilişkin hükmü Cumhuriyet Başsavcılığına gönderir. Bu hükme göre cezanın infazı Cumhuriyet savcısı tarafından izlenir ve denetlenir.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 1 yıldır)
Gerekçeli karara karşı kanunda verilen süre içerisinde kanuna başvurulmaz ise karar kesinleşir. Gerekçeli karara karşı kanuna başvurulma durumunda istinaf ve temyiz incelemesi yapılır. İstinaf ve temyizi inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur.
İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.
Gerekçeli kararın tebliği akabinde tarafların iki(2) haftalık istinaf süreleri söz konusu olacaktır, iki haftalık süre içerisinde kararın istinaf edilmemesi durumunda karar kesinleşir, Mahkeme dosyasına, verilmiş olan kararın kesinleştiğine dair "kesinleşme şerhi" eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri