Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yargıtay kararı bozma ne anlama gelir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yargıtay kararı bozma ne anlama gelir?

Bozma kararında başka bir karara hükmedemez. Kararı sadece bozar ve hükmü veren mahkemeye iade eder. Yargıtay bizzat bozduğu dosyayı karara bağlayamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletci.net

Yargıtay kararı bozarsa ne olur?

Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımları kesinleşir. Kesinleşmiş bu kısımlar, lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak oluşturur. Bozma kararı üzerine önceki hüküm tamamen ortadan kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Yargıtay bozma ne demek?

Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahkeme, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atif.sobiad.com

Yargıtay da bozulan dosya ne zaman sonuçlanır?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında bu süre 473 gün olarak ortalama şekilde hesaplanmıştır. Dosyanın incelenip sonuçlanması davanın ve dosyanın niteliğine göre değişim göstermektedir. Ancak genel olarak Yargıtay'a giden bir dosya kesin olmamakla birlikte 18 ay gibi bir süreye kadar ulaşmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

Yargıtayın bozma sebepleri nelerdir?

a) Hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması. c) Taraflardan birinin davasını ispat için dayandığı delillerin kanuni bir sebep olmaksızın kabul edilmemesi. ç) Karara etki eden yargılama hatası veya eksiklikleri bulunması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

NE YAPILABİLİR? (Bölüm 5) | Yargıtay aşaması, onama, bozma ve tekrar tutuklama

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bozma kararından sonra ne olur?

Yargıtay bozma sonrasında kararı yerel mahkemeye ya da bölge adliye mahkemesine dosyayı gönderecektir. Bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan istinaf veya yerel mahkeme taraflara bozmaya karşı ne diyeceğini soracaktır (CMK madde 307/1). Bozma kararı sonrasında mahkeme tarafından “direnme” kararı verilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Yargıtaydan bozulan karara tekrar itiraz edilir mi?

(3) (Ek:20/2/2019-7165/9 md.) Yargıtaydan verilen bozma kararına uyulması hâlinde ilk derece mahkemesi tarafından verilen karara karşı, istinaf veya temyiz sınırlarına bakılmaksızın sadece temyiz yoluna başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtay kararını kim bozar?

Yargıtay Ceza Dairelerinin onama veya bozma kararlarına karşı, Yargıtay Başsavcılığının itiraz yetkisi vardır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itiraz yetkisi, Yargıtay Ceza Daireleri kararlarına karşı başvurulan olağanüstü bir kanun yolu olup bu yetki sadece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına aittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyiz bozma kararı sonrası ne olur?

Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bozmadan sonra serbestlik nedir?

Yerel mahkemenin, göreve ilişkin olanlar dışındaki bozma ilamına uyma ya da direnme kararlarından birisini verebilmesi mümkün olup öğretide buna “bozmadan sonraki serbestlik kuralı” adı verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Bozma kararını kim verir?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, yasa yararına bozma istemini o suç ile ilgili hangi ceza dairesi görevli ise o daireye verir. Kanun yararına bozma başvurusunda ileri sürülen nedenlerin Yargıtayca yerinde görülmesi halinde karar veya hüküm yasa yararına bozulacak, yerinde görülmezse istem reddedilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtay'ın bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir mi?

Karar düzeltmeye ilişkin dikkat çeken en önemli detaylardan biri iş mahkemeleri tarafından verilmiş bir kararın temyiz edilmesi üzerine verilen Yargıtay kararı için düzeltme yolunun kapalı olmasıdır. Bunun dışında Yargıtay'ın bozma kararlarına karşı da karar düzeltme yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Kesin bozma kararı nedir?

“Kesin Bozma”, denetim mahkemelerinin yargılama hukukuna kazandırdığı bir kavramdır. Bu kavram, ilk derece mahkemelerinin davanın kabulüne ilişkin hükmünün reddedilmesini yahut davanın reddine ilişkin hükmünün kabul edilmesini öngören bozmaları içermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zulkufarslan.av.tr

Yargıtay kararı bozar mı kaldırır mı?

Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahke- me, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar. Yargıtay' dan verilen bozma kararına mahkemenin direnme hakkı vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yargıtay da bozulan dosya istinafa gider mi?

Özet: Yargıtay'ın bozma kararı sonrası dosyayı gönderdiği ilk derece mahkemesinin vereceği karar, artık istinafa değil, doğrudan temyize tabidir. Kararda istinaf yazılarak yanıltılan tarafların yanlış mercie başvurmaları haklarını zarara uğratmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gizemuzun.av.tr

Yargıtay bozma sonrası açılış ne demek?

Bozma sonrası açılış, hakkınızda verilen hükmün temyiz veya itiraz üzerine gittiği üst mahkemeden ( Yargıtay, BAM v.s) bozularak esas mahkemesine gelmesi durumda yeniden esas numarası alarak yargılamaya devam edilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletci.net

Temyiz edilen karar ne zaman kesinleşir?

Temyiz süresi kararın kesin olup olmadığına karar verir. Karara itiraz süresi içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir, itiraz edilirse Yargıtay evrakları inceler. İncelemeden sonra verilen karar nihai olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Kaç yıl ceza alan Yargıtay a gider?

Davada beş yılın üzerinde ağır hapis cezası alan isimlerin temyiz incelemesi ise Yargıtay'da yapılıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: indyturk.com

Temyiz hangi kararı bozar?

Yargıtay, aşağıda belirtilen sebeplerden dolayı gerekçe göstererek temyiz olunan kararı kısmen veya tamamen bozar: a) Hukukun veya sözleşmenin yanlış uygulanmış olması. b) Dava şartlarına aykırılık bulunması. c) İspat için dayanılan delillerin yasal gerekçe olmadan kabul edilmemesi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Yargıtay cezayı onarsa ne olur?

Kişi hakkında ceza mahkemesince verilen hapis cezası kararı temyiz edilmez ya da temyiz edilir ve fakat Yargıtay tarafından onanırsa ceza mahkemesinin hükmettiği hapis cezası kararı kesinleşir. Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Yargıtay'ın onayladığı cezaya itiraz edilir mi?

Yargıtayın Onama Kararına Karşı Karar Düzeltme Yolu

Sanık aleyhine yapılacak itirazda 30 günlük sürenin geçmesi halinde itiraz yolu kullanılamayacaktır, ancak sanık lehine yapılacak itirazda süre aranmamaktadır. Sanık lehine yapılacak olan onama kararına itiraz yönünde yapılan başvurularda süre yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Yargıtay kararı kaç yıl?

Yargıtay incelemelerinin süresi 473 güne kadar çıkabilir. Yaklaşık olarak 1,5 yıllık bir süreye kabul eden inceleme aşaması Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılır. Arşiv aşamasında ortalama 1 yıl bekletilen dosya, sırası geldiğinde Yargıtay incelemesi için sevk edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Kesinleşmiş karar değişir mi?

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Yargıtayda onaylanan dosyaya itiraz edilir mi?

Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alideniz.av.tr

Yargıtay hangi kararları verebilir?

Yargıtay, temyiz incelemesi sonucunda üç şekilde karar verir: Onama kararı, Bozma kararı, Düzelterek onama kararı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr
Önceki makale
Muska takmak ne anlama gelir?
Sonraki makale
Azrail kimlerin canını alır?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT