Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yargıtay temyiz süreci ne kadar sürer?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yargıtay temyiz süreci ne kadar sürer?

4. Temyiz Başvuru Süresi. Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk dairelerince verilen temyizi kabil kararlar için temyiz süresi, gerekçeli kararının tebliğ tarihinden itibaren 2 haftadır. Temyiz süresi HMK madde 361 de açıklanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Yargıtay temyiz ne kadar sürede sonuçlanır?

Mahkeme, temyiz dilekçesini inceleyerek gerekli evrakları toplar ve dosyayı temyiz incelemesi yapmak üzere ilgili Yargıtay Dairelerine gönderir. Yargıtay Daireleri, dosyayı inceleyerek karar verir. Bu inceleme süreci, yaklaşık 6-12 ay arasında değişmektedir. Yargıtay, verilen kararı onaylayabilir veya bozabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: illeez.av.tr

Bir dosya temyizden ne kadar sürede döner?

Süre içerisinde ilk karar verilen gün hesaba katılmaz ve işlemler bu günden sonra yapılır. Bu sayede temyiz ve temyiz süreci nedir cevapları alınmış olunur. 15 günlük sürecin son günü tatil gününe denk gelirse sonucu aktarmak için bir sonraki iş günü beklenir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Temyiz edilen karar ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Temyiz süresi geçerse ne olur?

Temyiz başvuru süresinin başlaması için hükmün usulüne uygun bir şekilde taraflara tebliğ edilmesi gerekir. Usulüne uygun yapılmayan tebliğ, temyiz başvuru süresinin işlemeye başlamasını engeller. Temyiz süresini kaçıran taraf, hükmü katılma yoluyla temyiz edebilir (HMK m.366 atfıyla m.348).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyiz ve Temyiz Süreci

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yargıtay kararı ne zaman kesinleşir?

Yargıtay Onama Kararı Ne Zaman Kesinleşir? Yargıtayın onama kararı vermesiyle birlikte karar da kesinleşecektir. Karar verildiği an kesinleşmiş olacaktır. Onama kararındaki usul bu yöndedir, bozma kararının verilmesi halinde karar henüz kesinleşmemiş olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Temyize giden dava nasıl takip edilir?

Temyiz sürecinde olan dava dosyalarının sorgulanması da UYAP sistemi üzerinden yapılabiliyor. Yargıtay'ın resmi sitesi üzerinden dava dosyası sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. İster e – Devlet üzerinden ister UYAP sistemi üzerinden vatandaşların sorgulama işlemlerini yapmaları mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avibrahimyildiz.com

Temyiz süreci nasıl işler?

Temyiz kararı incelenirken hem usulen hem de esasen incelenir. Bu noktada usulen inceleme adımında bir sorun meydana gelmezse esasen incelenir ve temyizin kabulüne/reddine karar verilir. Temyiz kararının incelenmesi ve ret süreci içerisinde alınan kararın neye dayanılarak ortaya koyulduğu da ayrıca belirtilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Temyiz kimin kararını bozar?

Yargıtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykırılıklar nedeniyle bozar. Yargıtay' dan verilen bozma kararı üzerine davaya yeniden bakacak olan mahke- me, ilgililere bozmaya karşı diyeceklerini sorar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Temyizden sonra itiraz edilir mi?

Yargıtay'ın onama kararından sonra, yani temyiz isteminin esastan reddine karar verilmesinden sonra olağanüstü bir kanun yolu olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na itiraz yetkisini kullanması ve kararın düzeltilmesini sağlaması için başvurulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtaydan bozulan karara tekrar itiraz edilir mi?

Yargıtayın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Temyizden gelen dosyaya itiraz edilir mi?

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 308. maddesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na verilmiş olan yetki neticesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ya resen ya da istem üzerine ilamın kendisine teslim edildiği tarihten itibaren bu kararlara itiraz edebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: goymen.av.tr

Istinaf ve temyiz incelemesi ne kadar sürer?

Hukuk Yargılaması

Genel olarak, hukuk yargılamasında istinaf mahkemeleri, temyiz başvurularını oldukça titiz bir şekilde inceler. Bu inceleme süreci, birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir. Ancak, bu süreç, mahkemelerin yoğunluğuna ve dosyanın karmaşıklığına bağlı olarak daha da uzayabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Istinaf sonrası temyiz ne kadar sürer?

Eğer istinaf sonrası verilen karara karşı itiraz temyiz yolu açıksa kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde temyiz yoluna başvurulabilir. Bu durumda gerekli temyiz şartları sağlanmışsa dosya Yargıtay'a gönderilir aksi halde temyiz talebi reddedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Yargıtaydan sonra dosya nereye gider?

Yargıtay Cumhuriyet savcısı dosyayı inceledikten sonra tebliğname ile birlikte ilgili Yargıtay ceza dairesine teslim edilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya kayıt edilir ve daire esas numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitay.gov.tr

Temyiz nasıl karar verir?

Yargıtay temyiz incelemesi sürecinde, temyiz nedeni olarak gösterilen hukuka aykırılıkları tespit ederse hükmün bozulmasına karar verir. CMK madde 289'da sayılan kesin hukuka aykırılık hallerinin bulunması durumunda da Yargıtay tarafından hüküm bozulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Danıştay temyiz kararı ne kadar sürer?

Ancak, ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı yapılan temyizi haklı bulduğu hâllerde kararı bozmakla birlikte dosyayı geri gönderir. Temyiz üzerine verilen kararlar kesindir. j) Temyiz istemi en geç iki ay içinde karara bağlanır. Karar en geç bir ay içinde tebliğe çıkarılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Yargıtay da onanan ceza ne zaman gelir?

Yargıtayda verilen onama kararının dosyanız ile birlikte Yerel Mahkemeye gönderilmesi ve Yerel Mahkeme kalemince kesinleşmiş kararın infaz savcılığına bildirilmesi, hakkınızda yakalama kararı veya cezanız 3 yılın altında ise çağrı kağıdı çıkarılması bir müddet (birkaç hafta veya ay) zaman alacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alpersarica.av.tr

Yargıtayda karar düzeltme ne kadar sürer?

Yargıtay'ın karar düzeltme yolu açık olan bozma kararları, mahkeme başkatibince onbeş gün içinde kendiliğinden taraflara tebliğ edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Temyiz incelemesi nerede yapılır?

Temyiz incelemesi için gelen dosyalar, kayıt işlemleri tamamlanıp barkod numarası verildikten sonra, Yargıtay Ceza Dairelerinin iş bölümü ile uyumlu olarak oluşturulan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bölümlerinde incelenmek üzere arşive alınmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yargitaycb.gov.tr

Karara çıkan dava ne zaman sonuçlanır?

Davanın sonuçlanması ve kesinleşmesi süresi temyiz süreci ile birlikte yaklaşık 15 günde tamamlanır. 15 gün içinde kesinleşen dava ve hakimin sonuca bağlamış olduğu karar taraflara yazılı şekilde iletilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgorkemdemircan.com

Kesin karar temyiz edilir mi?

Bölge Adliye Mahkemesi/Yargıtay incelemesinden geçmeden kesinleşmiş olan kararlar aleyhine kanun yararına temyiz yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: higm.adalet.gov.tr

Yargıtayda dava ne kadar sürer?

Yargıtay dosya inceleme ne kadar sürer? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Davayı kazandım paramı ne zaman alırım?

Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı. İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozkokhukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT