Washington portakalın belirlenme yılı 1886-1896 olup menseşi Brezilyadır. Meyve Kabuğu koyu ve hafif pürüzlü olup,gevrek bir meyve eti vardır. Şekil bakımından ovalimsi olup meyve çapı 70-80 mm ağırlığı ise 200-250 gramdır.Hasat zamanı Kasım-Aralık arası olup çekirdeksizdir.
Özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan portakal suyu yapımında rahatlıkla kullanılan bir vitamin deposudur. Yaz aylarında soğuk içimiyle de rahatlıkla tüketilen Washington Portakal, misafirlerinize de ikram edebileceğiniz güzel bir içeceğe dönüşebilir.
Portakal Washington ekşi tonlu bir tatlılık sunuyor. Aromalı lezzeti ile damakta hoş bir tat bırakan meyve, çekirdeksiz olması ile benzersiz hale geliyor.
Meyveleri büyük, yuvarlak oval arası, stil ucunda belirgin bir 'göbek' mevcuttur. Meyve kabuğu koyu portakal rengi, hafif pürüzlüdür. Kabuk kalınlığı 5,7 mm'dir ve kolay soyulur. Çekirdeksiz, kolayca dilimlenen meyve, tatlı fakat ekşilikte ve aromalı, lezzetli bir türdür.
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
İlgili 25 soru bulundu
2,51'dir. 50.806 hektar alanda yapılmaktadır Portakal üretiminin % 77 'sini Washington Navel portakal çeşidi, % 17 Valencia late ve diğer çeşitler, % 4,3 Yafa portakal çeşidi oluşturmaktadır.
Bu çeşitler ekşi, tatlı, çekirdekli ve çekirdeksiz olarak sınıflandırılabilir. En kaliteli portakal türü Washington cinsidir. Bu portakallar Antalya'nın Finike ilçesinde yetişir. En iyi portakal ödülünü Antalya - Finike (Çavdır Köyü) aldığı bilinmektedir.
Washington Portakalı
Daha sonra iklim uygun olmadığı için bu fidanlar Florida ve Kaliforniya'ya gönderilmiş ve üretime geçilmiş. Washington'dan geldiği için bu isimle anılan portakal Kaliforniya'da iyi tutmuş ve bu portakalın ismi tüm dünyaya bu şekilde yayılmış.
Portakalların kabuğu ince ve parlak renkte olanları seçilmeli. Portakal alırken onları hafifçe sıkmaktan çekinmeyin. Büyüklüklerine göre ağır olan portakalların iyi çıkma olasılığı çok büyük. Kuru ve hafif gözüküyorlarsa ise yeterince sulu olmamaları muhtemel.
tadı kof portakala göre daha leziz, iç zarının ince olması nedeniyle yemesi daha kolay olan portakal türü. sanırım kabuğunu soymak daha meşakatli olduğu için tercih edilmiyor. soymadan kesip suyunu sıkın demişler, o yüzden sıkma portakal olarak bilinegelmiş.
Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir.
Ülkemizde yetiştirilen portakalların %60'ı Akdeniz Bölgesinin Hatay, Adana ve Mersin ve Antalya illerinden elde edilmektedir. Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz'de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir.
"Kan portakalı, kırmızı renkli olan bir portakal türüdür.
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Çok fazla portakal tüketmeniz durumunda fazla lif sindiriminizi etkileyebileceği gibi karın ağrısına ve hatta ishale de yol açabilir. Her ne kadar portakalın kalorisi düşük olsa da, çok fazla portakal tüketilmesi durumunda kilo almanız mümkün.
Yalancı portakal yenmemeli, tüketilmemelidir. Ağrı, sızı, romatizma ve kireçlenme için bu meyve ezilip bağlanıyor. Meyvenin içi süt gibidir, kabuğuyla karıştırılırsa merhem kıvamını alır.
GECE GEÇ SAATLERDE YEMEYİN
Asitli bir meyve olan portakal, özellikle reflü, gastrit ve mide yanması gibi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde midedeki şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini artırabilir.
Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Uyumadan önce yiyebileceğin meyveler
Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar. Yani bizi derin bir uykuya hazırlar. Muz, göbek bölgesindeki yağları eritmek isteyenlere çok tavsiye edilmese bile yine de gece atıştırmalığı olarak iyi bir seçenektir.
Yalancı portakal, kapalı tohumlar türünden familya olarak dutgiller cinsinden bir meyve türü olarak bilinir. Koparıldığı veya kesildiği zaman süt görünümlü sıvı akıtan bu meyve, 10 - 15 santimetre çapında dış yüzeyi pütürlü ve yuvarlak görünümüyle portakala benzemektedir. Yalancı portakal yenmemeli, tüketilmemelidir.
Washington Portakalı: 1870'lerde Brezilya'dan Amerika'ya getirilen bu portakal türü, California tatlı portakal ağaçlarına aşılanmıştır. Aslında iklim olarak en uygun yer olan Kaliforniya'da yetiştirilen bu portakallar, 1950'lerde NATO üyeliğimizle beraber ülkemize girmeye başlamıştır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, portakal ağaçları ticari olarak Güney Amerika'da (California, Texas, Arizona, Florida) yetiştirilir. 0 ° C'nin altındaki sıcaklık oranları, özelliklede bu durum uzun süre sürdüğünde portakal ağacı için tehlikelidir.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Yafa portakalı veya Şamoti portakalı, tatlı, neredeyse çekirdeksiz portakal çeşididir.
Göbekli portakallar içinde geçci çeşitlerden biridir. Meyve ağaç üzerinde kalitesini kaybetmeden 4 aydan daha fazla süre kalabilir. Güçlü bir ağaç yapısına sahiptir. Meyvede göbek dışardan az miktarda görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri