Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
yarım debriyaj yapma eylemi ise, arabayı gaza basmadan kaldırmaya yarar. debriyaj pedalının ortalarında (ne çok basılmış, ne çok çekilmiş) öyle bir nokta vardır ki, debriyaj o noktada tutulursa araç hareket etmeye başlar ve araç yokuşta olsa dahi herhangi bir geriye kayma olayı yaşanmadan ilerlemeye devam eder.
Stop eden araçta hangi sorunlar vardır? Yazımızda bu sorunun cevabına değineceğiz. Araç rölantide stop ediyorsa; ateşleme sisteminde, boğaz kelebeğinde, egr valfinde ve rölanti ayarında sorun olabilir. Araç vites geçişlerinde stop ediyorsa; maf sensörü ve rölanti motorunun arızalandığından söz edilebilir.
Park ederken vs. pedal kullanımı nasıl olmalı debriyajda mı durmalı bir ayağımız yoksa 1.viteste araç debriyaja gerek duymadan düşük hızda gidebilir mi stop etmeden. Eğer ayağınızı yeterince hafif kaldırırsanız debriyajdan zaten araç 1. viteste kendi kendine gider başka bir şey yapmanıza gerek yok.
Arac 2. Viteste rölantide düz bir yolda belirli hızda ilerleyebilir. Yani frene basmadığın sürece kolay kolay stop etmeZ düz bri zeminde. Ama frene basıp debriyaja basmazsan devir rölantiyi zorlamaya başladığı an (titrer araç ) stop etme eğilimine düşer.
İlgili 27 soru bulundu
ve yokuş yukarı araç çekmiyorsa ikinci viteste gitsin diye sürekli debriyaja basıp çekmek ya da yarım debriyaj gitmek işte bu yapılmaması gerekendir. araç yokuş yukarı çıkmıyorsa 1. vitese almak gereklidir. bu debriyajın ömründen yer ama yarım debriyaj gitmekten 100 kat daha uzun ömürlü bir iştir.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Araba Park Halinde Hangi Viteste Bırakılır? Eğer yokuş yukarı bir yere aracınızı park etmişseniz 1.viteste bırakmanız, yokuş aşağı yerlerde ise geri viteste bırakmanız el freninin yetersiz gelebilme ihtimaline karşı aracınızın sabit kalmasını sağlayacaktır.
Aracı kalkış sırasında stop ettirmek,kavramanın düzgün olarak gerçekleşememesi ve ona bağlı olarak gücün doğru şekilde tekerlere aktarılamamasından kaynaklanmaktadır.Baskı balatadan tutunda bütün aktarma organlarına zararı vardır.Dikkat edilmemesi durumunda baskı balatanın yanmasına dahi sebebiyet verebilir.
Debriyaja tam olarak basarsan stop etmez özellikle kırmızı ışıkta duracağın zaman rampada çalıştırırken vs. Bir de ayağını debriyajdan birden çekme yavaş yavaş çekerken gaz pedalına da yavaş yavaş basmalısın. Durmak istediğinde debriyaja basmazsan stop eder.
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Yeterince gaza basmazsan araba stop eder ve stop ettiği an el frenini çekmeli kontağı kapatmalı ve sıfırdan arabayı çalıştırmalısın. Tek unutmaman gereken şey trafiği kilitlesen bile paniğe kapılmamalısın.
Motor çalışırken durur vaziyetteki aracı viteste ve ayağınızı da debriyajda tutmaya devam etmeniz, debriyaj baskı bilyasının, debriyaj baskı plakasına yük bindirmeye devam etmesine neden olur. Bu, her iki parçanın da zamanından önce eskimesine ve bozulmasına yol açar.
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Sıklıkla duyulan bir yöntem olan yarım debriyajla beraber aracın stop etmesinin önüne geçilebilir. Bu eylemi sürekli ve düz yollarda yapmak debriyaj arızalarına sebep olduğu gibi eğimli ve dik yollar hariç kullanılmaması önemlidir.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Basılında sertleşir çünkü motor çalışmazken hidrolik pompalanmaz ve sertleşince de tutmaz sanırım ya da çok sert basman lazım. Yavaşsan el freni çekersin de hızlıysan Sıkıntı büyük. Araç vurdurarak çalıştırılabilir belki.
Halk arasında, start stop motor için zararlıdır anlayışının sebebi de budur çünkü start stop özelliğinin çalışması için gerekli olan sistemler bu özelliğe uyumlu yeni nesil alternör dinamo sistemi bulunmaktadır bu yüzden yaygın kanının aksine start stop sistemi aracınız için zararlı değildir.
Araçların yolda stop edişleri, genellikle elektrik sisteminde yaşanan sorunlardan veya vites değiştirilmemesinden dolayı gerçekleşir. Bu nedenle de yolda giderken arabam stop etti durumunda öncelikli olarak vites değişimlerine dikkat edilmelidir. Aküde yaşanan sorunlardan dolayı da araçlar stop edebilir.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri