Uzaysal algı nedir? Uzaysal algı etrafınızı saran çevreyle (dış duyarlı süreçler) ve kendinizle olan (iç duyarlı süreçler) ilişkilerin farkında olma kabiliyetidir.
Uzamsal Algı: bir nesnenin yönelimini, diğer bir nesnenin yönelimine göre çıkarsamaktır (Yıldız, 2009). Zihinde Döndürme: 2-boyutlu ve 3-boyutlu nesnelerin doğru ve hızlı bir şekilde zihinde döndürme yeteneği olarak tanımlanmaktadır (Yıldız,2009; Turğut, 2007).
Araçla hareket halindeyken çevredeki binaların, ağaçların ve tabelaların boylarına ve birbirlerine olan oranlarına dikkat ederek uzamsal algınızı geliştirebilirsiniz. Zekâ küpü, yapboz, satranç ve tetrisle oynamak veya çizimler yapmak, grafik programları kullanmak da sizi geliştirecektir.
Uzamsal ilişkiler ise, iki ve üç boyutlu geometrik şekillerin formlarını zihinde bir bütün olarak döndürülmelerini hayal edebilme (Olkun, 2003) ve çeşitli konumlarda tanıyabilme becerisi (Olkun ve Altun, 2003) olarak tanımlanmaktadır.
Yani görsel-uzaysal algılama kişinin pozisyonuna göre değişmektedir. Görsel-uzay- sal algılama mekandaki nesneler arasındaki ilişkiyi, nesnenin alt bileşenleri ve nesneler arasındaki mesafe tahminini yani derinlik algısını, nesne ve olaya ilişkin içsel temsili yani imgeleri (image) ifade etmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Nesneler arasında ilişki kurabilmeyi sağlayan Görsel Uzamsal Zeka, yer – yön bulma, çevrenin ve bulunulan mekanın farkına varma, karşılaşılan olayları zihinde canlandırabilme ve gözlem yapabilme gibi becerileri içerir.
Uzamsal zekâ, görsellikle ilgili olan ve aslında görsel-uzamsal olarak adlandırılan bir zekâ türüdür. Buradaki görsellik, hem görmeyle, hem de zihin gözü denilen zihinde canlandırmayla ilgilidir. Zihinsel anlamda ilk gelişim alanlarından biridir çünkü insan doğduğu andan itibaren görmektedir.
Mesela bir köpek masanın altında ise, onun masanın altında olduğunu söyleriz. Aynı zamanda uzamsal ilişkiler bir nesnenin yeri, boyutu ve yapısını anlatmamız için kullanılır. Uzamsal ilişkiler sayesinde nesnelerin sağında ya da solunda ne olduğunu, altında ya da üzerinde neler olduğunu bu şekilde tanımlamaktayız.
Uzamsal düşünme; Üç boyutlu uzayda bir ya da daha çok parçadan oluşan cisimleri ve bileşenlerini zihinde hareket ettirilebilme veya zihinde canlandırabilme yeteneği olarak tanımlanmıştır [5].
Uzaysal Farkındalık (Spatial Awareness-SA): Bu SA'in sadece bir komponentidir. SA'in diğer komponentleri sistem farkındalığı ve görev farkındalığıdır. Her bir komponent gerçek dünyayı kapsamaktadır. Bu nedenle SA belli çevrede, üç boyutlu uzayda belirli cisimlerin lokalizasyonunun farkındalığı demektir.
Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur. Algı bu sinyallerin sadece pasif bir şekilde alınması değildir. Öğrenme, dikkat, hafıza ve beklenti ile şekillenebilir.
Görsel – Uzamsal(Uzaysal) Zeka
Şekillerle, resimlerle, çizgilerle kendini ifade etme yeteneğidir. Görsel ve uzamsal dünyayı doğru bir şekilde algılar ve dış dünyadan edinilen izlenimleri değişik şekil ve çizimlerle sergilerler.
Gezip gördüğünüz yerleri aklınızda tutmaya çalışmak, detaylara odaklanmak, renkleri ve tonları ayrıştırmak, görsel sanatlarla ilgilenme, video oyunları oynamak, resim çizmek, körebe oynamak, görsel zeka oyunları ile egzersiz yapmak görsel zeka geliştirme yöntemlerindendir.
Uzaysal bir yapı ile ele alınması ile birlikte taşıdığı anlam bakımından pek çok farklı alanda kullanılır. Uzam Nedir? Herhangi bir nesnenin uzayda kapladığı yer anlamına gelir.
Çoklu zeka teorisinin bir alanı olan uzamsal zeka; nesnelerin farklı şekillerde görselleştirilmesi, yer, mekan ve yön problemlerinin çözülmesi ve detayların doğru bir şekilde algılanmasında oldukça işlevseldir. Bu zeka türünün geliştirilebilir olması, insanlar için güzel bir haber olarak değerlendirilebilir.
Bunlardan biri olan sosyal zeka başarılı bir şekilde ilişkiler kurabilme ve sosyal çevrelerde yol alabilme yeteneğidir. Sosyal zekası yüksek olan bireyler insan sarrafı olarak da nitelendirilirler kültürümüzde. Zeka ya da IQ büyük ölçüde doğuştan gelir.
Resimler, imgeler, şekiller ve çizgilerle düşünme, üç boyutlu nesneleri algılama ve muhakeme etme becerisidir. Bu zekâsı yüksek olan kişiler; Resimler ve şekillerle düşünür.
Kişilerarası-sosyal zekâ: Diğer insanlarla sözlü ve sözsüz iletişim kurma, grup içinde işbirliği içerisinde çalışma yeteneğidir. Öğretmen, psikolojik danışman, psikolog, politikacı, doktor, işadamı olabilirler.
Cisimlerin ve canlı varlıkların başta hacim ve ağırlık olmak üzere nicelikle ilgili tüm özelliklerine uzamsal denir. Bu kelime psikoloji, nöroloji ve sosyoloji gibi bilim dallarında terim anlamında kullanılır.
Uzaysal–zamansal akıl yürütme (ya da Uzay-zamansal uslamlama) bilgisayar bilimlerinde yapay zekanın bir alt alanıdır ve zihinde uzaysal-zamansal bilginin temsil edilmesi, robotların zaman ve uzayı anlaması ve buna göre hareket etmesi için kontrol sistemleri geliştirilmesi gibi amaçlara sahiptir.
En genel tanımıyla uzamsal akıl yürütme bir şekli zihnimizde canlandırırken yaptığımız şeydir. Örneğin mimarlar ve mühendisler bir bina tasarlamaya başlarında uzamsal akıl yürütme ile işe başlarlar. Kimyagerler bir molekülü üç boyutlu olarak düşünürken uzamsal akıl yürütür.
Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
Sayısal Zeka!
Bu alanda yetenekli kişiler matematik ve mantık sorularını hızlı çözmeye yatkındırlar ve bunlardan hoşlanırlar. Mantıksal-matematiksel zekası yüksek insanlar bilimsel dergileri takip etmeyi, zihinsel oyunlar oynamayı ve mantık bulmacaları çözmeyi severler.
Görsel zeka
Hayal ettiğimiz her türlü şekil, desen ve tasarımları içeren zeka türü. Nasıl anlaşılır? Hayal kurabilme becerisi yüksektir, arkadaşlarına göre daha çok hayal kurar. Resim yapma yeteneği gelişmiştir, ders dinlerken resim çizer, tablolar oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri