Soğanlar küp küp doğranır ,geniş bir tavada önce soğanlar kavrulur, daha sonra salça kavrulur. Üzerine baharatlar ve nane eklenir. En sonunda da haşlanıp süzülen bakliyatlar eklenip karıştırılır ,tuzu eklenip tavanın ağzı kapatılır afiyet olsun.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
İlgili 21 soru bulundu
Dövme buğday olarak da isimlendirilebilen yarma, yemeklerde, tatlılarda tercih gören bir üründür. Kendisine has bir lezzeti olan yarmanın buğday salatasında, keşkekte, aşurede, buğday pilavında, ayran aşı çorbasında, tarhanada da kullanıldığı bilinmektedir.
YARMA ÖZELLİKLE, A VİTAMİNİ, B1 VE B2 VİTAMİNLERİNDEN ZENGİNDİR. Minerallerden, kalsiyum ve demir içeriği yüksek olduğundan çocuklar için oldukça besin değeri yüksek bir gıdadır. Büyüme ve gelişime yardımcı olmaktadır. Glisemik indeksi buğdaya göre daha düşük olduğundan, diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
Yarma ıslatmadan pişer mi? WebAşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. WebAşurelik buğday Islatmadan haşlanır mı? Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz..
Haşlarken içine tuz eklemek de haşlama süresini azaltacaktır.
Tercihen suda bekletip, bol suda duruladığınız buğdayı derin bir tencereye alın. İçme suyu ilavesiyle orta ateşte 30 dakika kadar haşlayın.
Halk arasında dövme olarak da bilinen yarma, sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
Öncelikle yarmayı tencereye alıp 3 su bardağı kadar su ekleyelim ve kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra altını kısarak yarmalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirelim. Ara ara yarmaları karıştırmayı unutmayalım. Pişen yarmaların üzerine kalan suyu ekleyerek karıştıralım.
Yarma bakliyatı temelde sert buğdayın işlemlerden geçmiş hali olarak tanımlanabilir. Yarma bakliyat çeşidinin Anadolu mutfak kültüründe son derece büyük ve önemli bir yeri vardır.
Bir tarafta kuru soğan yemeklik doğranıp yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur sonradan salça ve baharatlar eklenir.. İyice haşladığımız ve suyunu çektirdiğimiz yarma, nohut ve fasulyeye hazırladığımız salçalı karışım eklenir.. kısık ateşte bir süre kavrulur.. Sonrada afiyetle yenir..
Yarmalar soğuyuncaya kadar sarımsaklı yoğurdu hazırlayın. Soğumuş olan yarmanın üzerine ekleyip karıştırın. Servis tabağına alıp bir tava içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağ koyarak ısınınca üzerine pulbiberi de ekleyip ocaktan alın. Yoğurtlu yarmanın üzerine sostan ekleyin ve doğranmış dereotu ile süsleyin.
Yarmayı iyice yıkayıp, akşamdan ıslatın. Suyunu süzüp, 8 su bardağı soğuk su ekleyip kaynatın.
Buğday, kıvam verici olduğundan dolayı aşurenin olmazsa olmazıdır. Normal bir tencerede haşlanma süresi 40-45 dakikayı bulurken, düdüklüde 20 ila 25 dakika arasında hazır hale gelir. Ancak buğdayların helmelenmesi için 1-2 saat boyunca suyun içinde dinlendirilmesi gerekir.
Buğday iyice haşlanmadan ocaktan alıyorsunuz
Cevabı basit: Renginden. Eğer buğdayın haşlanma suyu iyice sararmışsa tam kıvamında haşlanmış demektir.
Akşamdan suya koyun şişsin. Sabahleyin yarım saat kadar kaynatıp altını kapağını kapayın. Kalan duyu çekip yumuşuyor pilav gibi oluyor. İyice soğuyunca buzdolabı poşetine porsiyonlar yapıp kaldırın.
Dövmeyi 8-10 saat önceden bol suya koyun. Yoğurda 1 yemek kaşığı tuz ekleyin ve çorbayı yapmadan 3-4 saat önce suyunu süzün. Dövmeyi düdüklü tencerede 2 su bardağı su ile 1 saat haşlayın.
Önceden suda bekletilmiş buğdayın üzerine suyu ekleyip orta ateşte pişirmeye bırakın. Bir kaseye un, tuz, yoğurt ve yumurtayı alın. Karıştırıp pürüzsüz hale getirin. Kaynayan çorbaya yavaş yavaş ilave edip sürekli karıştırın.
Aşurelik ya da keşkeklik olarak da bilinen buğdayı bir gece önce ıslattıktan sonra aşureyi pişirirken iyice haşlamalısınız. Buğdayın yeterince haşlandığını suyunun renginden anlayabilirsiniz. Suyu sararmışsa, buğday kıvamını bulmuş demektir.
Bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı önler. Bağırsak ve rektum kanserini önlemeye yardımcı olur. Mideyi, beyni ve gözü kuvvetlendirir. Buğdaydan elde edilen buğday yağı, cilt ve saç bakımı için çok faydalıdır.
İri ve gelişigüzel kırılmış buğday.
Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri