0 °C'de 1 yıl, -18 °C'de bir yıldan uzun, 5 °C'de 8 ay, 15 °C'de 3 ay, 27 °C'de 1 ay süre ile depolanabilir. Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır. 0 °C civarı sıcaklıklarda bu cinsler birkaç ay içinde şekerlenip renklerin de koyulaşma meydana gelir.
ŞEKERLENMESİ (kristalize olması) diyebiliriz. 📌Bunun hiçbir tehlikesi yoktur, doğal bir oluşumdur. kimyasal bir bozulma da değildir. normal hurma kadar keyifli değildir.
Kokusu: İyi bir hurmanın hoş bir kokusu vardır. Eğer hurmanın kokusu hoş değilse veya bozulmuş bir koku varsa, taze olmayabilir. Çekirdek: İyi bir hurmada, çekirdek kolayca çıkarılabilir ve yüzeyinde çatlak veya hasar yoktur. Çekirdeği zor çıkarılan veya çatlamış olan hurmalar bozulmuş olabilir.
Yaş hurmayı buzdolabının derin dondurucu kısmında -16 derecelik bir ısıda muhafaza etmek gerekir. Kuru hurmayı ise buzdolabının sebze kısmında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
Günlük hayatta tüketmiş olduğumuz birçok ürünün içinde olduğu gibi bazı hurma çeşitlerinde de glikoz maalesef kullanılmaktadır. Glikoz; yapısı gereği renksiz ve kokusuzdur. Kullanıldığı üründe tatlılık artışı ve bakteri oluşumunu önleyici bir etkiye sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır. 0 °C civarı sıcaklıklarda bu cinsler birkaç ay içinde şekerlenip renklerin de koyulaşma meydana gelir. Yumuşak hurmalar 0 °C'de 6 ay; -18 °C'de 1 yıl depolanabilir.
Hurmanın kan şekeri üzerindeki etkisini belirleyen ölçme sisteminin glisemik indeks olduğunu belirten Harbi, bütün hurmaların üç tür şeker içerdiğini belirtti: Glikoz, sakkaroz ve fruktoz.
Berhi Yaş hurmayı 10 gün içerisinde, Sukkari yaş hurmayı 1 yıl içerisinde tüketmeniz uygundur. Tüketeceğiniz kadarını çıkarmanız tavsiye edilir. Bu koşullara uygun saklamanız halinde kurtlanma ve bozulmayı önlersiniz.
Hurmalarınızı bir, iki hafta içerisinde yemeyi planlıyorsanız en iyi saklama yöntemi oda sıcaklığında saklamaktır. Oda sıcaklığında güneş görmeyen bir konumda saklanabilirler.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Yaş hurmaların tazeliğini koruyarak uzun bir süre saklamak istiyorsanız mutlaka dondurucuda saklamanız gerekir. Dondurucudan çıkarttığınız yaş hurmanın yumuşamasını bekledikten sonra saklama poşetinden çıkartmalı ve sonrasında hurmaları ayırıp tüketmeye başlamalısınız.
Yaş hurmaları suyun altında yıkamak yerine ıslak bir peçete ile silerek temizlemek yeterli olur. Hurmanın üzerindeki tozu hurmanın zırhıdır. Hurma yıkandığı zaman, belli bir süre sonra aflatoksin üretmeye başlar. Bu nedenle hurmayı yıkayarak muhafaza etmemek gerekiyor, yıkandıktan sonra da hemen tüketilmesi öneriliyor.
Küflenmeye başlamış hurma çok kısa sürede ekşir ve bozulur, bildiğimiz kadarıyla bu aşamada meyveleri kurtarmanın bir yolu da yoktur.
Yaş Hurma Nasıl Saklanır? Yaş hurmayı kurutmadan saklamak için en uygun yer buzdolabıdır. Çünkü yaş hurmanın bozulmadan yani çürümeden kalabilmesi için 10 derece sıcaklıkta hava almadan saklanması gerekmektedir.
Kan Şekerini Dengeler
Bu özelliği nedeniyle diyabet hastaları ve insülin direnci olan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Yüksek lif değerine sahip besinlerden birisi olması sayesinde kan şekerindeki oynamaların önüne geçerek uzun saatler kendinizi tok hissetmenizi sağlar.
Özetle bilinmesi gerekenler. Tüm bu durumların dışında hurma yemek için "kötü" bir zaman dilimi yoktur. Vücudunuz günün hangi saatinde olursa olsun yiyecekleri sindirebilme kabiliyeti sayesinde, istediğiniz zaman hurma yiyebilirsiniz. Oldukça besleyici olan hurmalar, lif, kalori ve doğal şeker bakımından zengindir.
Ağzını kapatarak güneş görmeyen bir yerde bekletin. Bir hafta içerisinde, aralıklarla kontrol edin. Yavaş yavaş yumuşadığını ve olgunlaşmış bir hale büründüğünü görebilirsiniz. Bazı hurma cinsleri, yukarıdaki tarife göre olgunlaştırılsa da hafif kekremsi tadını koruyabilmektedir.
Bu meyve yumuşak bir formda olduğu için cennet hurması nasıl soyulur diye düşünüyor olabilirsiniz. Soymakla uğraşmak yerine sap kısmını koparıp, oluşan deliğin etrafındaki kabukları hafifçe aralayıp kaşıkla da cennet hurmasını yiyebilirsiniz. Misafirleriniz geldi ve evde meyve olarak cennet hurması var.
Hurma, bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan etkili selenyumdan ve C vitamininden zengin bir besin. Bu sayede vücudu zararlı bakterilerden ve mikroplardan temizler. Ayrıca içeriğindeki yüksek orandaki magnezyum minerali, vücutta oluşabilecek enfeksiyonların oranını azaltır.
Hurma bebeklerde gaz yapabilir. Hurma, yüksek lif içeriği nedeniyle bazı bebeklerde gaz veya sindirim sorunlarına neden olabilir.
Şekerler: 21 g. Protein: 1 g. Potasyum: 270 mg. Beta karoten: 425 mcg.
Lif Bakımından Zengin:
Hurma, lif açısından zengin bir meyvedir. Lif sindirimi düzenler, bağırsak sağlığını destekler ve tokluk hissi verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri