Yaş, sayılabilir olmakla beraber söz konusu tamlamalarda sayı sözü bir adlandırma ögesidir ve günümüzdeki yapıda mevcut belirtme/belirlilik eki zaten bunların birer isim tamlaması olduklarını açıkça göstermektedir.
Bu ekle yapılan fiiller daima geçişsiz fiillerdir: az-al-, yön-el-, dar-al-. ince-l-, kısa-l-, doğru-l-. yaş-a-, kan-a-, tün-e-, tür-e-. Genellikle renk isimlerinden fiil yapar: ak-ar- (ağar-), boz-ar-, kır-ar-.
yaşam - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yaşa- fiilinden Yeni Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
1- Yankı kelimesi soy isim olarak da kullanılmaktadır. Örneğin: Semiha Yankı. 3- İsmin fiil hali ''yankılanmak'' şeklinde yazılır.
İlgili 36 soru bulundu
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
Deniz, okyanus, göl, akarsu, boğaz, geçit, dağ, tepe, ova, yayla gibi coğrafi şekillerin her birine verilen kendine has isimler özeldir.
B. Varlıkların Sayılarına Göre isimler 3.Tekil isim: Aynı türden varlıkların sadece bir tanesini karşılayan isimlerdir. Örnek: Köpek, yastık, uçak, karanfil, ağaç, asker, inson... 2. Çoğul isim: Aynı türden olan birden fazla verlyğı karşılayan isimlerdir.
kedi {isim}
Kedi gözü güneş gözlüklerinizi kapın ve pikabınıza atlayın!
Fiil cümlelerinin yüklemi her zaman bir fiildir: Yarın kütüphaneye gideceğim. (fiil cümlesi. "Gitmek" fiili ile oluşturulmuş yüklem.)
Savaş, Türkçe kökenli bir erkek ismi olup, iki veya daha fazla grubun veya ülkenin birbiriyle çatışması ve mücadele etmesi anlamına gelir.
Güven ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, güvenilirlik, emniyet ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.
Eski Türkçe yasılā- “yassıltmak, yaymak, açmak” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yası “yassı, yayık” sözcüğünden Eski Türkçe +lA- ekiyle türetilmiştir.
yaşıt - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi yaş sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Ut ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yaş² maddesine bakınız.
Eski Türkçe yās “ölüm, kayıp, hüsran” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe s ile sonlanan basit sözcükler nadir ve kural dışıdır.
Sonra ve önce (evvel) kelimeleri esas olarak zaman, yer ve sıra bildiren birer isimdir.
Yurt adı Türkçe kökenli bir sözcüktür ve Rusça ve Bulgarcada “yurta”, Macarcada "jurta", Moğolcada “ger”, Kazakçada “kiyiz üy“ ve Kırgızca'da “boz üy” olarak geçer. Yurt sözcüğü, İngilizceye de aynı şekliyle geçmiştir.
1. Cins isimler: gaz, bitki, insan. 2. Özel isimler: Kızılırmak, Sivas, İsmail.
CİNS İSİM: Aynı cinsten birçok varlığın ortak olan ismine “cins” isim denir. Göz, anne, baba, dayı, kanepe, kulaklık, çatal vb.
Cins isimler, aynı cinsten olan varlık, kavram veya olguların birini, bir bölümünü veya tamamını karşılayan isimlerdir. Odun, ağaç,kereste, masa, saat gibi.
Hayvanlara takılan özel isimler: Tekir, Karabaş, Yumoş, Minnoş, Pamuk... Aynı cinsten olan varlıkların ortak isimleridir.
Esas adı it olan hayvanın tahminen yeni çıkan bir çeşidine köpek adı verilmiş. Türkiye Türkçesinde bu yeni ad tutmuş, o kadar ki bir süre sonra iti arka plana itip köpek cinsinin aslî adı yerine geçmiş.
Fiilleri özne veya nesne görevinde kullanırken onları isim fiil ekleriyle (-mAk, -mA ve Iş) isim haline getirmemiz gerekiyor. Bir çay istiyorum (Cümlede “çay” ismi nesne görevindedir.) Çay içmek istiyorum (Cümlede “çay iç-“ fiili nesne görevindedir.
Kılış özelliğini yitirip kalıcı isimler yapan –mAk'lı kelimelerden daha ziyade nesne isimleri oluşmuştur: Ekmek, çakmak, başmak, ırmak, ilmek, oymak, yemek gibi (Korkmaz 2003: 171).
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri