Profesyonel turist rehberleri gerek yurt içinde gerekse yurt dışında refakat ettikleri yerli veya yabancı turistlere gezileri veya tatilleri süresince birçok konuda yardımcı olur ve onlara doğru bilgileri vermeye çalışırlar.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
eleman.net verilerine göre, Tur Rehberi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.800 TL maaş alıyor. Tur Rehberi, 2024 yılında en düşük 32.600 TL alırken, en yüksek 83.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Tur Rehberi, Temmuz 2023 yılında ortalama 40.100 TL maaş alıyordu.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince:
Turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılır ve mesleğe kabul için aşağıdaki koşullar aranır: a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. b) Başvuru tarihi itibarıyla onsekiz yaşını doldurmuş olmak.
İlgili 25 soru bulundu
“Bir rehberin iyi bir görünümü olmalı, etkileyici tavır ve davranışları, güzel giyimi, pozitif ve hoş kişiliği ve iyi ses tonuna sahip olması gereklidir” (Doswell and other contributers, 1979, s.66). Rehber iyi bir narrator (hikayeci) olarak da kabul edildiğinden meslekten başka ansiklopedik bilgisi de olmalıdır.
Turist rehberliği, eğitim seviyesine ve yeteneklere göre oldukça iyi bir gelir sunabilen bir meslektir. Yerli ve yabancı turistlere resmi olarak rehberlik görevini yapabilmek için kokart belgesine ihtiyaç vardır. Kokart belgesi, turist rehberinin meslek yetkinliklerinin ve profesyonelliğinin bir göstergesidir.
Bir turist rehberi, ortalama olarak günlük 10 saat çalışmaktadır.
Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından eş zamanlı paylaşılan verilere göre bugün itibariyle farklı odalara kayıtlı rehber sayısı 11.281'dir.
Rehberlik, gün içerisinde uzun ve değişebilen çalışma saatlerini gerektirmektedir (Temizkan, 2010: 70). Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
Turist rehberlerinin çalışma alanları müze, kilise, ören yerleri, sit alanları, antik yerleşkeler ve kamp merkezleri gibi yerlerdir. Tur Lideri olarak yerli grupların başında yurtdışına seyahat ederler. Sürekli seyahat halinde olduklarından çalışma zamanları esnektir.
turist rehberlerinin, özellikle kaçak rehberlik yapanları engellemek amacıyla görülebilir bir yerlerinde taşımalarının zorunlu olduğu, her sene vizesinin yenilenmesi gereken belge.
Bu programda, tarih, kültür, sanat, doğa, gastronomi gibi konularda turistlere bilgi vermek için gerekli olan bilgiler öğretilir.Turizm Rehberliği mezunları, turistik yerlerde, müzelerde, tarihi mekanlarda, doğal alanlarda, kültürel etkinliklerde ve diğer turistik yerlerde profesyonel rehber olarak çalışabilirler.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Daha geniş bir eğitim içeriği sunan turizm rehberliği bölümünün, turist rehberliğinden belirgin bir farkı yoktur. Ayrıca turist rehberliğini bitirdikten sonra turizm rehberliği bölümüne geçiş hakkı bulunmaktadır. Bununla birlikte, DGS başarınıza bağlı olarak ilgili lisans bölümlerine de geçebilirsiniz.
Turist Rehberliği Bölümünde Hangi Dersler Var? Turist Rehberliği Bölümünde, Kültürel Tercihler Yönetimi, Mitoloji, Arkeoloji, Dinler Tarihi, Sanat Tarihi, Kültürel Miras, Anadolu Uygarlıkları vb. gibi meslek için önemli dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.
turist rehberi olabilmek için en az 21 yaşında olmak, üniversite mezunu olmak ve İzlandaca dilinde yeterliliğe sahip olmak olan temel üç şartı sağlaması zorunludur. Rehberlik kurslarının eğitim süresi bir yıl olup 26 haftalık programlarda toplamda 444 saat eğitim verilmektedir.
Yabancı ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında İstanbul 20 milyon kişi ile ilk sırada yer alırken Antalya da 16,5 milyon kişi ile dördüncü sırada konumlandı.
Turist Rehberliği bölümü de turizm eğitimi için önemli bir eğitimdir. Turist Rehberliği bölümü 2 yıllık önlisans programıdır. Turist Rehberliği bölümünün amacı, turist rehberliği mesleğini en iyi şekilde yapacak, kendi işini kurabilecek ve turizm sektörüne katkı sağlayabilecek insanları yetiştirmektir.
Turizm ve Seyhat İşletmeciliği Programı mezunları, Dikey Geçiş Sınavıyla (DGS) üniversitelerin işletme, lojistik yönetimi, seyahat işletmjeciliği, seyahat işletmeciliği ve turizm rehberliği öğretmenliği, vb. bölümlerine geçerek dört yıllık lisans eğitimine devam edebilir.
Buna göre “eylemli turist rehberi”, çalışma kartı sahibi olup fiilen turist rehberliği hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip turist rehberlerini; “eylemsiz turist rehberi” ise, ruhsatname sahibi olup çalışma kartı olmayan turist rehberlerini ifade etmektedir.
657 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde Devlet memurlarına sayılan istisnalar dışında gelir getirici faaliyetlere yasak getirilmiştir. Öğretmenlerin turist rehberi olarak çalışmalarına izin veren özel yasal düzenlemeye rastlanılamamıştır.
Anadolu Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü 10 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı (2011/2605) ile Turizm Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Program ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Yabancı Dil Puanı (İngilizce) ile öğrenci kabul etmektedir.
Buna göre, bir turist rehberi en az B2 düzeyinde bir yabancı dil bilmelidir. Fransa'ya bakıyoruz. Bölgesel ve ülkesel olarak ikiye ayrılıyor. Bölgesel olan en az bir, ülkesel olacaksa en az iki dil bilmeli!
Turizm Rehberliği Bölümü öğrencilerinin stajlarını yapabileceği yerler arasında; seyahat acentaları, tur operatörleri ve bunlara bağlı çalışan acentalar, turizm işletmesi belgeli tesisler, oteller, hava yolu işletmeleri ve öğrencilerin talebi doğrultusunda Staj Koordinatörü tarafından uygun görülen diğer kurum ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri