Kuru odunların arasına yaş odunları atarsanız, ateş daha canlı ve çok sesli olur. Ateşin daha uzun süreli dayanması için yaş odunlara ihtiyaç vardır. Hemen yanıp sönmesini istiyorsanız, sadece kuru çalılar ile bu işi yapabilirsiniz.
Kuru odunda %15 civarında olan nem, ıslak odunda %50 civarındadır. Islak odun yakıldığı takdirde , nemin buharlaşması için çok odun tüketimi gereksinimi yanında düşük performans ortaya çıkacaktır. Bu nem, haznede paslanma ve camda islenme yapacaktır.
Bu konuda ise dikkat edilecek husus ağacın ortalama 2 yıl veya daha üzeri beklemiş olmasıdır. Böylelikle üzerindeki nemi atmış olmasıdır. Yaş ve kötü kaliteli odun daha az ısı vermektedir. Bu sebepten dolayı size daha masraf yaratacak ve daha çok odun yakmanıza sebep olacaktır.
Meşe odununun diğer odunlara oranla ısı kalorisi yüksektir. Meşe odunu yağ miktarı düşük olduğu için is yapmadan maksimum sıcaklık değerine ulaşır. Meşe odunu seçerken ağacın mutlaka 2 sene beklemiş olmasına dikkat edilmelidir. Nemini tamamen atmış meşe odunu sobada ve şöminede yüksek performans ve verimlilikte yanar.
Odunlarınızın içini fiziksel olarak görmeden, yanmaya hazır olduklarından emin olmak neredeyse imkansızdır. Koşulların doğru olması şartıyla, odunun tamamen kuruması 6 ila 24 ay sürebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Meşe Odunu ÖzellikleriMeşe en çok ısı veren ve kalori değeri en yüksek olan ağaçtır. Dış budak, kayın gibi ağaçların kalori değerleri meşe ye göre %8 ila %11 arasında düşüktür. Söğüt, kavak ve kestane gibi yumuşak ağaçlar meşe ye göre iki kat daha az ısıtır.
Odun sobasını yakarken alt ve üst kapakların ikisini de açın. Odunlarınızı yanacak şekilde sıralayın ve aralarında çıra ve talaş serpiştirin. Sobayı yakarken her zaman için üst bölümden tutuşturun. Kibriti yakıp talaş ve çıraların olduğu bölüme bırakın ve odunlar alev almaya başladığında sobanın kapağını kapatın.
Meşe odunu diğer odunlara oranla ısı kalorisi yüksek ve yağ miktarının düşük olması, buna bağlı olarak is yapmamasından ötürü tercih edilir.
Odun Türleri
Çam, köknar, ladin ve kızılçam gibi yumuşak odunlar daha hızlı yanar ve daha sık satın almak gerekir. Meşe, okaliptüs, kayın ve huş gibi sert odunlar daha uzun süre ve daha “temiz” yanarak, daha az katran artığına neden olurlar.
Şömine bacası açık olmalı. Şöminede sadece kuru meşe odunu yakılmalı. Başka tür ağaçlardan kesilen odun yanarken etrafa kıvılcım saçabilir, bu da tehlikeli olabilir. Bazı yapı marketlerinde preslenmiş malzemeden şömine için üretilmiş odunlar satılıyor.
Kızılçam başta olmak üzere kolay tutuşan ağaçların etrafına, ateşe daha dayanıklı kara servi, mavi servi, zakkum, akasya, ahlat, kuşburnu gibi türler dikiliyor.
Şöminelik ve sobalık MEŞE ODUNU Ton fiyatı 2.500 TL - Orman Ürünleri ve Yapı Malzemeleri sahibinden.com'da - 1124852865.
Ağaç budama işlemini yılın her mevsiminde yapamayız. Ağaçlar özellikle yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tam anlamıyla tarih vermek gerekirse ülkemizde ağaç budama işlemi için en uygun zaman aralığı kasım ve mart aylarıdır.
Odun dumanı zararları arasında akciğerlere etkisi söz konusudur. Odun dumanı karbonmonoksit, kükürtdioksit veya formaldehit gibi zararlı maddeler içerebilir. Odun dumanı bu zararlı maddeleri akciğere gönderir.
Neden odunlar yanarken çatırdama sesleri gelir, bu ağaçla mı alakalı bir durumdur? Yanan odunun gazı bazen odunun içindeki boşlukların içini doldurur. Yüksek sıcaklık sayesinde bu gaz oduna bir basınç oluşturur. Böylece odunun bazı yerleri çatlar. .
Odun yanabilen bir malzemedir. Kendi kendine yanabilmesi için sıcaklığın 275°C ye çıkarılması gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir tutuşturucu alev kaynağı varlığında çok daha düşük sıcaklıklarda tutuşarak yanabilmektedir.
Mersin-Anamur civarında incir ağacının altına kirli su dökülmez, incir odunu yakılmaz. Deyimlerimize de girmiş çokça; “darı unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz”, “ocağında incir ağacı bitmek”, “bir çuval inciri berbat etmek”, “incir çekirdeğini doldurmamak” gibi...
Küçük odun parçaları ise hızlı yanar ancak daha kısa süre yanar. Kuru ağaçtan olmalı. Şömine odunu, kuru meşe, kestane, ceviz, akçaağaç, elma veya kayın ağaçlarından olmalıdır. Bu ağaçlar, şömine odunu olarak en uygun olanlardır.
Şömine soba yakarken sadece 2 yıllık kurumuş meşe odunu yakınız. Bunun dışında çam, kavak, kömür, briket vs. yakıt kullanımı yasaktır. Bu tür yakıtlar ve kuru olmayan odun Şömine Sobanıza zarar verecektir çok duman yapıp çekişi azaltacaktır. Ayrıca camınızı hemen kirletecektir.
Meşe ağaçlarının dalları toprak ve kömür tozuyla süren uzun işlemler sonucunda mangal kömürüne dönüşüyor.
Sobalık Hazır Çuvallı Meşe Odunu 20 kg.
Genel anlamda Çam Ağacından elde edilen bir yakacak türüdür. Çoğunlukla odun sobalarında, ekmek fırınlarında ısı kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kuru Çam odunun özelliği sayesinde açık alanda, yağmurda ve rüzgarda ateş sönmeden yanmaya devam etmektedir. Ürünün yapısı uzun süre yanacak şekilde tasarlanmaktadır.
Aynı zamanda kış geldiğinde sobanızı ilk yakarken kömür yerine sadece odun yakabilirsiniz. Hava sıcaktan soğuga doğru ilerler fakat kışın ilk yanmada baca duvarlarınız soğuk olduğu için duman bu zor yol yerine kolay olan sobanın bulunduğu ortama dumanını verir.
Soba Yakarken; Sobalarda kömürü yakarken en üst verimi sağlayabilmek için üstten yakma tekniği kullanılmalıdır.
İç mekânda yanma için gerekli olan oksijen miktarının düşüklüğü de soba tütmesi yapar. İç mekânda oluşan alçak basınç, baca tarafından gelen yüksek basıncı yenemeyecektir. Her ne kadar baca temizliği, baca sızdırmazlığı ve uygun baca montajı olsa da bu olay ile karşılaşmanız muhtemeldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri